Ny billedkogebog giver hjælp til selvhjælp

Udviklingshæmmede, ordblinde, børn og andre, der har brug for hjælp til at læse madopskrifter, får hjælp til selvhjælp i ny og banebrydende billedkogebog.

At kunne lave sin egen mad trods et handicap eller at kunne være med i køkkenet, selvom man kun er fem år, er af afgørende betydning for et menneskes oplevelse af ’at kunne selv’ og være livsduelig.

Det fortæller Anna Lindskrog, projektleder i Aarhus Kommune og redaktør af en ny, banebrydende billedkogebog til alle, der har svært ved at overskue processen at lave mad eller ikke kan læse en tekstopskrift. Det kan være personer med kognitive handicap, ordblinde, unge med autisme eller børn i dagtilbud og indskoling, som gerne vil med deres pædagoger eller forældre i køkkenet.

»Kogebogen er udviklet af fagfolk og brugere inden for områderne udviklingshæmning, senhjerneskade og ordblindhed, men den kan bruges meget bredere end det,« siger Anna Lindskrog, som Børn&Unge har interviewet om bogen.

Hvordan opstod idéen?

»Kogebogen er et resultat af en sund madklub for voksne udviklingshæmmede i Aarhus. Her var der en række frivillige, som hver uge lavede almindelige tekstopskrifter om til billedopskrifter, så brugere kunne følge opskriften, hvis de ikke kunne læse.

Det var svært at finde gode billedopskrifter med sund mad, og de frivillige brugte to til fem timer hver uge på at lave opskrifter om. Det var uopdyrket land, så da madklubben efterhånden havde fået et kæmpe lager af billedopskrifter, tænkte deltagerne, at andre skulle have glæde af dem, og der opstod idéen til kogebogen.«

Hvad er en billedopskrift?

»Hver opskrift består af billeder af de køkkenredskaber og madingredienser, man skal bruge, og fremgangsmåden er afbilledet fra start til slut. Det hjælper personer med for eksempel kognitive vanskeligheder med at overskue madlavningsprocessen og holde styr på tingene.

Skal man bruge to spiseskefulde olie, så viser opskriften et billede af olieflasken og to skeer. Der er heller ingen abstrakte mål som gram i opskrifterne. Vi bruger decilitermål, der ligesom skemål er let at vise i billeder.

Bogen er konkret og struktureret, og den medfølgende tekstopskrift er meget enkel og opsat sådan, at den er let at læse også for ordblinde.«

Hvordan hjælper bogen børn og pædagoger?

»Jeg har selv prøvet en opskrift med en gruppe børnehavebørn, og de gik bare i gang og følte stor tilfredsstillelse over ikke at skulle have hjælp.

Så pædagoger får nogle børn, som er mere selvhjulpne, fordi de kan aflæse billederne, så man skal støtte mindre.

Det gør det også sjovere for børnene at være i køkkenet, når de kan selv.«


Om bogen

’Billedkogebogen – trin for trin’ er en basisbog for alle, der kan have vanskeligt ved at overskue en madopskrift, og som gerne vil lave ernæringsrigtig, lækker og prisbillig mad. Kokkene Søren Gericke, Anne Larsen og Claus Holm med flere har bidraget til opskrifterne.

Bag bogen

Redaktør Anna Lindskrog, fotograf Christina Lykke og grafiker Jan Thomasson. Udgivet af Aarhus Kommune 2017 med støtte fra TrygFonden, Nordea-Fonden, Landsforeningen LEV, LEV Aarhus og Coop. Forlaget Trykværket, 258 sider, vejl. pris 260 kr.

 


 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.