Udeliv: Sikre og trygge aktiviteter udendørs

Både børn og voksne skal tilbringe mere tid udenfor for at mindske risikoen for smitte. Sådan lyder myndighederne retningslinjer. Men hvordan ændrer man hverdagens rutiner på en enkel måde, og samtidig sikrer glæde og gode oplevelser frem for utryghed?

Genåbningen er i gang, og det betyder en ny og forandret hverdag for landets børn og pædagoger. Den kommende tid skal aktiviteterne i dagtilbud, fritidsordninger og skoler i videst muligt omfang foregå udenfor. Med udgangspunkt i Friluftsrådets Grønne Spirers erfaringer  får du derfor 6 ideer til at sikre god trivsel og hyggelige oplevelser udendørs.

Start og slut dagen ude

Det kan være en fordel at starte og slutte dagen udenfor på legepladsen, så I slipper for unødvendige skift med af- og påklædning. Derfor er det en god idé, når forældre afleverer og henter på legepladsen. Forældrene skal desuden gøre børnene klar til udedagen, så der både er styr på solhat, solcreme, regntøj, varmt tøj, skiftetøj, vanddunk, udevenlig madpakke etc.

Tøj efter vejret gælder også dig

Hele det pædagogiske personale skal være informeret om de nye rutiner, så de også møder op med nok tøj samt tøj efter vejret. 4-5 timers udetid kan blive en kold fornøjelse, hvis påklædningen ikke er tilstrækkelig.

Legeplads med muligheder

Legepladsen er et læringsmiljø med masser af muligheder. Fordel de vilde et sted og de stille lege et andet sted. Tænk også i nye projekter. I kan finde flere eksempler på udendørsaktiviteter hos Grønne Spirer – Friluftrådet

Flyt indelege ud

Hvis det ikke er for koldt, kan I sagtens rykke flere af de sædvanlige indendørslege udenfor. Perler og snor, tegnegrej, højtlæsning og Lego kan sagtens rykkes udendørs. Indret et godt sted i læ og tørvejr. Måske med et par hængekøjer til hvil og afslapning.

Frokost i det fri

Bliv ude til frokost. Det er hyggeligt at spise i det fri. Og så undgår I at blive kolde, når I skal ud igen. Det kan dog være koldt at sidde stille for længe med agurkestænger, smørebød og ostehapser. Derfor skal madpakken være udevenlig, så maden kan spises hurtigt, måske endda med vanter, og samtidig giver børnene massere energi til resten af dagen. I øvrigt er spisetid lig smittetid, og det er nemmere at hold afstand ude.

Tag på tur ud i naturen

Der er masser af mulighed for aktiviteter ude i naturen. Hvert barn skal have sin egen taske med det nødvendige, og personalet husker håndsprit og solcreme. Derudover kan I medbringe grej, fx fiskenet, indsamlingsbakker til smådyr, affaldsposer eller en presenning til hule og picnic-underlag. Det vigtigste er, at pakning og planlægning ikke bliver uoverskueligt.

Pædagogers forslag til aktiviteter

- Tag en tur ud i naturen, hvor I kan samle naturmaterialer til at lave Mandaler (symmetrisk figur ofte i blomst-, kors- eller hjulform) i stedet for at farvelægge dem i en malebog.

- Leg med kridt. Lav en kridtbane. Øv tabeller. Øv alfabetet. Tegn skygger på asfalten.

- Lad børnene gå på jagt efter forskellige former og farver i naturen.

- Matematikrundbold/ordklasserundbold.

- Naturbingo

- Puslespil med træernes blade

Kilde: Facebookgruppen Vidensdeling for lærere og pædagoger

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.