Rejser fra Nordjylland til faneborg: Jeg vil vise, jeg holder vores faglige stolthed i hævd

Forhandlingerne om en ny overenskomst går ind i absolut sidste fase. Foran Forligsinstitutionen står folk fra stort set hele landet. Pædagog Pernille Holland har taget turen hele vejen fra Tversted for at bakke forhandlerne op.

Der er mange, der gerne vil have ’mere i løn, løn, meget mere i løn’, som de synger, og en løsning for alle. Pladsen foran Forligsinstitutionen i hjertet af København er fyldt op som aldrig før under forårets overenskomstforhandlinger. Offentligt ansatte fra nær og fjern er kommet for at sende forhandlerne ind til den sidste runde hos forligsmand Mette Christensen med et godt rygstød – og for at gøre arbejdsgivernes forhandlere, innovationsminister Sophie Løhde (V), Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening, og Anders Kühnau fra Regionerne, opmærksomme på fagbevægelsens sammenhold.

Det er ved at være sidste chance for at lande en aftale og undgå den omfattende konflikt, der vil lamme Danmark. Hvis ikke parterne bliver enige snart, så er der strejke fra den 6. maj og lockout fra den 12. maj.

Pædagog Pernille Holland er en af dem, der har rejst længst for at være med til faneborgen foran Forligsinstitutionen. Hele vejen fra Tversted mellem Hirtshals og Skagen, nærmere bestemt.

»Jeg stod op kl. 2, så jeg havde knap nået at lukke øjnene, før jeg skulle åbne dem igen,« fortæller Pernille Holland, der er rejst sammen med fem andre pædagoger fra Nordjylland. Og hun er glad for, at hun tog med, for afstanden mellem det nordjyske og forhandlingerne i København kan godt føles stor.

»Det her er et fantastisk syn og en fantastisk oplevelse. Det er så fedt at mærke opbakningen til vores forhandlere og se de mange mennesker, der er kommet her. Det mærker vi ikke på samme måde nordpå,« siger Pernille Holland.

Faglig stolthed

Som skolepædagog i Hjørring har Pernille Holland oplevet, hvordan det har været svært at bevare gejsten i et arbejde, der er præget af nedskæringer og forringelser.

»Det er derfor, jeg tager de 12 timers transport i dag. Det er for at vise, at jeg holder vores faglige stolthed i hævd,« fortæller pædagogen, der vender næsen hjemad igen ved middagstid.

Anette Sillesen
»I dag markerer vi, at nok er nok,« siger Anette Sillesen, her med de solbriller, som hun lige har forhandlet sig til.

En anden, der er kommet langvejs fra, er Anette Sillesen fra Brabrand ved Aarhus. Hun kunne tillade sig at sove lidt længere end Pernille Holland – helt til kl. 3.30, faktisk.

»Jeg vil gerne være med til at vise min utilfredshed med, at de ikke er nået længere i forhold til at finde en løsning. I dag markerer vi, at nok er nok,« siger Anette Sillesen.

Stærk forhandler

Noget tyder på, at Anette Sillesen godt kunne lære forhandlerne i Forligsinstitutionen et trick eller to. I hvert fald lykkes det hende at få et par BUPL-lyserøde solbriller ud af Børn&Unges journalist i bytte for et interview.

Hun skubber børnebrillerne på plads i håret og kigger ud over Sct. Annæ Plads, hvor op mod 1000 mennesker er mødt op for at markere deres støtte til lønmodtagernes forhandlere. Hvide overtræksveste fra HK blander sig med røde FOA-hænder og lyserøde huer fra BUPL. Et fantastisk syn, synes Anette Sillesen – der til gengæld er mere lunken over for det tilbud fra arbejdsgiverne om en lønstigning på 8 procent, som tidligere på ugen slap ud fra forhandlingerne.

»Det kan jeg altså ikke få armene i vejret over. Vi er mere værd end det, og vi står også fast på at få en aftale om spisepausen og lærernes arbejdstid,« slår hun fast.

Elisa på landsholdet

Til lyden af et menneskehav, der råber ’Elisa på landsholdet!’, møder BUPL-formand Elisa Bergmann op og går ind til de aftalte forhandlinger.

»Opbakningen er rent ud sagt uovertruffen fantastisk,« siger hun.

»Det er både helt fantastik energigivende og rørende at stå blandt alle de magentafarvede og syngende pædagoger. Jeg elsker simpelthen vores fags evne til at skabe fællesskab og sammenhold. Det er direkte styrkende, når man står overfor den næste OK-Marathon,« siger Elisa Bergmann, der kan tage en flot kage, hvor der står ’En Løsning For Alle’, en syet pude, hvor der står ’Vi er mere værd’, en pose slik og en masse god og kærlig karma med ind til forhandlingerne.

Mere alvorlig bliver hun, når hun skal fortælle om de forestående forhandlinger.

»Det er klart, at nu er det efterhånden ved at være sidste skud i bøssen, og at vi nu står overfor nogle meget afgørende beslutninger,« siger Elisa Bergmann, der forventer, at møderne i Forligsen kommer til at trække ud.

»Forligsmanden er jo stålsat på en aftale og har bedt os om at tage tandbørster og soveposer med,« siger Elisa Bergmann, som derfor har forberedt sig på at tilbringe en rum tid på Sct. Annæ Plads.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.