Årets Dagtilbud kåret: Vi har en stærk evalueringskultur og inddrager børnene

I 2019 går prisen som Årets Dagtilbud til Gladsaxe Skovbørnehave. De får prisen for at have en kritisk reflekteret praksis, hvor børneperspektivet er helt centralt.
Årets dagtilbud 2019

Det er en skovbørnehave med en tydelig pædagogisk intention, hvor børn og voksne skaber børnehaven sammen. Samtidig er der fokus på bæredygtighed og forældresamarbejde. Sådan lyder nogle af de tungeste argumenter for, at Gladsaxe Skovbørnehave i år kan kalde sig for vinderen af Årets Dagtilbud 2019.

Prisen uddeles af Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med et fagudvalg, hvori BUPL er repræsenteret. Institutionen fik prisen overrakt mandag den 16. december af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Følger børnenes spor

I Gladsaxe Skovbørnehave er både børn og forældre medskabere af børnehaven. De er med til at evaluere og komme med deres input til, hvordan børnehaven bliver endnu bedre.

Skovbørnehaven har for eksempel sendt spørgeskemaer ud til familierne, hvor de skulle besvare, hvad der mangler i børnehaven? Det kom der et større projekt ud af, da flere forældre og børn pegede på, at de ønskede et bedre udeareal.

Så fik pædagogerne en idé: Hvorfor lader vi ikke børnene designe lige præcis det, de ønsker, skal være på legepladsen?

I dag er flere af børnenes ønsker gået i opfyldelse. Ude på legepladsen står der nu en scene og en hjemmelavet isbiks, som var noget af det, børnene havde foreslået. Personalet lytter til børnene, og det gør børnene til markante medskabere af den pædagogiske praksis, siger lederen i Gladsaxe Skovbørnehave Karina Bech.

»Vi følger børnenes spor. Vores projekter og temaer former sig efter, hvad de interesserer sig for. Hvis flere af børnene er dybt optaget af pirater, så griber vi det tema. Så spreder det sig som ringe i vandet, og pludselig er alle børn og voksne engageret og interesseret i det,« siger hun.

Forberedelsestid og stærk faglighed

Skovbørnehaven har 34 børn i alderen 3-6 år og er placeret i det gamle traktørsted på Skovdiget i Bagsværd. Der er ansat 4 pædagoger, en PAU og en medhjælper. Personalegruppen har tydelige pædagogiske intentioner. Med skemalagt forberedelsestid har personalet tid og overskud til at få de pædagogiske projekter sat i værk og efterfølgende evalueret.

Arbejdsmiljøet er godt og de faglige ambitioner er tårnhøje i Gladsaxe Skovbørnehave. Det er med til at gøre dem til Årets Dagtilbud, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

»Overordnet er Årets Dagtilbud en hyldest til alle pædagoger, der sætter den faglige fane højt – og har ambitioner om at gøre daginstitutionen til en tryg, men samtidig udfordrende ramme for alle børn. Som profession gør vi en ære ud af at sætte børneperspektivet først – og gøre plads til børns leg og venskaber. Det er institutionen et rigtig godt eksempel på. Og samtidig er det et sted, hvor de prioriterer forberedelse og på den måde gør plads til den vigtige udvikling af pædagogisk praksis,« siger hun.

Årets Dagtilbud skal kunne inspirere andre dagtilbud med sin praksis, beskriver fagudvalget. Gladsaxe Skovbørnehave kan inspirere til at involvere både forældre og børn i den pædagogiske praksis. Samtidig vægter skovbørnehaven bæredygtighed og samarbejde med lokalsamfundet højt, pointerer fagudvalget.

Læs hele historien om Årets Dagtilbud i Børn&Unge nr. 1, januar 2020.

De vælger Årets Dagtilbud 2019

Fagudvalget for Årets Dagtilbud 2019 består af repræsentanter udpeget af FOA, BUPL, Kommunernes Landsforening (KL), Forældrenes Landsforening (FOLA) og Danske Professionshøjskoler samt praktikere fra dagtilbudsområdet. Indstillingerne til Årets Dagtilbud 2019 er behandlet i samarbejde med fagudvalget for prisen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.