Trods minister-nej: Borgmester vil stadig have mulighed for nødbremse

Ifølge børne- og undervisningsministeren kan daginstitutioner godt lukke ned i tilfælde af stort akut sygefravær. Der er dog stadig behov for at genindføre dimensionering af dagtilbud, mener borgmester.

Hvis det på grund af akut sygdom er umuligt for en daginstitution at få hverdagen til at hænge sammen, så kan en daginstitution lukke ned.

Sådan lød det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da Børn&Unge på et pressemøde om genåbning af skoler og daginstitutioner 4. januar spurgte ind til muligheden for at genindføre dimensionering af dagtilbud.
Ministeren understregede dog selv, at det kun gælder helt akutte situationer, der kan sammenlignes med, at en institution eksempelvis brænder ned om natten.

”Hvis vi står dagen efter, eller dagen efter igen, ovenpå at så mange har været sygemeldte, der har kommunerne en forpligtelse til at løse situationen,” sagde hun.

Ministerens svar kommer oven på, at både BUPL, daginstitutionsledere og nogle kommuner har ønsket at få genindført dimensionering – altså muligheden for lokalt at begrænse antallet af børn i en institution, hvis det er nødvendigt.

Borgmester om minister-svar: Stadig behov for nødbremse

En af de kommuner, som har efterspurgt mulighed for dimensionering, er Hillerød. Og ministerens udtalelser ændrer ikke på behovet for en nødbremse, understreger Hillerød Kommunes borgmester Kirsten Jensen (S):

”Selv efter ministerens udtalelser vil jeg opfordre til at genindføre muligheden for dimensionering. Jeg har fuld tiltro til, at hvis muligheden bliver genindført, så vil vores daginstitutionsledere kun dimensionere på åbningstid eller antallet af børn, hvis de vurderer, at hverdagen simpelthen ikke kan hænge sammen uden,” siger hun.

Kirsten Jensen peger blandt andet på, at en daginstitution med mange ansatte, som er corona-smittede eller har nærkontakter i hjemmet, ikke umiddelbart kan genåbne igen dagen efter en nødlukning.

”Loven har tidligere givet mulighed for dimensionering, og fra dengang ved vi, at den mulighed kun blev brugt når det var strengt nødvendigt,” siger hun.

Myndigheder ser ikke på pædagogikken

I øjeblikket er det kun Styrelsen for Patientsikkerhed, som kan udstede påbud om eksempelvis dimensionering af et dagtilbud.
Det sker dog kun, hvis det vurderes, at smitten er ude af kontrol i den pågældende institution.

”Vi har forsøgt at dykke ned i, hvordan kan vi bedst håndtere de konkrete situationer, hvor smitten er meget udbredt, og hvor styrelsen for patientsikkerhed ikke nødvendigvis vurderer, at der er tale om et alvorligt udbrud og derfor af sig selv lukker institutionen,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet.

Netop den situation kender de til i Hillerød, fortæller borgmester Kirsten Jensen:

”Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder ud fra nogle sundhedsfaglige hensyn, der blandt andet skal forebygge, at smitten kommer ud af kontrol. Men der er altså også nogle pædagogiske hensyn. Og for mig virker det som en forholdsvist enkel løsning, at kommunerne igen fik mulighed for at foretage en individuel vurdering sammen med hvert enkelt dagtilbud,” siger hun.

Svært at flytte rundt på personale

På pressemødet opfordrede minister Pernille Rosenkrantz-Theil til, at kommuner flytter personale rundt mellem daginstitutioner, så vagtplanen kan hænge sammen. Men det er ifølge borgmester Kirsten Jensen ikke en optimal løsning:

”Det er et stort logistisk arbejde at flytte ansatte rundt fra institution til institution. Og hvis det handler om at bryde smittekæder, så er det ikke sikkert, det er en god ide at flytte så meget rundt på de ansatte. Så set fra vores synspunkt er dimensionering en meget mere enkel løsning,” siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.