Ledere er vilde med karriererådgivning

Mange pædagogfaglige ledere får i Karriererådgivningen hjælp til bl.a. at bygge deres kompetenceprofil, sætte ord på deres ledelsesmæssige styrker og blive klogere på den karrierevej, de ønsker sig.
rødhåret kvindelig pædagog eller leder smiler

Som leder går man tit alene med sine karrieretanker, der sjældent vendes med chefen eller lederkollegerne. Det mærker Nadia Halkjær Jensen, der står for karriererådgivning af medlemmer af Lederforeningen i BUPL.

Hver måned rådgives mange pædagogfaglige ledere i den særlige karriererådgivning for ledere, som er medlem af BUPL. Nadia Halkjær Jensen hjælper dem med at se nye perspektiver og muligheder i deres arbejdsliv. 

»Ofte er det første gang, de taler med én, som kigger fremad. Det handler om at give lederne handlekraft til at arbejde med egen karriere,« understreger hun.

Nogle er i tvivl, andre vil skifte ledelsesniveau

Nogle af de ledere, der henvender sig, er kørt fast, mens andre vil videre i deres karriere, fortæller rådgiveren.

»Folk kommer for at få afklaring om, hvad de skal videre i deres arbejdsliv. Nogle er opsagt eller har fået en ny ledelse eller ny bestyrelse, som ikke har samme idéer og visioner som lederen. Nogle ønsker at skifte til et andet ledelsesniveau, nogle er i tvivl, om de skal fortsætte som ledere, og nogle har brug for kompetenceudvikling.«

Det forklarer Nadia Halkjær Jensen, som mener, at det er vigtigt at forfølge sin motivation, da et godt arbejdsliv er så individuelt.

Men stort set alle bliver mødt med samme tilgang: Motivation og kompetencer afdækkes, og karriererådgivningen hjælper med at se arbejdslivet ud fra flere perspektiver og vise, at der er
flere veje frem.

Eksempler på spidskompetencer

En udfordring er, at lederne tænker på at skifte, men ikke har formuleret deres kompetencer i 15-20-30 år, fortæller Nadia Halkjær Jensen. I rådgivningen får de hjælp til at bygge deres kompetenceprofiler og sætte nøgleord på deres styrker inden for strategisk ledelse, faglig ledelse, personaleledelse og administrativ ledelse i forhold til den karrierevej, de ønsker. 

En øvelse kan fx være at formulere, hvordan en leder arbejder med implementering af den nye læreplan. Konkrete situationer og resultater kan konkretisere lederkompetencerne. 

»På den måde får de en lille bank med eksempler på deres spidskompetencer til brug i ansøgninger og jobsamtaler, så de kan give eksempler på den måde, de fx er en anerkendende leder,« forklarer Nadia Halkjær Jensen.

Lederens egne mål 

Når lederne har sat nye karrieremål, bliver det også mere tydeligt, hvilken kompetenceudvikling der skal til for at nå derhen. 

»Ofte foregår kompetenceudvikling for lederne i en strategisk retning for kommunen. Så for mange ledere er det nyt at tænke kompetencebehov i forhold til deres egen karriereplan.

Men det handler om at tage action på udvikling af kompetencer, som lederne selv definerer ud fra deres egne mål, og få plads til det i næste LUS-samtale,« fastslår Nadia Halkjær Jensen, som også hjælper lederne med at få overblik over lederuddannelser, videreuddannelse eller mere pædagogfaglig specialistviden.

Læg en karriereplan

I karriererådgivningen får lederne et refleksionsrum og skub til selv at vælge og beslutte, om de har lyst til at forfølge ledelsessporet, det pædagogfaglige spor eller gå andre veje.

»Når lederne kommer, kan de måske kun se én vej. Men her får de blik for forskellige veje, så de har et større landkort af muligheder, end de først lige tænkte, da de kontaktede karriererådgivningen.«

Nadia Halkjær Jensen, karriererådgiver, Lederforeningen i BUPL.

»Hvis man har en tydelig karrierestrategi, kan man mere målrettet gå efter det rigtige job,« understreger Nadia Halkjær Jensen, som også tilbyder sparring på konkrete ansøgninger og CV.

»Fordi lederne tit er travle, er det vigtigt at få lavet en plan og udpege de første små skridt. 

»Det handler om at bryde det lidt ned og bruge sit netværk,« forklarer karriererådgiveren, som oplever ledernes lettelse, når de kan overskue, hvordan de kommer videre enten med en konkret jobansøgning eller med den mere langsigtede karrierevej.

Fik to jobtilbud

En af de ledere, der har fået karriererådgivning i Lederforeningen, er Yvonne Frandsen fra Holbæk. 

Da hun blev ledig, fik hun sparring på sine ansøgninger og sit CV. Sammen med lederrådgiver Nadia Halkjær Jensen arbejdede hun seriøst med at finde sine styrker frem som leder og lave små historier og eksempler på, hvordan hun arbejder som leder.

Hun fik også hjælp til at forberede sig inden jobsamtalen. Det førte til to jobtilbud. 

»Så jeg er helt vildt glad,« siger Yvonne Frandsen, der i dag er ansat som fællespædagogisk leder i Munkevængets Børnegård og Holbæk Have.

»Jeg fik fantastisk sparring i forhold til mine jobsamtaler. Der blev lyttet og givet en konstruktiv og professionel feedback på mine ansøgninger og CV. Men det vigtigste for mig var Nadias empati for min historie. Det var dejligt at føle, der blev lyttet til mig. Den følelse har jeg ikke haft længe i forhold til min tro på mig selv fagligt og i min jobsøgning,« fortæller hun.

Læs mere og book karriererådgivning for ledere.

 

Det vil lederne rådgives om

Karriereafklaring

Du vil videre og prøve noget nyt i din lederkarriere.

Lederskifte

Du har brug for hjælp til at beskrive din profil og dine kompetencer.

Tips til jobsøgning

Du har brug for skriftlig sparring på ansøgninger og CV til et konkret job.

Ud af ledelse

Du har ikke lyst til at være leder længere. Måske vil du undervise, være konsulent eller bruge lederkompetencerne på en anden måde.

Op ad karrierestigen

Du vil søge opad, ønsker mere ansvar og at blive leder af ledere.

Kilde: Nadia Halkjær Jensen, karriererådgiver, Lederforeningen i BUPL.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.