Finanslov 2004; Social arv udsultes

Regeringen har vedtaget strategi for at bryde den sociale arv. Men pengene mangler på finansloven

Børn, som slæber rundt på en negativ social arv, skal ikke regne med en hjælpende hånd fra regeringen til næste år. Godt nok har regeringen vedtaget en strategi mod den negative sociale arv. Men pengene mangler på regeringens udspil til en finanslov for næste år, som netop er blevet fremlagt.

Heller ikke regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, har meldt ud, at der skal sættes penge af til det formål. Skal politikerne på Christiansborg række en hjælpende økonomisk hånd til de mest belastede børn, skal pengene komme fra de såkaldte satspuljemidler.

Satspuljen består af cirka 500 millioner kroner til næste år. Et beløb, som et bredt flertal er enige om at bruge på de svageste grupper i samfundet.

Men børnene står ikke forrest, når satspuljemidlerne skal deles ud. Ifølge regeringen er det de handicappede, som vil blive prioriteret.

Socialdemokraterne har derimod i deres bud på en finanslov foreslået at oprette en statslig pulje på 500 millioner til daginstitutionernes arbejde med at bryde den negative sociale arv.

Det initiativ hilser BUPL's formand, Bente Sorgenfrey, velkomment.

"Nogle steder i landet er de sociale problemer så tunge, at der i høj grad skal afsættes ekstra ressourcer til at sikre børnene lige muligheder. Vi ved jo, at netop daginstitutionerne er nøglen til at bryde med den negative, sociale arv, og at det kræver bedre normeringer og mere efteruddannelse at sikre det enkelte barn en god start," siger hun.



Strategi mod negativ social arv

De bærende principper i regeringens strategi for at nedbryde den negative sociale arv er: Klar ansvarsfordeling - familiens ret og pligt

Læring skal begynde tidligt - alle børn skal have kompetencer

Tidlig, målrettet indsats. Anbringelser er mere end brandslukning.

Kilde: regeringens finanslovsforslag 2004

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.