Partnerskab skal styrke SFO og klub: Fritidspædagogikken skal have et tiltrængt løft

Et flertal på Christiansborg er nu blevet enige om at etablere partnerskabet ’Sammen om fritiden’. De radikales Lotte Rod håber på, at en langsigtet plan kan løfte området. Men det vil også kræve mange penge.

Partnerskabet ’Sammen om fritiden’ bliver snart en realitet. Det lovede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et åbent samråd i Børne- og Undervisningsudvalget på Christiansborg. Dermed er det første skridt mod et tiltrængt løft af det udsultede fritidspædagogiske område måske taget.

Ministeren var trukket i samråd af Ellen Trane Nørby (V) , Charlotte Broman Mølbæk (SF), Mai Mercado (K) og ikke mindst Lotte Rod (R), der fra den politiske midte har kæmpet for at få fritidspædagogikken på dagsordenen igen.

Se samrådet her

”Fritidspædagogikken er blevet glemt i mange år. Hver gang, der skal spares, har man skåret ned der. Det har handlet alt for meget om skolen, og så har fritiden været det, der kom bagefter. Det vil vi ændre nu. Vi er et flertal i folketinget, som vil have, at fritidspædagogikken igen skal stå i sin egen ret,” siger Lotte Rod til Børn&Unge.

Lotte Rod

"Med alle de ting, jeg har på min ønskeseddel, koster det mange milliarder om året. Derfor skal vi have en fælles drøftelse af, i hvilken rækkefølge vi skal tage hul på tingene," siger Lotte Rod. 

Et partnerskab for alle omkring fritidspædagogikken

Partnerskabet skal ud over politikere bestå af repræsentanter for pædagoger, ledere, forskere, forældre, forestiller Lotte Rod sig.

”Så vi ikke sidder og laver et eller andet inde på Christiansborg. Vi skal have et partnerskab, hvor alle der er omkring fritidspædagogikken, får et rum til at diskutere, hvor vi skal hen med vores fritidspædagogik,” siger hun.

Det skal der kigges på

Lotte Rod har på en række fritidspolitiske værksteder gennem det seneste år med bl.a. pædagoger og forskere lyttet sig til, at ’Sammen om fritiden’ bør kigge på:

  • Pædagogiske rammer og indhold, herunder værksteder
  • Lovgivning
  • Pædagogisk ledelse
  • Gode normeringer
  • Uddannede pædagoger
  • Rimelig forældrebetaling
  • Klubber i alle kommuner
  • Mere viden gennem en stærk pædagoguddannelse og mere forskning

Lotte Rod understreger, at det er til inspiration. ‘Sammen om Fritiden’ skal selv lave en plan.

”Det er så stor en opgave, vi står overfor, at jeg kunne forestille mig, at vi skal lave en plan for de næste 5-10 år,” siger Lotte Rod, der forventer, at partnerskabet bliver nedsat indenfor den næste måned.

Pædagogerne får en vigtig stemme

Kommer der noget konkret ud af ’Sammen om fritiden’ snart?

”Ja, hvornår sker der noget? Jeg er lige så utålmodig som pædagogerne. Men vi har en vigtig øvelse med, at det skal gøres i et partnerskab. Det vil sige, at pædagogerne får en vigtig stemme og selv skal drive udviklingen i ’Sammen om fritiden’, så det ikke bare er os politikere, der siger, hvad der skal gøres, men at vi bliver inspireret af det, som jeg synes fungerer godt i partnerskabet ’Sammen om skolen’, hvor parterne selv spiller en vigtig rolle i, hvad det er, de vil have taget op og sat fokus på.”

Det vil koste milliarder at løfte området

Sender du også nogle penge?

”Det vil jeg gerne. Det er min ambition. Jeg håber, at en del af ’Sammen om fritiden’ bliver at lave den langsigtede plan og prioritering. Med alle de ting, jeg har på min ønskeseddel, koster det mange milliarder om året. Derfor skal vi have en fælles drøftelse af, i hvilken rækkefølge vi skal tage hul på tingene. Er det først pædagogikken og værkstederne? Er det normeringerne - eller forældrebetalingen? Hvordan griber vi det klogest an? Der har jeg et håb om, at vi kan nå langt ved at diskutere det med hinanden i et partnerskab.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.