Rød blok har pædagogtække: Se hvilke partier pædagogerne stiller op for

Masser af pædagoger står i år på stemmesedlerne over hele landet. De skal især findes i de røde partier, som 74 procent af pædagogkandidaterne stiller op for.

Kommunal- og regionsrådsvalget nærmer sig, og ønsker du at stemme på en pædagog, så har du formentlig rig mulighed for at finde en i netop din kommune.

233 kandidater med pædagogfaglig baggrund stiller i år op til kommunalvalget, viser en oversigt fra Indenrigsministeriet.

Tallet dækker over både pædagoger, socialpædagoger og ledere på det pædagogiske område, og opgørelsen viser, at 74 procent af disse kandidater stiller op for det, man traditionelt betegner som den røde blok (Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet).

17 procent stiller op for blå blok (Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye borgerlige). 9 procent af pædagogerne stiller op for en lokalliste.

Ingen overraskelser

Den fordeling er forventelig, mener Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor MSO ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

»De, der vælger at uddanne sig til pædagog, vil jo gerne arbejde med mennesker, og de ender ofte med at arbejde i den offentlige sektor. Derfor er det ikke overraskende, at de stiller op for de røde partier, der er kendt for netop at foreslå vækst i den offentlige sektor,« siger han og uddyber, at pædagogerne ikke adskiller sig fra andre faggrupper, der arbejder med børn og unge.

»Det er de samme tendenser, vi ser hos skolelærere og andre, der arbejder pædagogisk eller med undervisning. De er typisk meget røde,« siger Kasper Møller Hansen.

SF er størst

Oversigten over de pædagogkandidaterne viser, at 24 procent stiller op for SF, 22 procent stiller op for Socialdemokratiet og 21 procent stiller op for Enhedslisten.

Kun 4 procent af kandidaterne stiller op for Dansk Folkeparti, der ellers også flere gange har udtalt, at de går ind for vækst i den offentlige sektor og flere offentligt ansatte. Men kandidaternes valg handler om de mærkesager, som partierne kæmper for, mener Kasper Møller Hansen.

»SF er et parti, der har prioriteret børn og unge længe. Det er et parti, der passer godt med en idé om, at det er vigtigt at gøre noget for daginstitutioner og de øvrige pædagogiske tilbud i kommunen. Det synes jeg også, at Enhedslisten og Socialdemokratiet signalerer,« siger han og forklarer, at det står i kontrast til Dansk Folkepartis primære mærkesager.

Det nære afgør partiet

Når pædagoger stiller op til kommunalvalget, er det ofte fordi, de er utilfredse med prioriteringerne i kommunen. Det forklarer tre af kandidaterne, vi har talt med.

Selv om Beth Anette Svenningsen, Halsnæs Kommune, nævner flygtninge som den primære årsag til, at hun er medlem af Nye Borgerlige, er det ikke hendes kommunale mærkesag.

»På kommunalt plan vil jeg gøre mere for de ældre, som bliver tilsidesat. Der bliver sparet, og samtidig fosser pengene ud af statskassen. Vi har også mange ensomme, som man ikke tager hånd om,« siger Beth Anette Svenningsen, der til dagligt arbejder på et bocenter for unge og ældre med særlige behov. Det er første gang, hun stiller op til kommunalvalget.

Claus Løwe Klostergård stiller op for Alternativet, og det er også første gang, han stiller op.

»Alternativets værdier om empati, diversitet, humor, ydmyghed, gennemsigtighed, vægter jeg højt, både i min faglige praksis og i mit menneskelige virke. Jeg går til valg på, at Silkeborg Kommune skal være en af de grønneste kommuner i Danmark, Vi skal have fokus på bæredygtig, grøn omstilling, og der skal lægges en plan for, hvordan vi bliver det. Vi skal have mere fokus på nærdemokrati og borgerinddragelse. Og så skal skoler og daginstitutioner dokumentere mindre og have mere fokus på omsorg,« siger Claus Løwe Klostergård, der arbejder som inklusionspædagog.

Favoritpartiet blandt pædagogkandidaterne er SF. Helle Blak, der stiller op for partiet i Slagelse, er også sikker på, at hun har fundet sit rette sted.

»SF er det røde parti med de grønne løsninger, og så kan det lille parti være brobygger imellem de store, traditionelle magtpartier i Danmark. Min mærkesag er tryghed. Det skal være rart at bo, arbejde og studere i Slagelse. Det skal være trygt at aflevere børnene i daginstitutionerne, og man skal være tryg ved, at der ikke er pesticider i drikkevandet. Tryghed dækker over mange vigtige mærkesager for mig,« siger Helle Blak, der tidligere har stillet op for Socialdemokratiet. Det er første gang, hun stiller op for SF.


Hvem stiller pædagogerne op for?

Indenrigsministeriets oversigt over alle kandidaterne til kommunalvalget viser, at 233 pædagoger (pædagoger, socialpædagoger og pædagogiske ledere) stiller op.

Sådan fordeler de sig på partier:

Socialistisk Folkeparti: 24,46 %

Socialdemokratiet: 22,32 %

Enhedslisten: 20,6 %

Lokallister: 9,01 %

Det Konservative Folkeparti: 6,01 %

Radikale Venstre: 4,29 %

Dansk Folkeparti: 3,86 %

Venstre: 3,43 %

Alternativet: 2,15 %

Nye Borgerlige: 1,72 %

Liberal Alliance: 1,29 %

Kristendemokraterne: 0,86 %

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.