Stillingsannoncer
Hvem har I brug for?
Inden I udarbejder stillingsannoncen, skal I overveje, hvilken medarbejder I har brug for. Hvilke kompetencer skal medarbejderen for eksempel have, og hvordan skal vedkommende være som person for at passe ind?
Det skal beskrives tydeligt i annoncen sammen med oplysninger om jobbet, arbejdsopgaverne, institutionen og personalegruppen.
Annoncens indhold
Herudover bør annoncen indeholde en del faktuelle oplysninger:
- stillingsbetegnelse (fx leder, pædagog, pædagogmedhjælper, pædagogisk assistent, køkkenmedhjælper)
- ansættelsesområde (fx Vejle Kommune)
- ansættelsessted (fx ”Den Selvejende Institution Det Flyvende Tæppe” eller ” med tjeneste indtil videre ved Vuggestuen Radisen”)
- ansættelsestidspunkt
- ugentlig arbejdstid (fx fuldtid, deltid, delt tjeneste)
- fast stilling eller tidsbegrænset ansættelse
- hvilken overenskomst, der gælder for ansættelsen
- lønforhold (herunder mulighed for tillæg, om lønnen fastsættes efter forhandling, overenskomst m.v.)
- hvem man kan kontakte for flere oplysninger
- oplysning om krav om børneattest samt eventuelt krav om straffeattest, referencer mv.
- hvortil og på hvilken måde ansøgningen skal sendes (fx e-mailadresse)
- oplysning om, hvorvidt CV eller andre bilag skal medsendes
- ansøgningsfrist
Henvis til hjemmeside
Da en institution næsten altid vil have en hjemmeside, er det nærliggende at henvise til hjemmesiden, hvor ansøgeren kan finde yderligere oplysninger om institutionen eller en uddybende stillingsbeskrivelse.
Beskriv stillingen så præcist som muligt
Målrettede stillingsannoncer gør det nemmere for både interesserede ansøgere og for institutionen at vælge rigtigt. Derfor er det en fordel med konkrete og præcise formuleringer i annoncen.
Særligt for lederstillinger – fx områdeleder, institutionsleder eller afdelingsleder – gælder det, at stillingen bør beskrives, så både arbejdsgiveren og ansøgeren er klar over, hvilke opgaver og kompetenceforhold stillingen omfatter.
Hvor skal I annoncere?
Stillingsannoncer kan opslås både via trykte og elektroniske medier.
Ledige stillinger på det offentlige område skal slås op for at sikre, at stillingen bliver besat med den bedst kvalificerede. Der er dog ikke pligt til at opslå midlertidige stillinger, som for eksempel kortere vikariater eller barselsvikariater.
Mange kommuner har en jobbank, hvor medarbejdere, der er afskediget fx pga. besparelser, i en vis periode er berettiget til omplacering.
Medarbejdere i jobbanken har adgang til omplacering, medmindre det efter en samtale viser sig, at vedkommendes kompetencer ikke passer til stillingen.
Undgå ulovlig forskelsbehandling
Det er ikke tilladt at foretrække det ene køn frem for det andet til en stilling - hverken i forbindelse med ansøgning eller ansættelse.
Det er heller ikke tilladt i en ansættelsesprocedure at foretrække eller fravælge en person pga. race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, handicap, seksuel orientering, national, social eller etnisk oprindelse eller alder.
Der gælder undtagelser for institutioner, som har som sit udtrykte formål at fremme fx et bestemt politisk eller religiøst idégrundlag eller en bestemt trosretning.