Vi giver udsatte unge tryghed på gaden
"Vi får en tæt relation til de unge," fortæller pædagog Palle Madsen og daglig leder af Gadeplan, René Hedegaard Nielsen, som her deler deres erfaringer fra projektet.

Vi ville genopfinde det opsøgende og udgående klubarbejde
Gadeplan Viborg er et team af pædagoger fra kommunens fritids- og ungdomsklubber. Projektet tog form under corona-pandemien, hvor vi havde en bekymring for de unge og derfor sendte flere medarbejdere på gaden for at møde dem i øjenhøjde. Opgaven var at skabe synlighed og opsøgende pædagogisk relationsarbejde i det offentlige rum i ydertimerne. Nedlukninger og opfordringer til at færdes i egen boble betød, at vi så et ungdomsliv, der for en del unges vedkommende flyttede ud på gaden eller ind i for eksempel indkøbscentre eller på banegården. Det rammeløse ungdomsliv skabte utryghed både blandt nogle af de unge selv og andre borgere i det offentlige rum.
Vi søgte midler til at videreudvikle gadeplansarbejdet
Corona-perioden blev anledning til en genopfindelse af det opsøgende og udgående klubarbejde, da klubben som lokaler ikke længere kunne bruges. Der var mange unge i gaderne, så der opstod et behov for en intern afklaring af, hvad vi brugte tiden til, og hvordan vi konkret agerede, for eksempel når vi mødte en ung med et misbrug. Et klubtilbud er både et tilbud, som fritids- og ungdomspædagoger etablerer for børn og unge, og tilbud, som de samarbejder med børn og unge om uanset, om medlemmerne kommer af sig selv, eller om de opsøges/ mødes i et udgående klubarbejde. Det er den forståelse af klubtilbud, vores udviklingsprojekt bygger på. Vi fik midler fra BUPL’s udviklingspulje til at udvikle et opsøgende og udgående klubarbejde som en del af et tæt tværfagligt samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere.
Vi lærte, at flere tilgange er vigtigt for de unge
Vi lærte, at det er vigtigt med flere mulighedsrum. Nogle gange får vi ikke gjort samtalen færdig på gaden, men så kommer de unge til os dagen efter. Vi giver de unge i udsatte positioner tryghed. Vi samler mange unge op, som føler sig efterladt mellem to stole i systemet. Det er unge med komplekse udfordringer som skolevægring, misbrug og domme for vold. Vi møder dem der, hvor de er – også på sociale medier som Instagram, og de har vores mailadresser og telefonnumre. Vi har også gammeldags visitkort og klistermærker, som er blevet populære blandt de unge, der sætter dem på deres cykler, knallerter og biler.
Vi blev overraskede over de unges åbenhed
De unges åbenhed overraskede os. De deler meget med os, både om sig selv og venner, som de er bekymrede for. Vi opbygger en relation, hvor vi kalder en spade for en spade. Vi er åbne om, at vi samarbejder med blandt andre politi og deres forældre, og at vi nogle gange er nødt til at handle på de ting, som de fortæller os. Når vi skriver underretninger, prøver vi at få de unge til at være med til at skrive dem, for tingene rykker hurtigere, når de er enige i underretningen. Som minimum får vi dem til at læse underretningen, så det ikke bliver ’de voksne mod de unge’.
Vi blev også overrasket over, hvor meget vores samarbejdspartnere kontakter os. Det er lige fra skoler til politi til Arriva, rusmiddelrådgivere og psykiatrien. De opsøger os, fordi vi har fingeren på pulsen.
Vi er blevet skarpere på pædagogikken
I dag er vi fire pædagoger, som går på gaden tirsdage og torsdage i tidsrummet 13 til 22 og hver anden weekend eftermiddag og aften. Tidspunkterne kan justeres, hvis vi for eksempel får information om, at der er byfest eller et andet arrangement, der tiltrækker mange unge. Vi er blevet skarpere på pædagogikken og håber, at vi kan udvikle os til et ungdomspædagogisk videncenter.
Vores gode råd til andre pædagoger
Projektet er blevet udviklet gennem aktionslæringsforløb med afsæt i de konkrete udfordringer, som Gadeplan-medarbejderne oplevede. Erfaringer blev samlet, systematiseret og beskrevet i rapporten På gadeplan fra 2023.
Vi deler meget gerne vores viden og erfaringer, og man er velkommen til at kontakte os. Find kontaktoplysninger her.
