Nu forhandler de igen: Vi er ved at løbe tør for tid

Det er ved at være sidste udkald, hvis en omfattende konflikt skal undgås. Vi har hele tiden haft rimelige krav, siger BUPL’s formand Elisa Bergmann. Vi har fundet tilbage til fagbevægelsens DNA, siger de statsansattes topforhandler Flemming Vinther.

På Amalienborgs Slotsplads spiller Livgarden ’Jens med fanen’, mens dronningens Bentley Mulsanne dytter og kører hen over pladsen. Rundt om hjørnet ved Forligsinstitutionen er det nogle andre faner, nemlig de røde, der er fundet frem i dagens anledning.

Forligsmand Mette Christensen har nemlig efter en uges pause i overenskomstforhandlingerne endelig indkaldt til forhandlinger igen. Der skal snart landes en aftale, hvis hele Danmark ikke skal lammes af en omfattende konflikt på det offentlige område.

Vanen tro møder fagbevægelsen op for at give forhandlerne opbakning og lade arbejdsgiverne mærke, at ’meget mere i løn’, som de fremmødte synger, er det, der skal til for at undgå en storkonflikt.

Nogle lærere fra Viborg har kørt det halve af natten i bus for at komme frem. Nogle FOA’er har taget morgenflyveren fra Aalborg for at være med.

Bitten bakker op

Pædagog Bitten Persson, der er fællestillidsrepræsentant i Lejre, har også taget fri i dag for at støtte forhandlerne.

»Vi skal bakke op om vores formand, Elisa Bergmann, så vi får nogle gode forhandlinger. Med alt det arbejde, Elisa gør, så trænger hun lige til at få et energiskud, når hun går gennem flokken. Hun skal ikke stå alene. Hun skal vide, vi er her,« siger Bitten Persson.

Hun har en lyserød vest på, hvor der står alle de datoer, hvor hun har været inde ved Forligsinstitutionen for at bakke op. Hun har været der hver gang.

»Jeg vil håbe, der snart ikke kommer flere datoer på, men allerede nu oser vesten af historie og sammenhold,« siger Bitten Persson, der også har fået BUPL-formandens autograf på vesten.

BUPL: Vi har hele tiden haft rimelige krav

Selvsamme BUPL-formand, Elisa Bergmann, er klar til forhandlingerne.

»Jeg er spændt på, om der sker noget andet og mere end det, der skete sidst.«

Som var ikke så meget?

»Det kan jeg ikke sige noget om, for der er jo tavshedspligt, men jeg håber, det er sidste gang, vi skal mødes i denne omgang. Men jeg tror ikke så meget på det. Vi er ved at løbe tør for tid, og det er ved at være tid til, at forligsmanden skal komme med en rigtig god plan,« siger Elisa Bergmann.

Hvor meget skal der til, før der er en aftale?

»Jeg synes hele tiden, vi har haft nogle rimelige krav. Vi har krav om, at vi skal følge lønudviklingen på det private område, at vi får en aftale om en ligelønspulje, at man friholder seniordagene. Og også at der bliver en aftale både på de statsansattes spisepause og lærernes arbejdstid.«

Vi har fundet fagbevægelsens DNA

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, der også er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, kan, inden han gik ind til forhandlingerne, glæde sig over, at fagbevægelsen nu står skulder ved skulder.

»Vi har fundet tilbage til fagbevægelsens DNA. Vi har genopdaget, at hvis vi skal kunne klare os overfor en meget magtfuld arbejdsgiver, så bliver vi nødt til at stå sammen, på tværs af fag, sektorer og de skel, der ellers er i hverdagen. Det er fantastisk at få lov at være en del af det,« siger han.

Inden han går ind gennem porten til Forligsinstitutionen, takker han også alle dem, der støtter lønmodtagerne blandt andet i demonstrationer, på sociale medier og ved at møde op foran Forligsinstitutionen.

»Det er jeres opbakning, der gør, at vi vinder,« siger han og bliver klappet og jublet ind gennem porten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.