OL-svømmer springer ud som pædagog: Jeg vil gøre en forskel for børnene

Amalie Vinther er landets bedste parasvømmer, og hun er netop sprunget ud som ny pædagog. Hun ønsker at bruge sin uddannelse og sit sportsengagement til gavn for børnene.

Hun husker stadig de gange, hvor hun har stået med en medalje om halsen og set Dannebrog gå til tops.

”Det glemmer jeg aldrig. Det er bare så stort stort,” fortæller 26-årige Amalie Vinther, der i årevis har været Danmarks bedste kvindelige parasvømmer.

Under VM og EM har hun stået på podiet med medaljer om halsen. Senest deltog hun i Para-OL i Tokyo, hvor det blev til tre finaler, to 7. pladser, en 8, plads og en 12. plads.

Fra medaljejagt til jobjagt

Nu kan Amalie Vinther også skrive pædagog på sit cv. Hun er netop blevet færdig med sin uddannelse fra Via Aarhus og har erstattet medaljejagten med en jobjagt.

”Om jeg får arbejde i en vuggestue eller en børnehave spiller ikke den store rolle. Jeg er åben over for begge dele,” fortæller Amalie, der ønsker at kombinere sin elitesport med pædagogjobbet.

Og når hun får et job, vil hun kombinere sit sportslige engagement og sin nyerhvervede faglighed til gavn for børnene.

Lader sig ikke begrænse

Amalie Vinther er født i Thisted, men flyttede til Aarhus i 2018 for at få sin drøm om en uddannelse og sine tårnhøje sportslige ambitioner til at hænge sammen.

Hun har ’cerebral parese’ (CP), der giver hende en mild grad af spasticitet i højre side af kroppen.

Men hun lader sig på ingen måde begrænse af sit handicap. Hverken sportsligt, på studierne eller arbejdsmæssigt:

”Jeg kan det, alle andre kan, og det påvirker ikke min hverdag og mit arbejde. I mine praktikperioder måtte mine kolleger konstatere, at jeg kunne følge med i samme tempo som dem,” fortæller Amalie, der træner i svømmeklubben Aarhus Swim.

Fantastiske OL-oplevelser

Amalie Vinther har deltaget i de paralympiske Lege hele tre gange: i London, Rio og senest i Tokyo sidste år, hvor hun var den eneste danske svømmer.
Inden hun kunne sætte sig i flyet mod Tokyo, skulle en masse brikker med studiet og eksamener falde på plads. Det var noget af et puslespil.

Hun samarbejdede med VIA Elitesport, pædagoguddannelsen og sin træner, og de blev enige om, at hun skulle tage et halvt års orlov fra studiet for at bruge kræfterne optimalt på OL.

Den lille forsinkelse af studiet har hun ikke fortrudt:

”Det var en fantastisk oplevelse, selv om jeg savnede tilskuerne på grund af corona. Jeg havde forventet at komme i en enkelt finale, men jeg kom i tre, så det gik rigtig godt.”

Vil gøre en forskel

Idéen om at blive pædagog er ikke ny. Den stammer helt fra gymnasietiden, hvor drømmen handlede om at gøre en forskel for mennesker.

”I mit arbejdsliv håber jeg især på at kunne gøre en forskel for børn med funktionsnedsættelse og andre udfordringer. Jeg håber, at jeg generelt i mit arbejde med børn kan bringe mine erfaringer og min interesse for bevægelse i spil,” siger hun.

Du kan læse mere om Amalie Vinther hos Elsass Fonden, der støtter mennesker med CP, cerebral parese. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.