God trivsel halverer risiko for pædagogflugt: Sådan har I det i din kommune

Godt psykisk arbejdsmiljø halverer risikoen for, at pædagoger vil forlade faget, viser nye tal. Tjek, hvor flest pædagoger trives godt – og se, om de har det bedre i nabokommunen.
Pædagog foto
Ifølge BUPL's seneste vilkårsundersøgelse har hovedparten af landets pædagoger et godt psykisk arbejdsmiljø. Og kommuner, hvor pædagogerne trives godt, har en stor fordel i rekrutteringskampen, lyder det.

Det er næppe overraskende, at pædagoger med godt psykisk arbejdsmiljø er langt gladere for at være i pædagogfaget end pædagoger med et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Men BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse giver et bud på, hvor stor effekt det psykiske arbejdsmiljø rent faktisk har:

På daginstitutionsområdet halverer et godt psykisk arbejdsmiljø ifølge undersøgelsen risikoen for, at man overvejer at droppe pædagogjobbet. For skole- og fritidspædagoger bliver risikoen tre gange lavere (se faktaboks nederst).

BUPL: Naturligt at søge mod godt arbejdsmiljø

Men undersøgelsen viser også store kommunale forskelle på, hvor mange pædagoger der har et godt psykisk arbejdsmiljø.
Så hvis du er udkørt og overvejer at kvitte pædagogfaget, bør du måske hellere overveje at søge nyt pædagogjob et andet sted.

”Det er naturligt, hvis et presset arbejdsmiljø får pædagoger til at søge nyt job i nabokommunen, når de kan se, at arbejdsforholdene er bedre der. Som kommune får man kun et større rekrutteringsproblem, hvis mange af ens pædagoger oplever at have et dårligt psykisk arbejdsmiljø,” siger Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø.

Se BUPL’s råd og vejledning om psykisk arbejdsmiljø.

Store forskelle mellem nabokommuner

De kommuner, hvor flest daginstitutionspædagoger har et godt psykisk arbejdsmiljø, er Vesthimmerlands Kommune samt Ikast-Brande, Billund og Kerteminde. Her har 74-77 procent af pædagogerne et godt arbejdsmiljø.

På skole- og fritidsområdet er kommunerne Lemvig, Faaborg-Midtfyn, Assens og Fredensborg i top. Her har 77-83 procent af pædagogerne et godt psykisk arbejdsmiljø.

Hvis du synes, der er lige lovligt langt at pendle til Vesthimmerland eller Lemvig, kan du tjekke pædagogernes psykiske arbejdsmiljø i landets øvrige kommuner via Børn&Unges danmarkskort nederst i artiklen.

Der er nemlig adskillige steder, hvor sandsynligheden for at få et godt psykisk arbejdsmiljø stiger væsentligt, bare du krydser grænsen til nabokommunen.

Læs også. Hver anden overvejer at forlade pædagogfaget: Derfor vil vi væk 

Her bør kommuner med dårligt arbejdsmiljø sætte ind

Johnny Gaardsdal opfordrer kommuner, hvor mange pædagoger har et presset arbejdsmiljø, til at undersøge årsagerne og tage hurtigt fat på opgaven med at få styrket arbejdsmiljøet.

”Kommunerne bør tale med pædagoger og ledere i hver enkelt institution for at få afdækket problemerne og finde løsninger i fællesskab. Og der er det selvfølgelig relevant at hente inspiration fra nabokommuner, som gør det godt. Kommunerne har et kæmpe incitament til at gøre det bedre. Især i områder med stor pædagogmangel og nabokommuner, hvor pædagogerne ser bedre på deres arbejdsforhold,” siger han.

Også seniorforsker i arbejdsmedicin ved Regionshospitalet Gødstrup, Lars Peter Sønderbo Andersen, opfordrer kommunerne til at tage dialogen med pædagoger og ledere, hvis arbejdsmiljøet er presset. Det kan du læse mere om her. 

Nye tal: Psykisk arbejdsmiljø er afgørende for lysten til at blive i faget

BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse viser, at dårligt psykisk arbejdsmiljø kan gøre risikoen for pædagogflugt op til tre gange højere.

  • daginstitutionsområdet svarer hele 77 procent af de pædagoger, som har et dårligt eller meget dårligt psykisk arbejdsmiljø, at de overvejer at forlade pædagogfaget.
    Det gælder kun 34 procent af de daginstitutionspædagoger, som har et godt eller meget godt psykisk arbejdsmiljø.
  • skole- og fritidsområdet overvejer 68 procent af pædagogerne med et dårligt eller meget dårligt psykisk arbejdsmiljø at forlade faget.
    Det gælder kun 23 procent af dem med et godt eller meget godt psykisk arbejdsmiljø
  • Samlet svarer 57 procent af daginstitutionspædagogerne, at de har et godt eller meget godt psykisk arbejdsmiljø. 20 procent har et dårligt eller meget dårligt arbejdsmiljø. 26 procent svarer, at deres psykiske arbejdsmiljø hverken er godt eller dårligt.
  • 52 procent af skole- og fritidspædagogerne svarer, at de har et godt eller meget godt psykisk arbejdsmiljø. 17 procent har et dårligt eller meget dårligt arbejdsmiljø. 28 procent svarer, at deres psykiske arbejdsmiljø hverken er godt eller dårligt.

Kilde: BUPL’s vilkårsundersøgelse, november 2023. Knap 12.000 daginstitutionspædagoger og knap 5.300 skole- og fritidspædagoger har besvaret spørgsmålene.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.