Forhandlingerne fortsætter: BUPL kræver højere realløn

Lønstigninger i det offentlige er et hovedkrav fra de 51 fagforbund i Forhandlingsfællesskabet, som onsdag mødtes med KL til overenskomstforhandlinger. Nu må KL på banen, mener BUPL-formand Elisa Bergmann.

Nu må Kommunernes Landsforening (KL) melde klart ud, hvor stor en pose penge, de tænker, der er at forhandle om i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, populært kaldet OK18. Og samtidig må KL forholde sig til, at de 51 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet kræver en bedre løn for deres medlemmers arbejde.

Sådan lyder budskabet fra BUPL-formand Elisa Bergmann efter onsdagens møde mellem Forhandlingsfællesskabet og KL.

»Vi har holdt igen med lønstigninger i 2011, i 2013 og i 2015. Denne gang er vi som organisationer enige om, at vi vil have reallønsforbedringer. Ikke en sikring af reallønnen, men simpelthen forbedringer, så vi har flere penge til at købe mælk og havregryn, når forhandlingerne er færdige,« siger Elisa Bergmann.

Buffet-holdning hos KL

»Det er vores hovedkrav, og det går vi ikke på kompromis med,« tilføjer Elisa Bergmann og fortæller, at det kræver en økonomisk ramme på mindst 5,3 procent at sikre reallønnen – og en ramme på omkring 8 procent at skaffe de offentligt ansatte de ønskede forbedringer.

»I min optik er det et realistisk krav over en treårig overenskomstperiode. Og det har vi nu brug for KL’s tilbagemelding på,« siger Elisa Bergmann.

»Indtil videre har KL dog opført sig, som om forhandlingerne er en buffet, hvor man bare kan sige ’nej, nej og nej – kom med noget andet’. Men når to parter skal forhandle, må begge tænke kreativt og bøje sig mod hinanden for at finde fælles løsninger. KL må tage større ansvar for forhandlingerne nu,« tilføjer hun.

Forhandlingerne fortsætter

På mødet onsdag besluttede parterne sig for at fortsætte forhandlingerne på lørdag - efter at lærerne og KL allerede i morgen, torsdag, har mødtes om et andet væsentligt punkt, nemlig lærernes arbejdstidsaftaler.

»Vi står vagt om den danske forhandlingsmodel og alle organisationers ret til en aftale. Samtidig har lærernes forhandlinger også kæmpe stor betydning for pædagogers arbejdstidsregler og for vores muligheder for at lande en god arbejdstidsaftale,« siger Elisa Bergmann.

Ingen økonomisk ramme

Oprindeligt var det planen, at onsdagens møde skulle have været afslutningen på de fælles forhandlinger. Sådan gik det ikke, og nu lægges der i stedet op til at påbegynde de afsluttende forhandlinger på lørdag.

KL har dog endnu ikke meldt en økonomisk ramme ud for forhandlingerne, og dermed består en af de store knaster i OK18 fortsat.

»Samtidig forhandler vi fortsat på de enkelte organisationers område. BUPL’s næste forhandling på mandag skulle være den afsluttende, men heller ikke her forventer vi at komme i mål. Så længe vi ikke er færdige med at aftale den pose penge, vi forhandler om, så kommer vi heller ikke i mål her,« siger Elisa Bergmann.

Risiko for konflikt

Er der risiko for, at de aktuelle overenskomstforhandlinger kan komme til at ende i en konflikt? Det spørgsmål begynder mange at stille sig selv, efter det i weekenden kom frem, at forhandlingerne mellem KL og Danmarks Lærerforening var sat på pause.

»Når vi har overenskomstforhandlinger, er der altid risiko for en konflikt. Det er jo et af de greb, vi har i den danske forhandlingsmodel, for at sikre, at vi får en aftale i sidste ende,« siger Elisa Bergmann.

»Vi er slet ikke der endnu, hvor det er nødvendigt at varsle konflikt. Men det er klart, at jo mere passive og tilbagelænede arbejdsgiverne fremstår, jo mere behov får vi for at presse igen den anden vej,« fortsætter hun.

Denne artikel blev opdateret 14. februar kl. 16:53


Hvad er OK18?

Overenskomster er aftaler, der fastsætter vores løn og arbejdsvilkår. Din løn og pension har du, fordi det står i din overenskomst. Det samme gælder for den ugentlige arbejdstidsnorm på 37 timer, den 6. ferieuge, løn under barsel og meget andet.

I det sene efterår 2017 gik overenskomstforhandlingerne for de kommunalt og privatansatte i gang, og i april 2018 forventes den nye overenskomst at træde i kraft - det er det, vi kalder OK-18.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.