Børn overses i samværssager

Kun i sjældne tilfælde lytter myndighederne til mindre børn i samværssager, der er gået i hårdknude, viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. Børnene bør synliggøres, mener forsker

Hvert tredje danske barn oplever, at forældrene bliver skilt, og i langt de fleste tilfælde fungerer samværet uden de store konflikter og problemer. Men hver fjerde skilsmissebarn er involveret i en samværssag ved Statsamterne, fordi forældrene ikke formår at indgå holdbare aftaler, og nogle af disse sager er så belastende for barnet, at det lider alvorlig både fysisk og psykisk overlast. Et af problemerne er, at sagsbehandlerne i Statsamterne tager for meget hensyn til forældrenes tarv og ikke i tilstrækkeligt omfang tager hensyn til, hvad barnet føler og mener.

Seniorforsker, ph.d. Mai Heide Ottosen har gennemgået 75 komplicerede samværssager, der adskiller sig fra de "normale" sager ved at være gået totalt i hårdknude. Samtidig er der en overvægt i de analyserede sager af socialt udsatte mennesker med en turbulent tilværelse præget af vold, misbrug, kriminalitet og psykisk sygdom. Der er altså ikke tale om det, man almindeligvis opfatter som kernefamilier, men om dybt splittede familier. Men på trods af familiernes marginaliserede situation tager myndighedernes sagsbehandling udgangspunkt i en forestilling om, at børn per definition har bedst af at have samvær med begge deres forældre. Og det kommer børnene til at lide under, skriver Mai Heide Ottosen i sin rapport.

Hun er samtidig bekymret over, at børn under 12 år sjældent høres i samværssager.

"Man kan derfor efterlyse en øget synliggørelse af børnene og et tydeligere børneperspektiv i forvaltningen, så definitionen af barnets bedste i højere grad tager udgangspunkt i, hvordan de involverede børn oplever samværet," siger Mai Heide Ottosen.

Hendes gennemgang af de 75 sager viser yderligere, at en langvarig sagsbehandling ofte betyder, at samværet bliver hævet, og det rejser efter hendes opfattelse spørgsmålet om, hvad forvaltningerne kan gøre for at få bragt ro omkring barnets situation. Og om det er selve sagsbehandlingen, der forhaler sagens udfald.



Mai Heide Ottosen: Samvær til barnets bedste. Socialforskningsinstituttet 04:04, 260 sider, Pris: 250,00 kr. Rapporten kan hentes i pdf-format på: www.sfi.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.