Ny bog fra Lisbeth Zornig: Gør noget ved mistanken

Hvordan skal pædagoger tage hånd om børn, der er ofre for selvskade eller seksuelle overgreb? Det giver to håndbøger af Lisbeth Zornig Andersen hjælp til.

Forestil dig, at et barn ændrer opførsel. Barnet virker ikke så glad, som det plejer. De normalt glade tegninger viser nu grædende eller sure ansigter.

Barnet spiser heller ikke så meget længere. Hvad skal du som pæda­gog gøre? Den tidligere børnerådsformand og stifter af huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen, har sammen med socialpædagog og systemisk coach Karen Gjesing og cand.mag. i litteraturhistorie og sociologi Tilde Kelp skrevet to hånd­bøger, der giver indblik i personlige fortællinger og forskning om seksuelle overgreb og selvskade.

Hvem får lov til at fortælle i bøgerne?

»Det særlige ved håndbøgerne er, at vi har sat det, vi kalder livseksperter, sammen med fageksperter. Så det er fageksperternes forskning, der bliver formidlet, mens det er livseksperternes anbefalinger, vi tager fat i. Livseksperter er det, man vil kalde en case – dem, der har oplevet det. Vi har udviklet ordet, fordi det her handler om, at folk, der har oplevet noget selv, bliver eks­perter på godt og ondt. De fortæller, hvad der kan støtte dem, hvilken hjælp de efterlyser, og hvad der fik dem ud af forstyrrelsen, hvis de er kommet ud af det.«

Hvad kan fagpersoner bruge bøgerne til?

»De, der arbejder ude i fronten og møder unge og børn i hverdagen, behøver ikke meget indsigt i emnet for at forstå, hvad det handler om.

De får det hele kort og konkret i håndbogen. Hvis de får lyst til at dykke ned i det, er der henvisninger til forskning. Det kan være en hjælp til dem, som ofte kontakter mig og spørger: Hvad skal jeg gøre med denne her 14-årige pige, som er begyndt at skære i sig selv? Når man er skolelærer eller pædagog, har man nødvendigvis ikke meget viden om det her, så bøgerne er en nem indføring i emnet.«

Hvordan kan man hjælpe de udsatte?

»Jeg vil sige, at det bedste er at lære personen at kende. Mennesker er forskellige, så det handler om at være nærværende og spørgende uden at være anmassende og om at turde interessere sig. Og på alle mulige måder signalere, at jeg godt ved, hvad det her handler om. Derfor anbefaler jeg, at man arbejder med det som tema på skoler. Det kan være et vindue til nogle børn og unge, så de tør skrive og fortælle om det. Børnene skal vide, hvad de kan få hjælp til, og hvor de skal gå hen.«


Om bøgerne

Håndbøgerne giver en indføring i, hvad man går igennem, når man har haft en spiseforstyrrelse, har påført anden selvskade eller oplevet seksuelt overgreb. Livseksperterne fortæller deres historier, mens fageksperter formidler forskning på området.

Gyldendal har udgivet bøgerne, vejl. pris 180 kr. og 200 kr.

Om forfatterne

Lisbeth Zornig Andersen, debattør og stifter af huset Zornig, er medforfatter til begge bøger. Socialpædagog og systemisk coach Karen Gjesing er medforfatter til bogen ’Jeg gør mig ondt, når …’

Cand.mag. i litteraturhistorie og sociologi Tilde Kelp er medforfatter til bogen ’Jeg ville have sagt det, hvis..’

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.