Ny ferielov kommer især studerende til gode: Betalt ferie fra start

Pædagoger kan fremover holde ferie i deres første år på arbejdsmarkedet, og det kommer især nyuddannede til gode. Den nye ferielov betyder, at ferie kan optjenes og afholdes samme år.

Før har nyansatte pædagoger skulle vente op til 16 måneder med at holde betalt ferie på den nye arbejdsplads. Men nu vil alle ansatte fremover få muligheden for at afholde ferie det samme år, som de optjener den. Det er konklusionen på den nye ferielov, som regeringen indgik en aftale om den 31. oktober 2017. Den nye ferielov gør det muligt for nye medarbejdere at optjene ferie allerede fra den første arbejdsdag. Den træder i kraft i september 2020.

Det kommer især de kommende nyuddannede pædagoger til gode, at ferien ikke længere er forskudt, men holdes samtidig med, at man optjener den. Det mener Mia Rebecca Lund, der er faglig sekretær i Pædagogernes Landssammenslutning (PLS).

»For alle der dimitterer er det en klar fordel, at man på lige fod med kolleger kan afholde ferie i stedet for at knokle for at gøre sig fortjent til at være en del af de fastansattes ferieklub,« siger hun.

Studerende mærker også en forskel

Med den nye ferielov optjener du hver måned 2,08 feriedage, fra den dag du starter på nyt job. Det vil sige, at hvis du ansættes den 1. september, så har du optjent 10 feriedage i februar, som kan afholdes med det samme. Den nye ferielov kommer ikke kun nyansatte pædagoger til gode, også pædagogstuderende kommer til at mærke en forskel.

»Vi er i PLS positivt stemte overfor den nye ferielov, fordi det betyder, at de pædagogstuderende nu får muligheden for at afholde ferie i deres praktikker uden en voldsom økonomisk konsekvens. Det betyder, at alle de pædagogstuderende får tilbuddet om fritid i form af ferie og ikke kun dem, der har råd til at miste indtægt,« siger Mia Rebecca Lund, selvom det dog ikke er alle problemer med ferien, der er løst.

»Den nye ferielov løser ikke en af de største problematikker, når vi taler om ferie for de pædagogstuderende, som er den tvungne ferie. Den oplever mange af vores medlemmer, fordi de starter praktik midt i hovedferien og ikke har fået muligheden for at spare nok ferie op. Den problematik bliver løst ved at rykke vores praktikker ud af hovedferien« afslutter hun.

En god dag for unge, langtidssyge og ledige

Den nye ferielov blev offentliggjort i en pressemeddelelse af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti i går. Den nye lov har været længe undervejs, men slutresultatet glæder beskæftigelsesministeren.

»Alle mennesker, der arbejder, har indimellem brug for at lade op og holde ferie. Det glæder mig derfor meget, at det på kort tid er lykkedes at indgå en bred politisk aftale, som sikrer, at nyansatte nu også kan holde betalt ferie,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, mener, at den nye ferielov har stor betydning for mange i den danske befolkning.

»Det er en rigtig god dag for alle unge, som kommer ind på arbejdsmarkedet, og alle langtidssyge og langtidsledige som vender tilbage til et job. De får nemlig med den nye ferielov mulighed for at holde ferie med løn med det samme,« siger han i pressemeddelelsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.