Retningslinjer justeret: Snottede børn skal ikke afvises

Nu kan børn med snotnæser få lov til at komme i institution, skriver Sundhedsstyrelsen i justerede retningslinjer. Vi bør være forsigtige, advarer BUPL’s formand Elisa Rimpler.

Er du syg, skal du ikke komme i daginstitution, hverken som barn eller voksen. Og slet ikke i disse coronatider, hvor det gælder om at få inddæmmet og begrænset smitten. Men forkølelse er ikke grund til at blive hjemme, i hvert fald ikke hvis man ikke har  andre symptomer, for så er det sandsynligvis ikke coronavirus, man er smittet med.

Sådan lyder fra Sundhedsstyrelsens i den fjerde udgave af retningslinjerne for genåbning af daginstitutionerne.

Lempelsen undrer BUPL’s formand Elisa Rimpler:

»Sådan som det hidtil er blevet beskrevet, også på pressemøder, så har vi kunne forstå, at hvis børn er det mindste syge, så må de ikke komme i daginstitutionen. Vi er i en situation, hvor vi ikke har en jordisk chance for at vurdere, om børn er syge, lidt syge, og hvornår de har corona. Vi ved, børn kan være raske smittebærere, vi ved, at de slet ikke bliver så dårlige, som voksne. Det sætter pædagogerne i en svær situation.«

Vær forsigtige

Hun understreger, at under normale omstændigheder ville pædagoger nok lade et barn blive i institutionen, hvis der bare var tale om en løbende næse, hvis ellers almentilstanden var god. Men her under genåbninger er der i den grad brug for, at pædagoger er ekstra forsigtige.

»Jeg vil stærkt opfordre til, at man ikke lader børn være i institutionen, når de er snotforkølede. Det kræver nemlig endnu mere håndvask. Det kan små børn ikke selv have ansvaret for, og vi har i forvejen svært nok ved at håndhæve de helt grundlæggende krav til håndvask og afspritning. Vi skal derfor være mere restriktive end normalt, og jeg håber, kommunerne vil bakke op om, at vi er mere strikse end det, Sundhedsstyrelsen indirekte lægger op til.«

Inddrag os

BUPL har kritiseret, at Sundhedsstyrelsen ikke har inddraget blandt andet de faglige organisationer i udarbejdelsen af retningslinjerne, men det glæder Elisa Rimpler, at Sundhedsstyrelsen er blevet klogere, nu hvor blandt andet frisører og tatovører får lov at åbne. Her bliver branchen, de faglige organisationer og andre relevante parter inddraget, påpeger Elisa Rimpler:

»Det kunne have været smart, at det var sket også på vores område. Og jeg vil arbejde videre for, at vi bliver inddraget, næste gang retningslinjerne skal ændres

Elisa Rimpler er bekymret for, at det kan få betydning for retningslinjerne, at der lige nu er stort pres på for at få forældre hurtigt på arbejde og i stort omfang.

»Derfor havde jeg gerne set, at man havde inddraget os i BUPL, inden man havde lavet ændringerne. Når vi skal udvide genåbningen og kapaciteten, så vi jeg stærkt opfordre til, at vi som faglig organisation bliver inddraget i arbejdet sammen med nogle praktikere,« siger Elisa Rimpler.

Ny vejledning for buskørsel

Sundhedsstyrelsen har også ændret vejledningen for børn, der skal køres i skovbørnehave i bus. I stedet for to meters afstand mellem børnene i bussen, er det nu nok, at der kun sidder et barn på hvert dobbeltsæde. Det betyder, at mange skov- og udflytterbørnehaver nu får mulighed for at genåbne med større kapacitet.

Her har Sundhedsstyrelsen justeret

Forkølelse
Stoppet næse eller løbenæse - uden andre symptomer - er ikke typisk for COVID-19, dvs. det er ikke sandsynligt, at symptomerne skyldes COVID-19.

Transport, fx til skovbørnehaver
Transport fra dagtilbuddet skal arrangeret således, at busserne kører med halv belægning. Dvs. at børnene placeres så de har et dobbeltsæde per barn. Det kan betyde, at transporten skal ske i flere busser end normalt.

Offentlig transport skal undgås ved eventuelle ture væk fra dagtilbuddet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.