Syge børn presser daginstitutioner: Det skal stoppe nu

BUPL advarer om, at en række daginstitutioner i øjeblikket modtager halvsyge og sløje børn. Det øger risikoen for smittespredning og presser hverdagen yderligere i en i forvejen hård tid. BUPL opfordrer arbejdsgiverne til sikre, at forældre kan holde sløje børn hjemme.

Mens den høje coronasmitte har sendt skolebørnene hjem til onlineundervisning frem til juleferien, er daginstitutioner og specialskoler stadig åbne. Desuden skal pædagoger i grundskoler og SFO’er håndtere nødpasning og -undervisning.

Den store smittespredning presser dog fortsat de institutioner, som holder åbent.

Oven i det advarer flere pædagoger nu om, at de modtager sløje og halvsyge børn. Det giver utryghed og øger risikoen for smittespredning i en hverdag, der mange steder er svær at få til at hænge sammen på grund af sygemeldinger og vikarmangel.

’Børnene græder og kalder på mor hele dagen’

Det gælder blandt andet i Børnehuset Fuglemosen i Brøndby. Institutionen har 23 ansatte og 115 børn, og personalegruppen har været ramt af tre COVID-tilfælde, mens syv børn har været smittet.

Selvom institutionen har opfordret forældrene til at holde børn hjemme ved det mindste tegn på sygdom, står de alligevel med mange både hel- og halvsløje børn på stuerne, fortæller tillidsrepræsentant og vuggestuepædagog Bettina Thygesen.

”Børnene græder og kalder på mor hele dagen,” siger hun og fortsætter:

”Vi står med et presset arbejdsmiljø i forvejen, og så skal vi også tage os af de meget mere omsorgskrævende halvsløje børn. Vi gør det da godt, os pædagoger, men vi er jo ikke hverken mødre eller fædre. Og når børnene er syge, så er det mor og far, de vil og skal have.”

Presser forældresamarbejdet

Bettina Thygesen kan godt forstå de forældre, der er så pressede, at de afleverer børnene halvsløje. Men hun føler, hun må råbe op både på pædagoger og børns vegne.

Samtidig går det ud over samarbejdet med de forældre, der er gode til at holde deres syge børn hjemme:

”De kan jo godt se, når de afleverer eller henter deres eget barn, at der er andre børn hernede, som har snotguirlander hængende ud af næsen, eller hoster så de næsten ikke kan få luft, eller betændelsen står ud af øjnene på dem. Og jeg kan godt forstå, de så bliver irriterede, fordi de har holdt deres barn hjemme, men nu kan se frem til ny smitte og nye sygedage,” siger Bettina Thygesen.

’Man sender ikke syge børn afsted for sjov’

BUPL-formand Elisa Rimpler understreger, at syge børn skal holdes hjemme, og hun opfordrer arbejdsgiverne til at hjælpe de pressede familier:

”Forældre sender ikke syge børn i daginstitution for sjov. De gør det, fordi de føler, de ikke har andet valg. Derfor opfordrer vi i arbejdsgiverne til at gøre alt, hvad de kan for at understøtte, at deres ansatte kan blive hjemme, når de har halvsyge børn. Vi er i en pandemi, og vi bør alle hjælpe til med at bremse den akutte smittespredning,” siger hun.

Forældre får nej fra arbejdsgivere

Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), bakker op om Elisa Rimplers opfordring.

”Vi hører fra mange forældre, at deres arbejdsgivere siger nej til at de kan være hjemme ved halvsyge børn. Hvis disse forældre ikke kan finde andre pasningsmuligheder, har de ikke andet valg end at sende børnene i institution. Det er et kæmpe krydspres, og jeg synes, arbejdsgiverne bør udvise samfundssind og understøtte, at forældre kan holde sløje børn hjemme,” siger hun.

Kæmper for at få genindført dimensionering

Elisa Rimpler peger på, at det høje smitteniveau på pædagog-arbejdspladser allerede har fået store konsekvenser i blandt andet Greve Kommune.

Her har kommunen måttet opfordre forældre i 5 af kommunens 25 daginstitutioner til så vidt som muligt at holde børnene hjemme, fordi mere end halvdelen af personalet i de pågældende daginstitutioner er ramt af coronasmitte.

”Greve er et worst case scenario, men andre kommuner kan sagtens ende i en lignende situation, hvis der ikke sættes hurtigt ind mod den akutte smittespredning. For at undgå det, kæmper vi i øjeblikket for at få Børne- og Undervisningsministeriet til at genindføre muligheden for dimensionering i daginstitutionerne,” siger BUPL-formanden.

BUPL til kommuner: Pas bedre på pædagogerne

Ifølge Elisa Rimpler oplever mange pædagoger den nuværende situation som skruen uden ende.

”De bliver presset af, at kolleger bliver sygemeldt og andre må hjemsendes som nærkontakter. Det er en hård og ekstremt utryg situation. Mange steder er det svært at blive testet selvom pædagogerne nærmest konstant er nærkontakt til coronasmittede,” siger Elisa Rimpler.

Hun understreger, at pædagogerne længe har været blandt de hårdest coronaramte faggrupper.

”Mange pædagoger føler, at ingen passer på dem. I BUPL har vi længe opfordret kommuner og regering til at øge beskyttelsen af pædagogerne via eksempelvis krav om mundbind til forældre og mulighed for selvtest i institutionerne for at kompensere for udfordringerne med at komme til coronatest. Men vi oplever, at det går meget langsomt,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.