BUPL København; Tidlig løn-debat

På BUPL Københavns generalforsamling tog man forskud på overenskomsten 2005 og snakkede om velfærd og manglende ytringsfrihed for offentligt ansatte. Og hvem der er den foretrukne kandidat, hvis en ny forbundsformand skal vælges

Ved næste overenskomstfornyelse i 2005 vil BUPL København arbejde for en alternativ lønmodel. Fagforeningen vil arbejde for, at KTO skal sikre den samlede ramme, at KTO skal sikre reallønnen samt de midler til forhøjelse af reallønnen, som forhandles ved de specielle forhandlinger, at KTO skal aftale fælles principper for de lokale forhandlinger, at hver organisation selv beslutter udmøntningen i henhold til de fælles principper, og at hver organisation selv beslutter, hvor stor en andel af de afsatte midler der skal afsættes til lokal forhandling.

Det skal sikre, at fagforeningen har aftaleret på alle lønmidler, at fagforeningens aftaleret ikke kan flyttes til HSU/MED-systemet, at lønpolitik er aftalestof, der skal fastlægges mellem parterne, at der er udmøntningspligt på alle løndele, at der er aktionsret, hvis aftalen forkastes af medlemmerne, at arbejdsgiverne har pligt til at sikre gennemskuelighed og synlighed i de afsatte lønmidler og også har pligt til at synliggøre indgåede lønaftaler.

"Vi vil tidligt på banen denne gang, og derfor ville vi have medlemmernes opbakning til at arbejde ud fra principperne i forslaget. Vi fik meget ros for forslaget," sagde formand Henriette Brockdorff.

Rosen kom i form af mange klapsalver fra de fremmødte på BUPL Københavns generalforsamling, som ifølge formanden forløb meget stille og roligt og uden den store trang til debat. Beretning og alle forslag blev vedtaget.



Velfærd og ytringsfrihed. Man vedtog blandt andet en udtalelse om velfærdsudviklingen, som man er bange for vil blive væk trods god økonomi i Københavns Kommune. Også fordi der stadig skal arbejdes med den såkaldte "omstillingspulje" på 200 millioner kroner, og omstilling er ifølge BUPL ofte lig med, at institutionerne skal skæres i budgetterne. Det er ikke tilfældet i år, men der skal holdes øje med udviklingen, og det snakkede de meget om på generalforsamlingen.

Desuden vedtoges en udtalelse om, at det nytter at ytre sig. Den henviser til, at vedholdenheden blandt pædagogerne på fritidshjemmene sidste år sikrede fritidshjemmene som selvstændige enheder under serviceloven. I sådanne og mange andre situationer, hvor pædagoger er utilfredse med arbejdsgivernes dispositioner, skal det kunne lade sig gøre at ytre sig med baggrund i erfaring og viden.

"Vi skal have lov til at sige, hvad vi mener om udviklingen på vores område. Men det er blevet mere og mere almindeligt, at pædagogers og andre offentlige ansattes ytringsfrihed begrænses. Det lammer os," siger Henriette Brockdorff.



Skulderklap til gammel ven. På generalforsamlingen faldt en uforbeholden opbakning til Allan Baumanns kandidatur som formand for forbundet, hvis Bente Sorgenfrey bliver FTF's næste formand. Allan Baumann var næstformand i BUPL København indtil kongressen i december sidste år, hvor han blev valgt ind i forretningsudvalget.

Henriette Brockdorff sagde, at hvis Allan Baumann arbejder lige så ihærdigt som formand for forbundet, som han gjorde i København, så får BUPL en god formand.

"Vi vælger at satse på den af de nuværende kandidater, der ligger tættest på vores politik, og det gør Allan Baumann. Vi tager ikke så meget hensyn til kønnet, for det kan der ikke gøres noget ved. Men der kan gøres noget ved politikken," sagde hun.



Bestyrelsen:

Formand: Henriette Brockdorff, genvalgt. Næstformand: Nina Hemmingsen, genvalgt. Kasserer: Kim Lohse, ikke på valg. HB-medlemmer: Ulla Matiesen, genvalgt, Erik Steppart, genvalgt. HB-suppleanter: Walter Zeballos, genvalgt, Henriette Brockdorff, genvalgt. Øvrige bestyrelse: Ikke på valg: Sus Dreyer, Aage I. Johansen, Trine Sonne Sørensen, Elisabeth Lunding, Leif Boss, Suzanne Husum. Genvalgt: Camilla Mannov, Erik Nielsen, Stine Aksnes, Marianne Wille Jørgensen, Uffe Torres Hanson. Nyvalgt: Bjarne Kofoed, Natalia Kouznetsova Olsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.