Hård kritik af danske dagtilbud: Op til 50 børn for hver pædagog

Kan du skabe et pædagogisk læringsmiljø af høj kvalitet, hvis du står med ansvaret for 50 børn? Hvad med 22 børn?
Spørgsmålet er særdeles relevant. For virkeligheden i landets dagtilbud for 3-5-årige børn er, at der i gennemsnit er 22,4 børn for hver pædagog.
I de institutioner, hvor det ser værst ud, skal omkring 50 børn deles om én pædagog.
Det viser en ny stor undersøgelse af kvaliteten i daginstitutioner for 3-5-årige børn. Undersøgelsen er lavet af EVA og VIVE for Børne- og Undervisningsministeriet.
Den generelle normering er naturligvis bedre: 7,4 børn for hver pædagogisk medarbejder i gennemsnit i de undersøgte institutioner.
Men en stor del af personalet i daginstitutionerne er ufaglærte og ofte helt unge medhjælpere. Og der er direkte sammenhæng mellem mængden af uddannet pædagogisk personale og kvaliteten, viser den nye undersøgelse.
Det samme gjorde den tilsvarende undersøgelse af kvaliteten i dagtilbud for 0-2-årige, som udkom i foråret 2023.
Forsker ikke overrasket: Rammerne gør det ’så godt som umuligt’
Samlet har kun 10 procent af landets dagtilbud for 3-5-årige 'god' kvalitet. 63 procent af dem har 'tilstrækkelig' kvalitet, mens 28 procent har 'utilstrækkelig' kvalitet.
Undersøgelsen bygger blandt andet på observationer i omkring 100 daginstitutioner. Observationerne er lavet med redskabet KIDS, som flere kommuner i forvejen bruger i deres pædagogiske tilsyn (se mere om undersøgelsen nederst).
Og forsker i barndomspædagogik og docent ved UC Syd Line Togsverd er ikke overrasket over det billede, observationerne tegner.
”Undersøgelsen viser klokkeklart, at rammerne i daginstitutionerne burde være langt bedre. Med de vilkår, der beskrives, er det så godt som umuligt for pædagoger at koordinere, undersøge og udvikle deres praksis sammen. Og det er afgørende for at kunne lave godt pædagogisk arbejde. Det gælder uanset, hvilket redskab man bruger til at måle og veje kvaliteten med,” siger hun.
Kvalitet kræver pædagoger
Line Togsverd påpeger, at pædagogers faglighed er helt afgørende for at kunne skabe god kvalitet i dagtilbud:
"Uddannelse giver perspektiver og forståelser, der hæver dig over den praksis og de hverdagshandlinger, du udfører i en daginstitution. De perspektiver og forståelser er afgørende for at kunne levere høj pædagogisk kvalitet, og dem har man ikke som ufaglært. Det bør ikke komme bag på nogen inden for det her område, at pædagogfaglighed og kvalitet hænger sammen,” siger hun.
Læs også: Kommuner tegner rosenrødt billede af deres egne daginstitutioners kvalitet
’Det bekræfter pædagogernes kritik’
BUPL-formand Elisa Rimpler er heller ikke overrasket over det billede, undersøgelsen tegner:
”Kvalitetsrapporten bekræfter det, vi hører fra pædagogerne. Der er brug for forbedringer i langt de fleste daginstitutioner, og det gælder over hele landet. Der er ingen kommuner, der kan dukke sig og sende aben videre. Det konkluderer rapporten meget tydeligt,” siger hun.
Elisa Rimpler fremhæver, at undersøgelsen fokuserer på kvaliteten af arbejdet med relationer, børnefællesskaber, leg og deltagelsesmuligheder.
”Det er alt sammen en del af pædagogers kernefaglighed. Men det står i modsætning til årtiers individ-fokuseret ’måle og veje- strategi’, der har et meget snævert blik på børns sproglige og kognitive kompetencer. Det fokus har åbenlyst ikke haft den ønskede effekt på kvaliteten,” påpeger hun.
Minister vil have uddannelsesstrategi: Sådan skal kvaliteten styrkes
Kvalitetsundersøgelserne på både 0-2-årsområdet og 3-5-årsområdet understreger, at der er behov for mere uddannelse i landets dagtilbud. Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
”Loven om minimumsnormeringer har givet flere voksne til børnene i daginstitutionerne, og det er godt. Men vi ser, at andelen af uddannet personale er faldende. Så nu bør den politiske opmærksomhed rettes mod uddannelse,” siger han.
Derfor vil regeringen styrke kvaliteten både i vuggestuer og børnehaver med en ny uddannelsesstrategi:
”Via opkvalificeringspuljen kan kommunerne få penge til eksempelvis at merituddanne erfarne medhjælpere til pædagoger. Men som noget nyt vil vi kræve, at kommunerne for at få del i puljen fremlægger en konkret plan for en uddannelsespolitik på daginstitutionsområdet,” siger Mattias Tesfaye.
Han fortæller samtidig, at regeringen vil forlænge puljen til sociale normeringer.
Læs også: 100 institutioner: Sociale normeringer får børn til at blomstre
BUPL: Vigtigt med politisk handling
BUPL-formand Elisa Rimpler understreger også behovet for at uddanne flere pædagoger, hvis kvaliteten skal løftes:
"Begge kvalitetsrapporter viser, at pædagoger gør en forskel for kvaliteten. Den viden skal der handles på. Vi skal sikre flere pædagoger og stærke faglige miljøer i alle daginstitutioner. Det kræver politisk vilje til at investere i børnene og vise, at vi som samfund har høje ambitioner for den kvalitet, vi tilbyder vores børn. Derfor er vi tilfredse med, at ministeren vil have en uddannelsesstrategi for daginstitutionsområdet, og at regeringen vil forlænge puljen til sociale normeringer. Det er gode skridt i den rigtige retning,” siger hun.