Statens OK-aftale i hus: Sådan påvirker resultatet pædagogernes løn

De statsligt ansattes nye overenskomstaftale giver udsigt til hårde forhandlinger om pædagogernes overenskomster. ”Vi forventer at få mere ud af forhandlingerne end vores statslige kolleger,” lyder det fra pædagogernes formand, Elisa Rimpler.

Pædagoger og andre offentligt ansatte har udsigt til en overenskomstaftale, der umiddelbart sikrer dem en beskeden reallønsstigning.

Det står klar efter at forhandlerne for de 195.000 ansatte på det statslige område lørdag aften skrev under på en treårig overenskomstaftale.

Den økonomiske ramme, som fastsættes under de statslige OK-forhandlinger, er med til at definere vilkårene for de regionale og kommunale overenskomster.

BUPL: Udsigt til svære forhandlinger

Rammen blev fastsat til 6,75 procent, og BUPL-formand Elisa Rimpler forudser hårde forhandlinger med de kommunale arbejdsgivere om pædagogernes overenskomster:

”Vi forventer, at de medarbejdere, som har stået forrest under coronakrisen og holdt hånden under samfundet - og det gælder i særdeleshed pædagogerne - kommer til at mærke den indsats på lønkontoen,” siger hun.

Elisa Rimpler peger desuden på, at BUPL blandt andet har fremsat krav om en ligelønspulje til at afhjælpe pædagogernes særlige lønefterslæb.

”Vi er nødt til at sikre attraktive arbejdspladser for pædagogerne, og det burde arbejdsgiverne også være interessede i. Vi er afgørende for børn og unges trivsel og for samfundet, og vi forventer at få mere ud af forhandlingerne end vores statslige kolleger, selvom jeg ved, de har måttet kæmpe hårdt for deres OK-aftale,” siger Elisa Rimpler.

Til sammenligning resulterede OK18 i en treårig aftale med en ramme på 8,1 procent.

Udskudt aftale kunne have kostet dyrt

Coronakrisen har skabt økonomisk usikkerhed, der blandt andet medførte, at nogle offentligt ansattes organisationer ønskede at udskyde overenskomstforhandlingerne.

Det satte blandt andre BUPL sig imod, og det var den rigtige beslutning, mener Elisa Rimpler oven på den statslige aftale:

”Havde vi bare forlænget vores overenskomst uden at forhandle, så havde vi kunnet se frem til en negativ regulering af lønnen, og det kunne vi ikke leve med.”

Med den smalle økonomiske ramme, skal der dog gerne være andet at komme efter i OK-aftalen, hvis pædagogerne skal stemme ja, vurderer hun.

Fortsat behov for politisk løsning på ulige løn

Elisa Rimpler understreger, at BUPL fortsat ikke mener, overenskomstsystemet alene kan rette op på pædagogernes lønefterslæb.

I stedet ønsker BUPL en trepartsforhandling til at gøre noget ved den skævvridning, pædagoger og flere andre faggrupper oplever:

”Der er stadig behov for, at der efter OK21 bliver fundet en politisk løsning, så pædagoger hurtigere kan indhente det store lønefterslæb. Det er af stor samfundsinteresse, ikke mindst fordi vi som pædagoger er afgørende for samfundets mulighed for at skabe vækst.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.