Vrede reaktioner på kvalitetsundersøgelse: Et ’politisk omsorgssvigt’

Der er hårde ord til både regeringen og kommunerne oven på kritisk undersøgelse af rammerne i landets daginstitutioner. Der er brug for flere pædagoger, og det er regeringen og kommunernes ansvar, lyder det.
underste del af piges ansigt, udstråler bekymring
Pædagogers faglighed er afgørende for kvaliteten i landets dagtilbud, understreger ny undersøgelse. Derfor vækker det bekymring, at der ifølge undersøgelsen er op til 50 børn for hver pædagog i institutionerne.

Det vækkede stærke reaktioner fra både pædagoger, forældre og politikere, da en stor undersøgelse i sidste uge viste, at mere end mere end hver fjerde daginstitution har ’utilstrækkelig’ kvalitet.

Undersøgelsen viste samtidig, at der i gennemsnit er 22,4 børn for hver pædagog i landets dagtilbud for 3-5-årige. I de institutioner, hvor det ser værst ud, skal omkring 50 børn deles om én pædagog.

Kravet fra både forældre og politikere er da også klart: Der er brug for at styrke kvaliteten her og nu, og det kræver flere pædagoger.

Kræver handling fra regeringen 

Radikale Venstres børneordfører, Lotte Rod, har sammen med SF, Enhedslisten og Alternativet kaldt børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd.

”Det går ikke, at regeringen bare snakker. Der skal handling til. Det kræver en politisk plan,” siger hun til DR.

Alternativets børneordfører Helene Liliendahl Brydensholt lægger heller ikke fingrene imellem.

”Vi bliver nødt til at tale højt om det politiske omsorgssvigt, der har ramt en hel generation af børn,” siger hun til DR.

SF’s børneordfører Theresa Berg Andersen understreger over for DR, at kvalitetsundersøgelsen netop viser, at manglen på uddannet personale hænger sammen med manglende kvalitet i det pædagogiske arbejde:

”Derfor er det sindssygt vigtigt at få en rekrutteringsplan i gang,” siger hun.

Forældre: Det er hjerteskærende

Også Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), er hård i sin kritik. Hun kalder undersøgelsens beskrivelser ’hjerteskærende’ og peger på, at pædagogerne længe har advaret om pres på kvaliteten. 

På baggrund af undersøgelsen opfordrer hun til at indføre krav om pædagogfaglig uddannet personale. Desuden skal alle medhjælpere, hvis det står til FOLA, tilbydes pædagogfaglig uddannelse.

”Det er Folketinget og kommunerne, der sætter rammerne. Det er dem, der prioriterer økonomien, uddannelsesniveauet, ledelsestilgange og ambitionsniveauet for vores dagtilbud. Derfor er det også deres ansvar, når kvaliteten svigter,” siger Signe Nielsen.

Minister vil stille krav: Kommuner skal lave en plan

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye vil have en uddannelsesstrategi, som kan styrke kvaliteten:
Kommunerne får penge til at uddanne eksempelvis flere pædagoger, men regeringen vil nu kræve, at kommunerne fremlægger en konkret plan for en uddannelsespolitik på daginstitutionsområdet.

”Andelen af uddannet personale er faldende. Så nu bør den politiske opmærksomhed rettes mod uddannelse,” siger han til Børn&Unge.

Kommuner melder klart ud: Det er vores ansvar

Formanden for Børne- og Undervisningsudvalget i kommunernes interesseorganisation KL, Christina Krzyrosiak Hansen (S), understreger, at  det er kommunernes ansvar at løfte kvaliteten.

”Vi skal sikre ordentlige rammer for vores lederes arbejde. De skal kunne være tættere på medarbejderne og børnene. Vi skal kigge vores tilsyn efter i sømmene, sørge for, at vi ikke er ”hjemmeblinde” og overser de steder, hvor kvaliteten ikke er god nok. Vi skal opkvalificere vores medarbejderes faglighed. Og så vil vi sætte en særlig indsats i gang over for de institutioner og kommuner, hvor udfordringerne er størst,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, der til daglig er borgmester i Holbæk Kommune.

Læs mere om undersøgelsen og BUPL-formand Elisa Rimplers reaktion på den her.

Pædagogikforsker om presset kvalitet: 3 veje til at gøre det bedre

Forsker i barndomspædagogik og docent ved UC Syd Line Togsverd er ikke overrasket over det billede, kvalitetsundersøgelsen tegner.

”Det bør ikke komme bag på nogen inden for det her område, at pædagogfaglighed og kvalitet hænger sammen,” siger hun og peger på tre ting, som er afgørende for at styrke kvaliteten i dagtilbuddene:

  1. God normering og flere pædagoger.

    "Det er den klart mest lavthængende frugt, hvis kvaliteten skal styrkes. Det siger sig selv, at det er sværere at være fagligt nærværende i børns leg og relationer, hvis der mangler kvalificeret bemanding i institutionerne,” siger Line Togsverd.

  2. En stærk pædagoguddannelse:

    ”Der er lige kommet en reform af pædagoguddannelsen, og det er afgørende, at man kommer i mål med det løft, der i den forbindelse er blevet lovet,” siger hun.

  3. Styrket mulighed for pædagogfaglig efter- og videreuddannelse

”Personalet i daginstitutionerne skal have mulighed for - løbende og sammen - at undersøge og overveje, om man er på rette vej. Der skal være rammer og vilkår, som sikrer, at pædagogerne faktisk kan overveje deres praksis, samt hvordan de forstår de børn og den opgave, de er sammen om.  Mulighederne for at gøre det lige nu er ekstremt begrænsede. Og det er et problem for kvaliteten,” siger Line Togsverd.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.