Kæmpe kommunale udsving: Mange pædagoger får ikke hjælp mod nedslidning

Langt fra alle kommuner er lige gode til at lave aftaler, som kan forebygge nedslidning og fastholde ældre pædagoger i jobbet, viser ny undersøgelse. De bedste kommuner kan få kæmpe fordel i de kommende år, vurderer BUPL.
MSB

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige kommuner gør for at forebygge, at ældre pædagoger bliver nødt til at stoppe i faget før tid.

Det viser en ny undersøgelse fra BUPL foretaget blandt mere end 2.500 pædagoger i alderen 58 år og ældre.

Samlet fortæller 50 procent af pædagogerne i undersøgelsen, at de har indgået en aftale med deres leder om eksempelvis nedsat tid, mindre belastende opgaver eller kompetenceudvikling med henblik på at kunne holde længere i faget.

Men kigger man på de enkelte kommuner, er der store udsving: Mens næsten tre ud af fire af de adspurgte pædagoger ansat i Lyngby-Taarbæk Kommune har sådan en aftale, gælder det kun omkring én ud af fire i kommuner som Assens, Egedal, Frederikshavn, Glostrup og Herning (Se Danmarkskort nederst).

Trods god effekt af senioraftaler: Mange får ’nej’

Blandt den halvdel af de ældre pædagoger, som har indgået senioraftaler med deres leder, forventer 35 procent direkte, at aftalerne hjælper dem til at udskyde deres pensionsalder.

Men blandt de pædagoger, som ikke har indgået sådan en aftale, har langt hovedparten – 60 procent – aldrig talt med deres leder om muligheden. Heller ikke selvom pædagoger har ret til sådanne samtaler.

Desuden fortæller en række af pædagogerne i undersøgelsen, at de direkte har oplevet forhindringer i forhold til at få en senioraftale:

'I vores kommune ønsker man kun i begrænset omfang at indgå senioraftaler fx med indbetaling af fuld pension.  Man betaler ikke for noget, man ikke får - der er sket en stramning her,' skriver en 60-årig pædagog eksempelvis.

Kommuners besked til pædagogerne: Vi har ikke råd 

Ifølge formand for Lederforeningen i BUPL Eva Munck Immertreu savner mange ledere opbakning fra kommunen til aftaler, som kan understøtte, at ældre pædagoger holder længere på arbejdspladsen.

”Mange ledere får simpelthen at vide af forvaltningen, at ’de her ordninger har vi ikke råd til.’ Jeg mener, kommunerne i langt højere grad skal ind i kampen og stille de her muligheder til rådighed,” siger hun.

Og det er ikke kun lederne, som får den besked. Samme udmelding hører BUPL ofte, når de vejleder kommunerne om indsatser for at styrke rekruttering og fastholdelse.

Det fortæller Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø.
Med udsigten til voksende pædagogmangel har kommunerne dog reelt ikke noget alternativ til at styrke ordningerne, mener han:

”Hvis kommunerne ikke gør noget nu, så mister de muligheden for at kunne tiltrække og fastholde pædagoger i fremtiden. Omvendt vil kommuner, som er på forkant og allerede nu fokuserer på seniorordninger og på at sikre et ordentligt arbejdsmiljø, have en stor fordel,” siger Johnny Gaardsdal.

KL: Vigtigt, at flere kan blive længere i jobbet

Også Pædagogernes Pension (PBU) opfordrer kommunerne til højere grad støtte op om aftaler, der kan hjælpe pædagoger til at holde længere i jobbet. Det styrker nemlig pædagogernes pensionsøkonomi.

”Kommunernes Landsforening har en god seniorpolitik og et partnerskab med en hjemmeside, hvor ledere og kommuner kan få inspiration. Alligevel er er stor forskel på, hvad kommunerne rent faktisk gør. Vi så gerne, at langt flere kommuner udnyttede de muligheder, der er,” siger Connie Madsen, rådgiver hos PBU.

Læs også: Dårligt arbejdsmiljø kan skade din pensionsopsparing

Børn&Unge har bedt Michael Ziegler, formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) svare på, om KL vil anbefale kommunerne at styrke brugen af senioraftaler. I et skriftligt svar siger han:

’Vi er særligt optaget af, at vi kan rekruttere og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Det skal vores aftaler afspejle. Derfor er der brug for en fælles indsats, for at vi kan skabe den nødvendige forandring, så flere medarbejdere har lyst til og mulighed for at blive længere i arbejdet. Vi er allerede i fuld gang. Med Seniorpartnerskabet er kommuner og medarbejdere gået sammen om at udvikle konkrete værktøjer, som arbejdspladserne let kan tage i brug, så flere medarbejdere bliver i arbejdet lidt længere. Det er lokalt på den enkelte arbejdsplads, at forandringen skal starte, for det er meget forskelligt, hvad der motiverer og hvilke behov den enkelte har.’

Læs mere om Seniorpartnerskabets konkrete værktøjer på KL’s hjemmeside. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.