Prisvindende pædagog: Sådan bruger vi naturen til at pirre børns nysgerrighed

Det er ingen hemmelighed, at børns fantasi kan blomstre vildt, når adgangen til legetøj er begrænset, og de selv må finde på udenfor.
"Vi behøver ikke en masse udstyr. Det vigtigste er, at vi er nærværende og nysgerrige sammen med børnene. I dag har vi for eksempel fanget rejer, pillet hoved og hale af og smagt på dem som sushi. Naturen er en kæmpe gave," siger pædagog Rikke Markussen Jensen fra naturgruppen i Lærkereden i Skive.
Hun har tidligere modtaget Novo Nordisk Fondens naturtematiske pædagogpris for sit arbejde.
Brug naturen omkring jer
Om vinteren tager naturgruppen i Lærkereden i Skive ud til Flynder Sø, der omgives af hede og nåleskov. I sommerhalvåret går den daglige tur med de 24 børnehavebørn til Krabbesholm Skov.
Lige nu er temaet sanser.
"Vi samler børnene ved bålpladsen og synger sansesangen. Bagefter lægger vi os i skovbunden og lytter til lydene fra skoven og fra bilerne på en vej i nærheden. Bagefter snakker vi om, hvilke lyde der kommer fra henholdsvis skoven og den civiliserede verden," fortæller Rikke Markussen Jensen.
Se hendes fem råd til, hvordan pædagoger kommer i gang med at bruge naturen i pædagogikken, nederst i artiklen.
Udfordrer sanserne: Svært at gå med hænder for ørerne
Selv om hun og kollegerne har en plan for arbejdet, er de altid åbne for de ideer, der opstår undervejs. Så kan det godt være, at de ender med at bruge 14 dage på høresansen og kun en halv time på synet.
"Da vi havde talt om de lyde, vi havde hørt, blev vi enige om, at vi skulle prøve at gå, mens vi holdt os for ørerne. Så oplever både børn og voksne, hvor meget høresansen betyder for motorikken og for planlægningen af, hvor man sætter sin fod i næste skridt," siger Rikke Markussen Jensen.
Slagtning og jagt: Det skal nok gå, selv om det er lidt farligt
I løbet af året kværner børnene i naturgruppen smør, laver sirup, bygger vindmøller, sætter redekasser op, går på rågejagt med en jæger og slagter lam.
"Børnene er med til at finde træer med råger, og det kan godt være, at drenge, som ellers går for at være modige og have store muskler, skynder sig om bag et træ, når en død råge falder ned lige foran dem. Så er de ikke så modige, som vi ellers går og tror, mens den stille pige måske overrasker og går hen og samler rågen op," fortæller Rikke Markussen Jensen.
En vigtig forudsætning for dramatiske naturoplevelser er, at børn er trygge ved de voksne, understreger pædagogen.
"Når vi tager ud til damen, som viser børnene en boltpistol og forklarer, at om lidt dør lammet, kræver det, at vi voksne både er omsorgsfulde og viser med vores begejstring, at det nok skal gå, selv om det virker lidt farligt. Samtidig accepterer vi, at nogle har brug for at sidde hos os imens," siger Rikke Marcussen Jensen og tilføjer, at forældrene skriver under på, at deres børn må se en slagtning og gå med på rågejagt.
Husk: Jeres nysgerrighed smitter af på børnene
Rikke Marcussen Jensen understreger, at børnene mærker, om de voksne selv er nysgerrige på naturen.
"Jeg synes ikke, det er særlig sjovt at lægge puslespil, og det kan børnene mærke. På samme måde kan de mærke min begejstring for naturoplevelser. Det giver respekt og gør os nysgerrige på hinanden. Det er også helt vildt så meget motorisk træning, naturen giver. Og dannelse, når vi hilser de mennesker, vi møder på vores vej," siger hun.
Naturen sætter langvarige spor
Netop den nysgerrighed har været afgørende for, at Rikke Marcussen Jensen sammen med to medhjælpere i institutionens naturgruppe modtog Novo Nordisk Fondens naturtematiske pædagogpris:
"Hårene rejser sig på mig, når et barn trykker mig i hånden og siger: ’Se, hvor smukt her er’. Jeg tror på, sanseindtrykkene og naturen sætter spor, som varer ved, længe efter at de er gået ud af børnehaven. Hvis man har haft en glæde ved at være i naturen og har undret sig over, hvorfor nogle mælkebøtter bliver korte og andre lange, sætter det sig."
Læs mere om Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris.