BUPL-formand skød kongres i gang: Dårlige normeringer forhindrer godt børneliv

BUPL-formand Elisa Rimpler kaldte dårlige normeringer den største forhindring for et godt børneliv i sin beretning. Solidaritet og debatkultur var blandt emnerne, der blev diskuteret af de delegerede, inden beretningen blev enstemmigt vedtaget.

Ligestilling, ytringsfrihed, solidaritet og fællesskab. Det var nogle af de værdier, BUPL-formand Elisa Rimpler fremhævede, da hun skød den officielle del af BUPL’s kongres 2018 i gang med sin formandsberetning.

En beretning, hvor hun også sendte et klart budskab til de forsamlede pædagoger om betydningen af gode normeringer – eller manglen på samme.

»De dårlige normeringer er den største forhindring for et godt børneliv,« sagde formanden, inden hun høstede et stort bifald med sine ord om, at Danmark er på kollisionskurs:

»Der mangler stadig 4.000 pædagoger fra før krisen, selv om økonomien buldrer derudaf. Der kommer 70.000 flere småbørn de kommende 10 år. Det er nu, der skal investeres i en national handleplan for Danmarks børn,« sagde Elisa Rimpler.

Skulder ved skulder

Formanden brugte sin beretning til at kigge tilbage på et 2018, der bød på de omfattende overenskomstforhandlinger, hvor store dele af fagbevægelsen stod sammen om klare krav om forbedringer af løn og arbejdsvilkår.

Og hun advarede mod at presse den offentlige sektor yderligere her i tiden efter OK18, hvor pædagogerne ’stadig har lugten af savsmuld i næsen fra forårets demonstrationer.’ I stedet lyder hendes anbefaling at søge mod kompromis og samarbejde:

»For vi har mange ting, vi mangler at løse. Rekrutteringsudfordringer. Arbejdstid, der passer til et ønske om mere kvalitet. Hvor det er helt naturligt, at pædagoger ikke skal planlægge pædagogiske aktiviteter hen over hovedet på børnene. Og løn, selvfølgelig. Ligeløn. Ikke?« spurgte hun de fremmødte, som svarede med klapsalver.

Hvad er solidaritet?

Formandens beretning gav anledning til flere kommentarer fra de delegerede, heriblandt Bjarne Rønne Kofoed fra BUPL Hovedstaden, som var glad for, at Elisa Rimpler talte om solidaritet.

»Men så må vi også begynde at diskutere, hvad vi forstår med solidaritet. Hvis vi siger, at BUPL er solidarisk, fordi vi gerne vil have, at andre hjælper os med at få en bedre løn, så er det ikke solidaritet. Vi skal også finde ud af, hvad vi vil bidrage med, og hvor vi vil give os,« sagde han.

Flere andre fremmødte efterspurgte, at der er mere tid til debat og diskussioner under kongressen, der tidligere har varet i tre dage, men nu løber over to.

Rikke Kristensen fra BUPL Hovedstaden sagde blandt andet:

»Jeg kan ikke se, hvor i tidsplanen, der er plads til at tage diskussionerne og debatten imellem hinanden. Jeg håber, når jeg går hjem, at jeg har fundet svaret.«

Elisa Rimpler hæftede sig i sine afsluttende bemærkninger ved netop ønsket om mere debat på kongressen:
»Vi har bestræbt os på, at der blandt andet skal være god tid til at debattere beretningen, og hvad der ellers er vigtigt for os. Og debatten vil være i særligt fokus i eftermiddag, når vi drøfter den del af vores arbejde, som handler om en ny professionsstrategi,« sagde formanden.

Formandens beretning blev enstemmigt vedtaget.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.