Sådan får du mest ud af din LUS-samtale 

Som leder skal du formentlig til lederudviklingssamtale (LUS) en gang årlig. Det er en god idé at møde velforberedt op til mødet med din leder. Læs karriererådgivningens tip til, hvordan du får mest ud af din LUS.
mand forbereder sig til et møde
Lederudviklingssamtalen er et særligt rum, som handler om udviklingen af dig som leder og din ledelse, og hvordan du kan understøttes i denne.

For de fleste foregår lederudviklingssamtalen (LUS) en gang om året, men der bør også være en løbende samtale mellem dig og din leder med tilbagevendende feedback og opfølgning på de mål, I har aftalt. For at få fuldt udbytte af det årlige møde, hvor der er fokus på dig som leder, din trivsel og din fremtidige udvikling, kræver det, at du forbereder dig. Men også at du vover at tale om din trivsel i lederrollen og rammerne for at bedrive ledelse.

Her får du syv råd til, hvordan du får mest muligt udbytte af LUS af BUPL’s karriererådgiver for ledere Nadia Halkjær Jensen. 

1. Forbered dig grundigt 

For at sikre at I taler om det rigtige til LUS, skal du forberede dig grundigt og lægge en strategi. Det er ikke nok at udfylde et standardskema med dine arbejdsopgaver, kompetencer, personlige mål og kompetenceønsker. Du skal finde ud af, hvad du vil med samtalen, og hvordan du får sat fokus på det, der er vigtigt for dig i forhold til din trivsel og udvikling

Hold fokus på dig som leder i stedet for at tale om ‘vores institution’ og ‘pædagogerne og jeg’. Hold dig til det ledelsesmæssige, og hvad du som leder har bestræbt dig på og er lykkedes med.

2. Fokuser på din udvikling

LUS er en mulighed for at tale kompetenceudvikling, så brug anledningen til at få fokus på din egen udvikling. Tænk over, hvordan dine opgaver matcher dine kompetencer.

Hvis du vil spille mere lederuddannelse på banen, skal du kunne argumentere ind i organisationens behov og mål, samt hvad der skal til, for at du kan understøtte dem bedre.

En undersøgelse fra Lederforeningen i BUPL viser, at 18 procent af lederne aldrig har taget en hel eller dele af diplomuddannelsen. For 13 procent af lederne er det mere end syv år siden, de har taget uddannelse. 

3. Læg din dårlige samvittighed væk

Ofte fylder det for mange ledere, hvordan de skal finde tid til kompetenceudvikling, ligesom økonomien afholder nogle fra at prioritere eller bede om uddannelse. Læg eventuel dårlig samvittighed fra dig og tænk på at sikre din værdi som leder. Syv år uden kompetenceudvikling giver ikke bare dårlige odds på arbejdsmarkedet, men også i forhold til den komplicerede opgave, det er at varetage pædagogfaglig ledelse. 

Relevant lederuddannelse, som har betydning for det, du skal lykkes med og måles på, gør dig stærkere som leder. Kompetenceudvikling skal selvfølgelig også være et ønske fra dig. Forbered dig derfor ved at undersøge uddannelser og kontakt evt. karriererådgiver for ledere, hvis du ønsker sparring.

4. Tal om din trivsel 

Benyt LUS til at tale om, hvordan du trives i lederrollen. Mange ledere føler, de står alene med lederopgaven og er pressede af administration, IT og praktiske opgaver. Det påvirker trivslen ikke at have tid nok til faglig ledelse. Brug LUS til at tale om omstændigheder, der står i vejen for at udføre ledelse, men også til at tale om, hvordan din leder kan understøtte dig i ledelse. Sørg for at være tydelig om:

  • dine intentioner og visioner
  • hvor du har rykket institutionen ledelsesmæssigt
  • hvilke resultater du er nået i mål med. 

Fortæl om de udfordringer, du har håndteret trods travlhed, personalemangel eller sygefravær, men også om omstændigheder, der har gjort det svært. 

Måske skal du slet ikke i gang med det store kompetenceforløb lige nu, men sammen med din leder benytte anledningen til at løse udfordringer med fx travlhed og ændre rammerne for at bedrive ledelse. Men pas på, at LUS ikke drukner i problemløsning, brandslukning og drift. Hold jer på sporet: At tale om din ledelse, udvikling og trivsel. 

5. Det stopper ikke med LUS

Lederudvikling sker ikke ved et enkeltstående nedslag, hvorefter du som leder er overladt til dig selv. Samtalen er en anledning med fokuseret tid til at tale om dig som leder, dine intentioner og dine ønsker for udvikling.

Herefter skal der gives feedback og justeres i en løbende proces. Bed om støtte og sparring fra din leder på de tiltag, som I aftaler, og din udvikling. Drop ideen om, at du står med ansvaret alene og skal klare alting selv. Lederudvikling sker i et fælles rum, hvor du bliver støttet og kan få opbakning af din leder, men også kan vise sårbarhed og være ærlig om, når noget er svært. 

6. Følg op 

Opfølgning er alfa og omega, sådan at din udvikling ikke bliver totalt afkoblet fra jeres aftaler. Det er din leders ansvar at sikre, at de opfølgende samtaler bliver booket og afholdt. Hvis det ikke sker, må du minde ham/hende om det.  
Hvis din leder peger på noget, som du ikke er lykkes godt nok med, så gå ind i det. Bed om, at I sammen finder ud af, hvad der skal til, så du udvikler dig i den ønskede retning som leder, og hvad du skal afprøve inden næste samtale.

Inviter til, at din leder er nysgerrig og giver feedback på din udvikling. 

7. Sammenhæng til lønforhandling?

LUS er ikke et rum, hvor man diskuterer lønkrav. Det er et særligt rum, som handler om udviklingen af dig som leder og din ledelse og hvordan du kan understøttes i denne. Men selvfølgelig bør du bruge muligheden til at gøre opmærksom på, når du leverer. Hvis du tager ledelsesmæssige tigerspring eller rykker institutionen med din udvikling, kan du tage resultaterne med til næste lønsamtale og slå på det!

Læs mere om mulighederne i BUPL's karriererådgivning for ledere her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.