Reform slår igennem: Pædagoger bliver længere i job

Pædagoger arbejder i gennemsnit 1,6 år længere, end de gjorde i 2012. Tilbagetrækningsreformen er slået igennem, forklarer Pædagogernes Pension.

 

Det bliver mere almindeligt at møde ældre pædagoger i landets institutioner. Gennemsnitsalderen for, hvornår pædagoger går på pension, er nemlig steget de seneste år, viser nye tal fra PBU, Pædagogernes Pension. Hvor pædagoger i gennemsnit overgik til pension i en alder af 62,8 år i 2012, var tallet fem år senere steget til 64,4 år.

Tilbagetrækningsreformen, der trådte i kraft i januar 2012, er en væsentlig del af forklaringen, mener medlemschef i PBU Annie Kristensen. Den betød blandt andet, at efterløns- og pensionsalderen steg for mange pædagoger.

»Reformen har presset på for at få pædagoger til at blive længere i arbejde, og jeg er meget overrasket over, hvor hurtigt den har slået igennem,« siger Annie Kristensen.

Møder nervøse pædagoger

Undersøgelser viser, at mange pædagoger har svært ved at se sig selv arbejde frem til folkepensionsalderen. Og det er også det billede, der ifølge Annie Kristensen tegner sig, når hun og kollegerne 25-30 gange årligt møder medlemmerne til PBU’s pensionsmøder.

»Hver gang møder jeg pædagoger, der er nervøse for, hvor længe de kan blive ved med at arbejde. Det handler både om forholdene på arbejdsmarkedet generelt og om deres eget helbred,« siger Annie Kristensen.

Spørgsmålet om, hvor længe man som pædagog ønsker at blive på arbejdsmarkedet, er aktuelt netop nu, hvor Folketinget har genåbnet muligheden for, at man kan få sit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit, hvis man melder sig ud af efterlønsordningen. Aktuelt betaler omkring 18.500 BUPL-medlemmer til ordningen. Sidste gang, det var en mulighed at få udbetalt efterlønsbidraget, var i 2012. Dengang valgte 17.000 BUPL-medlemmer at træde ud af efterlønsordningen.


Fakta om efterløn og pension

Frem til 30. juni har du mulighed for at få dit efterlønsbidrag udbetalt.

Størrelsen af udbetalingen afhænger af, hvor længe du har indbetalt til efterløn gennem årene.

Du får udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit – dog skal du betale en afgift på 30 procent af dine indbetalinger efter 22. juni 2017.

Det er ikke bare efterlønnen, du skal holde øje med her i det nye år. I slutningen af 2017 vedtog Folketinget også en pensionsreform, der ændrer pensionsreglerne.

Læs meget mere om ændringerne i pensionsregler og muligheden for at få efterlønsbidraget udbetalt på bupl.dk/akassen samt pbu.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.