Skulder ved skulder: Demonstration viste historisk sammenhold

Pædagoger og DJØF’ere stod skulder om skulder med en lang række andre fagforbund, da der tirsdag aften var demonstrationer mange steder i landet, heriblandt i København, hvor BUPL-formand Elisa Bergmann var på talerlisten.

Historisk. Det var et ord, der hørtes igen og igen, da op mod 7000 offentligt ansatte ifølge Københavns Politi demonstrerede på Bertel Thorvaldsens Plads i København tirsdag aften.

Og det, der ifølge flere af talerne gjorde begivenheden historisk, var det fællesskab og den solidaritet, som bandt deltagerne sammen og fik dem til at gå på gaden på tværs af faggrupper og forskellige arbejdsvilkår.

Derfor bad BUPL-formand Elisa Bergmann fra scenen alle de forsamlede om at stå sammen skulder ved skulder og sige ’En løsning for alle’ i kor, så hun kunne tage et billede og forevige begivenheden.

»Når vi holder så meget sammen, skulder ved skulder, på tværs af sektorer og fag, så er det fordi, I ved, at det jeg nu siger er sandt: Der sker i de her år, stille og roligt og på mange måder, en meget grim dæmonisering af de offentligt ansatte og af velfærden,« lød det fra BUPL-formanden.

Ubrydeligt fællesskab

»Det rammer os alle, og derfor holder vi sammen. I en musketéred og i et ubrydeligt fællesskab. OK18 handler ikke bare om et par procenter, men mest af alt om velfærd og om, hvilket samfund vi gerne vil have – og give videre til vores børn og unge,« fortsatte Elisa Bergmann, som adresserede regeringens skattelettelser og den aktuelle stærke økonomi:

»Så virker det fuldstændig barokt, når vi af arbejdsgiverne får besked om, at en reel lønstigning vil koste 5.000 stillinger ude i kommunerne. Det er noget vrøvl. Vi kan sagtens både give en fair løn og investere i velfærden i form af flere ansatte. Det er simpelthen et politisk valg,« sagde Elisa Bergmann.

Fortsæt presset

Med demonstrationen markerede de offentligt ansatte, at deres arbejdsgivere havde varslet lockout fra netop denne dato, den 10. april 2018, som modsvar til lønmodtagernes strejkevarsel.

Som bekendt er hverken strejke eller lockout en realitet endnu. I skrivende stund forhandler parterne på både det statslige, regionale og kommunale område fortsat i Forligsinstitutionen. Elisa Bergmann opfordrede de fremmødte til at fortsætte presset på arbejdsgiverne her i den afgørende fase af forhandlingerne.

»Vi skal nu i samlet flok øge mobiliseringen, øge presset. Vi skal samle os, vi skal støtte hinanden og bakke op om hinanden på tværs af sektorer og fag. Og når Overenskomst 18 er slut, så skal vi se tilbage på en kamp, hvor vi gjorde alt, hvad vi overhovedet kunne,« sagde hun.

Et livsvigtigt job

Jette Marie Hansen arbejder som pædagog i SFO'en i Herfølge Skole. Hun var taget til demonstration sammen med flere kolleger for at vise deres utilfredshed med den måde, pædagoger bliver anerkendt på af samfundets magthavere.

»De siger, vores job er livsvigtigt. Men de sætter ikke nok pris på os i forhold til at give os en ordentlig løn,« lød det fra Jette Marie Hansen, som også ville markere sin utilfredshed med, at en eventuel konflikt risikerer at ende med et regeringsindgreb, ligesom man så det under lockouten af lærerne i 2013.

»Det forringer vores middel til at kæmpe for vores rettigheder på arbejdsmarkedet. Det bryder jeg mig ikke om,« sagde hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.