Pædagoger frygtede nedslidning: Deres nye opfindelse hjalp dem

Gitte Hansen og Anne Langdahl var ligesom mange andre pædagoger i fare for nedslidning. Nu har de opfundet et ergonomisk hjælpemiddel, der kan hjælpe dem og andre pædagoger til at modstå det hårde arbejdspres.

Hvad gør man, når man efter mange år som pædagog har ondt i ryg, knæ og hofter på grund af dårlige arbejdsstillinger, mange timer på gulvet og løft efter løft? Og når man kan se frem til mange år endnu i et fag, der af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø for nyligt er blevet udnævnt som et af de mest nedslidningstruede, og hvor to ud af tre ifølge en ny undersøgelse fra BUPL overvejer helt at forlade faget på grund af det store arbejdspres?

For pædagogerne Anne Langdahl og Gitte Hansen var svaret klart: Man designer da et møbel, der kan hjælpe til en bedre ergonomi i arbejdsdagen.

»Både Gitte og jeg har haft dårlig ryg. Hun døjer med sine knæ, og jeg er hofteopereret og har haft diskusprolaps. Vi gik til samme fysioterapeut og talte blandt andet med ham om vores garderobe, hvor vi sad bukket sammen på små taburetter og hjalp børnene i tøjet. Han spurgte så: Hvorfor får I ikke børnene lidt op i højden, så I kan få en bedre arbejdsstilling? Og sådan opstod ideen til påklædningsskamlen,« fortæller Anne Langdahl.

Viralt hit

De to kolleger gik nu i gang med at udvikle deres ide. For hvordan kunne man få børnene op i højden på en enkel og sikker måde? Hvordan er lovgivningen på området? Og hvordan kunne man finde på en løsning, der passede til det øvrige inventar i en typisk daginstitution?

De to pædagogers bud på en løsning kan man se på deres facebookside Handahl Design, sat sammen af bogstaverne i deres efternavne. Her præsenterer kollegerne en video, hvor man kan se børn gå op og ned af en træskammel med tre trin og et håndtag, som børnene kan holde fast i.

Når barnet står øverst på skamlen, kan pædagogen i stående stilling hjælpe barnet med at lukke flyverdragt og give vanter på. Pædagogen kan også køre sin stol ind under møblet og fra den stilling hjælpe børnene med støvler – og med at få overtræksbukserne anbragt rigtigt uden på fodtøjet. Bagefter kan barnet gå baglæns ned ad skamlen, mens det holder fast, og så er det næste barns tur.

Gitte Hansen og Anne Langdahl har også designet en påklædningsrampe, hvor barnet kan fortsætte videre frem og ned ad tre trin, når det har fået hjælp. En video, der viser rampen i funktion er i skrivende stund blevet set hele 1,7 mio. gange.

Meget at lære

»Vi kunne jo mærke, hvor meget det sled på os, når vi hver dag skulle have 25 børn i tøjet og ud på legepladsen. Vi lavede nogle prototyper i samarbejde med en lokal møbelsnedker, som vi afprøvede i vores egen børnehave, og de fungerede faktisk udmærket. Men det er en lang proces, og vi er endnu ikke helt i mål endnu,« siger Anne Langdahl.

Der er nemlig stadig meget at undersøge, fortæller pædagogen, der, mens Børn&Unge taler med hende, netop har fået svar fra Teknologisk Institut, som har vurderet påklædningsskamlen med henblik på stabilitet og sikkerhed - og godkendt den.

»Der er meget, vi skal lære, fordi vi som pædagoger slet ikke har kendskab til den her branche. Men vi øver os, prøver os frem og forhører os hos kloge mennesker, og det er en spændende proces at være en del af,« siger Anne Langdahl, som håber på, at deres opfindelse kan blive udbredt til andre institutioner.

»Det her er vores hobby og noget, vi har udviklet, fordi det har hjulpet os i vores egen hverdag. Vi håber på at kunne brede skamlen ud, så den kan hjælpe mange andre, ligesom den har hjulpet os. Vi pædagoger må jo erkende, at vi ikke får lov til at gå fra, når vi bliver 60. Vi skal være i branchen i mange år fremover, og så må vi have nogle hjælpemidler, der kan gøre det muligt for os,« siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.