Nu er det officielt: De offentligt ansatte varsler strejke

De kuldsejlede overenskomstforhandlinger får nu konsekvenser. Pædagoger og andre offentligt ansatte er nu formelt klar til at strejke til april. Lønnen skal op, hvis konflikt skal undgås.

Fagbevægelsen er klar til en strejke. Det blev et faktum i dag, hvor Forhandlingsfællesskabet, som forhandler generelle løn- og arbejdsvilkår for de kommunalt ansatte, herunder også pædagoger og lærere, vedtog et konfliktgrundlag:

’Vi kræver ingen lønfest, men vi mener, tiden er inde til at sikre et fremskridt i reallønnen for alle danske lønmodtagere. Derfor er alle faglige organisationer for Danmarks offentligt ansatte parate til at gå i konflikt for at sikre det meget afgørende kernepunkt i overenskomsterne: En fremgang i reallønnen som er parallel til lønudviklingen i den private sektor’, lyder det i en pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabet.

Stemningen er beslutsom

BUPL’s formand Elisa Bergmann var med til mødet i Forhandlingsfællesskabet fredag den 2. marts om morgenen, hvor de 51 medlemsorganisationer sagde ja til sende konfliktvarsel.

»Stemningen er beslutsom. Konflikt er ikke noget, vi ønsker, det er ikke noget, vi vil. Men vi er også parate til at tage næste skridt. Nu er det tid til, at vi får del i opsvinget, at vi får en lønstigning, vi kan mærke,« siger Elisa Bergmann.

Samtidig er der mere på spil, understreger Elisa Bergmann. For Moderniseringsstyrelsen, som fungerer som arbejdsgiver i forhandlingerne på statens område, har som mål at gøre løn og arbejdstid til en integreret del af udgiftspolitikken – også i kommuner og regioner.

»Det handler om mere end en enkelt procent. Det handler om, at vi som offentligt ansatte ikke vil være en del af udgiftspolitikken. Når man har den udgiftstænkning, så går arbejdsgiverne efter de steder, hvor man synes, det er for dyrt. Det er åbenbart for dyrt, at lærerne skal have forberedelse, det er for dyrt, at nogen skal have frokostpause, det er for dyrt, at vi skal investere i godt psykisk arbejdsmiljø og seniordage,« siger Elisa Bergmann.

Vi skal sætte hælene i

Fredag formiddag var hun til møde med samtlige fagforeninger på statens, regionernes og kommunernes område. Alle var klar til konflikt. Mere end 800.000 offentligt ansatte var repræsenteret.

»Vi styrker fællesskabet. Vi er sammen om det her. Vi skal stå imod forringelse på forringelse. Hvis vi også skal skabe bedre løn og arbejdsvilkår, så bliver vi nødt til at stå sammen nu. Det er nu, der er momentum til at sætte hælene i. Vi vil ikke finde os i flere forringelser,« siger Elisa Bergmann.

Sender strejkevarsel på tirsdag

BUPL forventer at sende officielt strejkevarsel til kommunerne på tirsdag. De endelige detaljer er ikke helt på plads endnu, men hvis din arbejdsplads er udtaget til strejke, vil du få direkte besked.

Truslen om strejke skulle gerne hjælpe forhandlingsvilligheden på vej i Forligsinstitutionen, hvor forhandlingerne nu foregår. Skulle det ikke lykkes forligsmand Mette Christensen at få parterne til at blive enige om en aftale inden 1. april, kan strejkerne være en realitet, sandsynligvis fra 4. april.

Forligsmanden kan dog udsætte en eventuel strejke i to gange 14 dage, hvis hun skønner, at der er mulighed for en aftale. Sker det, vil strejker – og eventuel lockout, som arbejdsgiverne har truet med – først finde sted i maj.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.