Rekordhøje smittetal: Udsigt til kæmpe stigning i sager om corona-arbejdsskader

Landets pædagoger har siden november været hårdt ramt af COVID-19. BUPL opfordrer alle pædagoger, som er blevet smittet med coronavirus på jobbet, til at tage kontakt. Også selvom de har haft et mildt sygdomsforløb.

Coronasmitten er særdeles høj blandt pædagoger i øjeblikket. Så høj, at det mange steder presser arbejdsmiljøet og gør det svært at sikre en pædagogisk forsvarlig hverdag for børnene.

Sammenligner man med coronabølgen i julen 2020, er antallet af smittede ansatte i dagtilbud, grundskoler, SFO’er og fritidstilbud i øjeblikket mange gange højere. Det viser de ugentlige optællinger fra Statens Serum Institut (SSI).

BUPL forventer stor stigning i antal sager

BUPL opfordrer alle pædagoger, som mener, de er blevet smittet på jobbet, til at kontakte BUPL’s arbejdsteam (se link nederst).

Det har mange allerede gjort: Efter et efterår med ganske få henvendelser, modtog BUPL godt 100 anmeldelser af coronasmitte på jobbet i december. Og alene i de to første uger af januar har BUPL modtaget over 150 henvendelser.

”Vi ser allerede, at langt flere pædagoger har henvendt sig, og vi forventer, at den stigning fortsætter,” siger Bitten Persson, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med blandt andet arbejdsskadesager som politisk ansvarsområde.

Hun understreger, at BUPL står klar til at hjælpe pædagogerne med at få smitte på jobbet anmeldt hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

AES har i øjeblikket modtaget godt 11.200 anmeldelser af arbejdsskader relateret til COVID-19. Godt 820 af sagerne omhandler medlemmer af BUPL.

Officielle tal viser ikke smitte på jobbet

SSI’s optællinger af smittetilfælde på pædagogers arbejdspladser tager ikke højde for, om de ansatte er blevet smittet på jobbet eller i fritiden.

Men hvis andelen af ansatte, som blev smittet på jobbet, ligger bare nogenlunde på niveau med sidste år, vil det føre til en eksplosiv stigning i antallet af sager om coronasmitte som arbejdsskade.

En væsentlig forskel fra coronabølgen sidste år er dog, at langt hovedparten af pædagogerne nu er vaccineret mod COVID-19. Det kan føre til mildere sygdomsforløb end for de pædagoger, som blev smittet op til jul 2020. Mange af disse pædagoger døjer stadig med senfølger.

Smitte på jobbet skal anmeldes – også ved milde forløb

Bitten Persson understreger dog, at alle pædagoger, som mener, de er blevet smittet med COVID-19 på jobbet, bør kontakte BUPL. Også selvom de har haft et mildt sygdomsforløb og ikke umiddelbart døjer med senfølger.

”Det er bedst at være på den sikre side i tilfælde af, at der pludselig skulle opstå senfølger. Men anmeldelser af coronasmitte på jobbet er også vigtige for at kaste lys over pædagogernes vilkår under coronapandemien,” siger hun.

Det kan styrke BUPL’s muligheder for at påpege problemer og behov for ændringer af vilkårene for pædagogernes arbejde.

"På den måde hjælper man både sig selv og andre pædagoger ved at kontakte BUPL, når man er blevet smittet på jobbet,” siger Bitten Persson.

Tidsfristen for at indberette smitten til Arbejdsskademyndighederne er op til et år, så pædagoger, som blev smittet helt tilbage i foråret 2021, kan stadig nå at henvende sig.

Pædagoger, som mener, de er blevet smittet med COVID-19 på jobbet, bør kontakte BUPL’s arbejdsskadeteam.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.