Trods rekordhøj COVID-smitte: Fjerner alle restriktioner i skoler og dagtilbud

Slut med ret til visir og krav om mundbind til forældre. Selvom coronasmitten stadig er rekordhøj blandt landets pædagoger, fjerner regeringen nu samtlige corona-restriktioner. Nu er det op til kommunerne at sikre børn og ansatte, understreger BUPL.

Næsten hver 10. medarbejder i daginstitutioner, SFO’er og fritidsklubber er ifølge tal fra Statens Serum Institut blevet smittet med COVID-19 inden for den seneste uge. Men selvom smittetallene for pædagogisk personale endnu en gang er rekordhøje, er samtlige restriktioner i skoler, dag- og fritidsinstitutioner nu blevet ophævet som et led i regeringens genåbning af samfundet.

Det betyder blandt andet et farvel til kravet om mundbind til forældre, pædagogernes ret til at bære visir og farvel til kommunernes mulighed for at kræve, at ansatte har coronapas. Det sker i en tid, hvor næsten fjerde daginstitutionsmedarbejder ifølge Kommunernes Landsforening enten er syg eller coronahjemsendt.

Allerede i sidste uge blev der åbnet for, at ansatte og børn med COVID-19 i husstanden frit kan komme i daginstitution og skole, hvis de ikke har sygdomssymptomer.

Stadig penge til test og øget rengøring

Også anbefalingen om at opdele børnene i faste grupper, eksempelvis stue- eller klassevis er blevet ophævet. En lang række institutioner har dog i forvejen været nødt til at se bort fra den anbefaling på grund af akut sygefravær og vikarmangel.

Trods fjernelsen af restriktionerne er der stadigvæk en anbefaling om hyppig rengøring af overflader og andre kontaktpunkter. Og Børne- og Undervisningsministeriet understreger, at der fortsat er midler fra statslig side til øget rengøring i skoler og institutioner selvom de generelle restriktioner bortfalder.

Desuden er der også stadig en anbefaling om at hyppig udluftning, om øget fokus på hygiejne og om at undgå, at mange mennesker stimler sammen.

Også anbefalingen om to ugentlige test fortsætter, og kommunerne skal også i den kommende stille selvtest til rådighed.

Stadig muligt at opfordre til mundbind og udendørs hentning

Selv om kravene bortfalder, kan institutionerne stadig opfordre forældrene til at bære mundbind indendørs, ligesom de kan opfordre til at aflevering og hentning af børn foregår udendørs.
Og mens pædagoger altså ikke længere har ret til at gå med visir, kan man stadig lokalt give mulighed for, at medarbejdere, som ønsker det, kan bruge visir.

BUPL opfordrer kommunerne til at bakke op om pædagoger og institutioner, som ønsker at benytte disse muligheder.

”Vi havde gerne set, at man havde fastholdt kravet om mundbind, indtil den værste smitte var klinget af. Når det gælder daginstitutioner og skolefritidsområder er smitten jo på det højeste niveau under hele pandemien lige nu. Derfor opfordrer vi til, at kommunerne klart og tydeligt anbefaler brug af mundbind til forældre og gæster,” siger BUPL’s næstformand Birgitte Conradsen.

Hårde uger forude: Flere kommuner skal bruge nødbremsen

Birgitte Conradsen understreger, at coronasmitten langt fra er et overstået kapitel i børn og pædagogers hverdag.

”Vi har nogle hårde uger foran os. Så vi har brug for, at institutionerne kan reducere i åbningstiden og antallet af børn og gå over til nødpasning, når et højt coronafravær hos personalet gør det nødvendigt. Uden at blive straffet for at bryde pasningsgarantien vel at mærke,” siger hun.

Indenfor de seneste uger har en række kommuner dimensioneret akut for at sikre en forsvarlige forhold for børn og pædagoger, og børne- og skoledirektør i Kommunernes Landsforening, Peter Pannula Toft, lægger ikke skjul på, at kommunerne også i den kommende tid kan få brug for at trække i nødbremsen:

”I daginstitutioner kan det blive nødvendigt at ændre åbningstiden og måske lukke en stue eller en institution. Og her kan vi med ministeriets opbakning bruge force majeure-paragraffen,” siger han til Jyllands-Posten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.