Pædagogerne stemmer stort ja til ny overenskomst

En næsten rekordhøj stemmeprocent og 94 procent ja-stemmer. BUPL-formand Elisa Bergmann er tilfreds med resultatet af urafstemningen om en ny, treårig overenskomst for over 56.000 pædagogmedlemmer. Fantastisk opbakning, siger hun.

Mandag morgen klokken 9 lukkede urafstemningen om en ny, treårig overenskomst for pædagogerne, og resultatet blev et overbevisende ja: Blandt 56.357 stemmeberettigede BUPL-medlemmer deltog 38.628 pædagoger i afstemningen, og heraf stemte 94 procent ja til det forlig, som formand Elisa Bergmann har stået i spidsen for at forhandle.

BUPL's hovedbestyrelse har anbefalet at stemme ja, og Elisa Bergmann glæder sig derfor over resultatet.

»Jeg er meget tilfreds. Det er en fantastisk opbakning og viser med al tydelighed, at vi som pædagoger er interesserede i overenskomsten, og at vi står last og brast med hinanden,« siger hun.

Høj stemmeprocent viser engagement

Trods en solrig, varm weekend fik stemmeprocenten helt til det sidste et nøk opad og steg fra 66 procent fredag den 1. juni til 68,5 procent ved urafstemningens afslutning den 4. juni.

Det er tæt på rekorden på 69,4 procent i 2008, og noget højere end ved de tre seneste overenskomstforhandlinger, hvor kun omkring 40 procent havde valgt at stemme.

»I 2008 stemte mange nej, og de senere år har mange slet ikke stemt. Med en næsten rekordhøj stemmeprocent har vi nu mere end nogensinde engageret hinanden,« siger Elisa Bergmann og henviser til, at det ikke alene gælder internt i BUPL, men også på tværs af alle de offentligt ansattes organisationer.

»Engagementet er dels kommet ved, at arbejdsgiversiden har trukket fronterne meget hårdt op over for os lønmodtagere, og dels handler det om, at vi er rigtig mange, der ser et behov for en ny vej, og for at vi i højere grad end tidligere arbejder sammen om de resultater, som vi som medlemmer og foreninger gerne vil opnå. I bund og grund handler det om, at vi sammen gerne vil skabe et godt samfund og nogle gode arbejdspladser, og jeg synes, at engagementet ved denne overenskomstforhandling peger godt ind i fremtiden,« siger Elisa Bergmann.

Sammenhold gav resultater

Organisationerne har hele overenskomstforløbet igennem demonstreret sammen under slogans som ’En løsning for alle’ og ’Skulder ved skulder’.

Og sammenholdet blandt de offentligt ansatte har ifølge BUPL-formanden presset arbejdsgiverne og også været udslagsgivende for, at selve overenskomstresultatet blev værd at stemme ja til.

»Jeg ser ikke vores ja som et ja til, at alt er fryd og gammen, for er stadig store kampe for os pædagoger at kæmpe. Men BUPL gik ind til forhandlingerne med tre hovedkrav, som var en højere løn, en ligelønspulje og et forsvar for vores seniordage. Og det fik vi, og det har vores medlemmer nu kvitteret for,« siger hun.

Et skridt på vejen

Overenskomstaftalen med kommunerne sikrer en samlet værdi af overenskomsten på 8,1 procent over de kommende tre år, hvoraf mere end 7 procent vil gå til lønstigninger.

Det såkaldte ’privatlønsværn’ er også blevet fjernet, hvilket betyder, at det private arbejdsmarked fremover ikke kan stikke af fra det offentlige arbejdsmarked.

»Trods et historisk, langt, trægt og også usædvanligt forløb er vi kommet i land med en reallønsfremgang, vi har sammen med Socialpædagogerne, FOA og Sundhedskartellet sikret en ligelønspulje på 85 millioner kroner, og vi har fået afskaffet privatlønsværnet, så det offentlige arbejdsmarked ikke kan blive sådan et B-arbejdsmarked i forhold til det private arbejdsmarked. Jeg kunne godt have ønsket mig endnu højere lønstigninger til pædagoger og en større ligelønspulje, men det vi fik ved denne overenskomst, er alt sammen et skridt på vejen i den rigtige retning,« siger Elisa Bergmann.

Sådan stemte pædagogerne

  • 68,5 % af BUPL’s medlemmer har stemt ved urafstemningen, og stemmerne har fordelt sig på:

Ja: 93,98 %

Nej: 6,02 %

Stemmeprocenter ved de seneste overenskomster:

  • 2015: 42,9 %
  • 2013: 37,9 %
  • 2011: 36,8 %
  • 2008: 69,4 %
  • 2008 (Efter strejken): 64,3 %

Kilde: BUPL

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.