Helles succes: Politikerne skal se, at vi laver andet end at skifte ble

Helle Trasborg synes ikke, at politikerne har nok forståelse for, hvad pædagoger kan, når fagligheden får lov at komme i spil - hvordan kan de ellers blive ved med at skære, spørger hun sig selv. For at give dem den forståelse, har hun inviteret fire lokalpolitikerne på besøg, for at vise dem, hvad pædagogisk faglighed virkelig er.

Midt i Århus centrum ligger det store, gule børnehus ’Ole Rømer’. Århus by pulserer, men så snart lågen er lukket, høres kun lydende af sagte små børnestemmer. Det er sidst på eftermiddagen, og et par vuggestuebørn er samlet på en af stuerne, hvor der er plads til både vild leg og stille fordybelse. En pædagog på stuen navigerer mellem at afværge konflikter, læse højt for et barn på skødet og samtale om dagens begivenheder.

Det er essensen af, hvad politikerne har brug for at se, mener Helle Trasborg, der har igangsat et projekt, hun kalder ’faget i fokus’. Hun vil invitere politikere på besøg i Ole Rømer for at vise dem, hvad pædagoger kan, når der er tid og ressourcer til, at fagligheden kan komme til sin ret. Og projektet har succes, for fem kommunalpolitikere har takket ja til invitationen.

»Jeg har en opfattelse af, at politikerne til tider er meget langt fra praksis. Mon de overhovedet ved, hvad vi laver, når de gang på gang sparer på børneområdet? Og hvis de gør, hvordan kan de så foreslå, at der proppes endnu flere børn ind i et lille lokale med færre voksne,« spørger Helle Trasborg, der for fire år siden første gang tog initiativ til at invitere lokalpolitikerne forbi.

Faglighed oversættes

Besøget tager to timer, og den første halvanden time foregår fra morgenstunden, hvor Helle og politikeren sammen sidder diskret på stuen og observerer, hvordan pædagogen Tonnie udfører kompetent, pædagogisk arbejde.

»Jeg kan se den faglighed, min kollega Tonnie har i spil, når hun sidder med børnene. Jeg kan se, hvordan hun udvikler børnenes motorik og deres sprog, og jeg kan se, hvordan hun differentierer, fordi hun ved, hvor børnene er i deres udviklingszone. Men jeg kan ikke forvente, at politikerne kan se det samme,« forklarer Helle, der fungerer som oversætter for politikeren, imens de observerer.

Bagefter har den pædagogiske leder en halv times samtale med politikeren og Helle, hvor politikeren kan stille spørgsmål og blive klogere på det pædagogiske arbejde med små børn.

»Når de går herfra, skal de vide, hvad det pædagogiske arbejde handler om, og hvorfor det blandt andet er så vigtigt for pædagogerne at tale om minimumsnormeringer. Det er jo ikke ligegyldigt, om pædagogerne sidder alene med 4 eller 10 børn,« siger Helle Trasborg.

Tag os med på råd

For Helle handler det ikke kun om, at politikerne skal have indsigt i det pædagogiske arbejde. Hun ville også ønske, at hun havde mere kontakt til politikerne.

»Tænk, hvis de kom ud og talte med os, inden de vedtog afgørelser, der berører vores område. Jeg ved ikke, om de er interesserede i det, men de er velkomne. Vi er jo eksperterne,« siger Helle Trasborg.

»Sidste gang vi havde politikere på besøg, virkede de overraskede over, hvordan besøget foregik. De troede nok, at de bare skulle ud og kigge og måske hjælpe lidt i løbet af dagen. I stedet fik de lov at stille alle de spørgsmål, de ville, uden at journalister eller konkurrenter hørte dem. De spørgsmål skal der være plads til,« forklarer Helle, der heller ikke i år inviterer journalister med, når politikerbesøgende finder sted.

Ingen poleret virkelighed

Politikerne bliver inviteret på et tidspunkt, hvor der er fuld bemanding, og det er et bevidst valg, fortæller Helle Trasborg.

»Jeg inviterer ikke ud til en skideballe. Jeg kunne have inviteret dem ud om eftermiddagen, hvor en masse medarbejdere er gået hjem, men jeg vil gerne vise, hvordan her ser ud, når der er mulighed for at prioritere pædagogikken,« siger hun og understreger, at hun samtidig forklarer politikerne, at virkeligheden kan være anderledes hen ad eftermiddagen.

De første mødedatoer nærmer sig, og Helle Trasborg glæder sig til, at det går løs. Derfor er hendes opfordring klar:

»Jeg ville ønske, at andre tog bolden op og kastede sig ud i noget lignende. Det er jo ikke kun her, vi er dygtige. Der findes utrolig mange dygtige pædagoger rundt om i landet, der udfører betydningsfyldt arbejde med børn. Tro på det og få sendt nogle invitationer ud.«


MIN DRØM

Århusianske Helle Trasborg tror på dialogen mellem politikere og hverdagens eksperter, og for hende er målet soleklart:

»Jeg håber, at når de går herfra, så tænker de: ’Wow! Det er godt nok et komplekst og vigtigt stykke arbejde, pædagogerne udfører. Det skal prioriteres’. Og så håber jeg, at når de sidder i byrådssalen og skal vedtage noget på børneområdet, så tænker de på vores institution, børnene og det, de oplevede hernede«


Helle er én af fire pædagoger, som Børn&Unge har talt med, der har sat pædagogikken på den lokalpolitiske dagsorden.

Se hele temaet 'Min succes' i Børn&Unge nr 17.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.