Så meget ekstra giver trepartsaftalen til din pensionsopsparing

Trepartens lønløft til offentligt ansatte pædagoger er godt nyt for både privatøkonomi og pension. Se hvor meget ekstra, du har udsigt til, og læs om særlig detalje, der giver ældre pædagoger en smule ekstra på pensionskontoen.
Ældre mand - træning
De yngre pædagoger, som har langt til pensionsalderen, får det største pensions-boost som følge af trepartsaftalen. En detalje i aftalen sikrer dog ældre pædagoger lidt mere end de oprindeligt havde udsigt til.

Lønløftet til offentligt ansatte pædagoger som følge af trepartsaftalen gavner ikke bare pædagogernes privatøkonomi. Aftalen er også godt nyt for pædagogernes pensionsopsparinger.

Det bruttolønløft på omkring 1.800 kroner om måneden, som fuldtidsansatte pædagoger har udsigt til, indeholder nemlig et løft af de månedlige pensionsindbetalinger på omkring 225 kroner. 

Som bekendt får deltidsansatte pædagoger samme antal ekstra løn- og pensionskroner pr. arbejdstime som fuldtidsansatte, men på grund af deres lavere arbejdstid bliver det samlede ekstra beløb en smule mindre. 

For at give et billede af, hvor stor betydning lønløftet får for pensionen over et helt arbejdsliv, har Pædagogernes Pension lavet følgende regneeksempler: 

  • En 30-årig pædagog, der arbejder 37 timer om ugen frem til, at pædagogen er 69 år, vil over et arbejdsliv spare cirka 150.000 kroner mere op til pension som følge af trepartsaftalen.
    Med en ugentlig arbejdstid på 30 timer vil pædagogen spare cirka 125.000 kroner mere op til pension.
     
  • En 40-årig pædagog med 37 timers arbejdsuge vil spare cirka 100.000 kroner mere op til pension frem til, at pædagogen bliver 69 år.
    Med en ugentlig arbejdstid på 30 timer vil pædagogen spare cirka 80.000 kroner mere op. 
     
  • En 50-årig pædagog med 37 timers arbejdsuge vil spare cirka 55.000 kroner mere op i pension frem til, at pædagogen bliver 69 år.
    Med en ugentlig arbejdstid på 30 timer, vil pædagogen spare cirka 45.000 kroner mere op. 

Se også BUPL’s beregninger af, hvor mange ekstra kroner, hver offentligt ansatte pædagog samlet har udsigt til på baggrund af lønløftet i treparten.

Sådan påvirker lønløftet pædagogernes pension

Over et arbejdsliv på fuldtid forventes trepartsaftalens lønløft at betyde, at en 30-årig pædagog får omkring 5,5 procent mere i pension. Jo yngre, man er, jo større betydning, har en lønstigning for pensionen, fortæller Sune Schackenfeldt, administrerende direktør i Pædagogernes Pension.

"De pædagoger, der er tæt på pensionsalderen, har en pension, som er bestemt af den løn, de har fået igennem mange år, og eventuelt med nedsat tid i perioder. Der er derfor ikke en stor ændring for dem ved en højere indbetaling i de sidste år, inden de går på pension,” siger han.

Til gengæld betyder en detalje fra trepartsforhandlingerne, at ældre pædagoger med kun få år til pensioneringen når at spare en smule mere op, end der oprindeligt var udsigt til:

Regeringen havde lagt op til, at lønløftet først skulle være indfaset i 2030, men efter pres fra BUPL blev det besluttet, at lønløftet bliver fuldt indfaset allerede fra 2026.

Dermed får de ældre pædagoger forlænget den periode, hvor lønløftet giver lidt ekstra til deres månedlige pensionsindbetalinger.

Ny undersøgelse: Pædagogernes Pension har de mest tilfredse kunder

Pædagogernes Pension er for nylig blevet udpeget som det pensionsselskab i Danmark, som har de mest tilfredse kunder.

”Jeg er glad for at se, at vi topper listen inden for kundetilfredshed blandt alle pensionsselskaber i Danmark. Vores medlemmer er kernen i vores eksistens. Det er vores medlemmer, der er vores ejere, så deres tilfredshed er selvsagt meget vigtigt for os,” udtaler Sune Schackenfeldt, adm. direktør i Pædagogernes Pension.

Læs mere her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.