Nyskabelse i PBU: Pædagogisk leder skal styrke ledernes pensioner

Hver anden leder sparer for lidt op i pension til at kunne opretholde nogenlunde samme levestandard i deres otium, siger Pædagogernes Pensionskasse (PBU). Pensionskassen har derfor hyret en pædagogisk leder, som skal få kollegerne til se kritisk på deres egne opsparinger.

Får jeg råd til at beholde mit sommerhus, og kan jeg fortsætte med at rejse, når jeg går på pension? Kan jeg klare mig for lidt mindre i hverdagen? Og hvor meget skal jeg lægge til side nu, hvis jeg ønsker at forlade arbejdsmarkedet, når jeg fylder 65 år?

Overvejelser som disse gør alt for få pædagogiske ledere sig, mener Pædagogernes Pension (PBU), som derfor har ansat en pædagogisk leder til at få kollegerne til at kaste et ekstra blik på deres pensionsopsparinger og eventuelt justere på indbetalingerne.

”Man får sig en dårlig pensionsoplevelse, hvis man ikke er opmærksom på, at man ikke sparer nok op. En vigtig del af vores mission er at gøre lederne opmærksomme på, hvad de har i opsparing, så de kan tilrettelægge deres økonomi derefter i tide,” siger Annie Kristensen, udviklingschef i PBU

 

Øv, jeg har ikke råd til at gå

Hvis man ikke planlægger i god tid, kan man få sig en ubehagelig overraskelse, fortæller Annie Kristensen:

”Ellers risikerer man som leder meget sent at indse at: ’Gud, jeg havde planlagt, at jeg ville stoppe med at arbejde, når jeg blev 65 år. Det har jeg slet ikke råd til. Jeg bliver nødt til at fortsætte, selv om jeg egentlig mentalt er der, hvor jeg gerne vil stoppe.”

I dag sparer mere end hver anden pædagogiske leder for lidt op i forhold til, hvad PBU anbefaler at lægge til side, sådan at man har en samlet pension, der svarer til 70 procent af lønnen.

”Det kan være, at lederne har pensionsopsparinger andre steder end i PBU, så de reelt har en bedre pension. Men mange er startet på en pædagogløn og har først senere i arbejdslivet fået højere lederløn, hvor de betaler mere ind til pension. I den situation kan pensionen ikke følge med, hvis der ikke bliver betalt ekstra ind,” siger Annie Kristensen.

 

Fik et mindre chok

Det er både de ældre ledere med for lav opsparing samt helt nyudnævnte ledere, som PBU især har i kikkerten.

”Selv om man er en dygtig leder og vant til at arbejde med økonomi, er der mange – også ledere – som det sortner lidt for øjnene hos, når man begynder at snakke om pension, folkepension, modregninger og alt den slags,” siger Annie Kristensen.

Den nye pensionskonsulent for lederne, Anne Kjærgaard, har tidligere været specialpædagog, leder og tillidsrepræsentant. Hun fik selv et mindre chok, da hun som nyansat i stillingen som pensionsrådgiver hos PBU for nylig fik nærstuderet sin egen opsparing.

”Hvis man er på en lederoverenskomst og betaler ind til sin pension, kan man have en forventning om, at det er fint nok. Jeg var ikke selv klar over den difference, der er, når man har en lederløn. Jeg tænkte: ’Jeg tjener mere, og jeg indbetaler mere til pension, så det ser garanteret superfint ud.’ Det kan det også gøre, men det kan også være, at man får et ubehageligt chok,” siger hun og tilføjer:

”Som leder arbejder man på fuld tid, og så er alternativet jo nogle gange, at man vælger at gå på pension så tidligt, som man kan. Men lederne skal jo bare også have råd til det i forhold til de ønsker og drømme, som man har for sit pensionsliv.”

 

Behov for et fortroligt rum

Anne Kjærgaard har en kandidatgrad fra DPU i generel pædagogik med fokus på forvaltning, ledelse og samarbejdspraksis. Hun har blandt andet tidligere været afdelingsleder i en udflytterbørnehave og pædagogisk vejleder i Ballerup Kommune.

Hun skal nu igennem en uddannelse som certificeret pensionsrådgiver på Forsikringsakademiet. Med den og sine 14 års pædagogiske brede erfaring mener hun, at hun er godt klædt på til at skulle rådgive lederne om deres pensioner.

I forvejen har PBU fem pædagoger ansat som pensionsrådgivere for pædagogerne, så spørgsmålet er, hvorfor man skal ansætte en, der udelukkende fokuserer på lederne. Ifølge Anne Kjærgaard kan nogle ledere føle sig utrygge ved at skulle drøfte deres løn over for pædagoger. Hidtil har det nemlig været sådan, at PBU blandt andet tog den slags drøftelser under fyraftensmøder sammen med både pædagoger og ledere. De har behov for et mere fortroligt rum, hvor de kan tale pension.

”Det kan som leder være svært at være åben over for sine medarbejdere om, hvor meget man tjener. Og så handler det også om, at overvejelser om at skulle gå på pension kan skabe utryghed blandt medarbejderne. Derfor kan der være en idé i at holde den del adskilt fra pædagogerne, så man ikke skaber unødige bekymringer eller forestillinger blandt personalet om, hvad fremtiden bringer,” siger hun.

Læs om PBU’s renter og afkast, der har stor betydning for din pension – og som er helt i top

 


 
FAKTA om lederes pensioner

Især ældre pædagogiske ledere halter bagud med deres pensionsindbetalinger. En statistik, der dækker godt 5.800 indbetalere af pension til PBU, viser blandt andet at:

  • To ud af tre ledere over 50 år sparer op til, hvad der svarer til, at de kan få en pension, der udgør 60 procent eller mindre af deres løn.
  • For ledere under 50 år gælder det tilsvarende for en ud af fem.
  • Kun hver 20. leder over 50 år sparer op til, hvad der svarer til en pension på 70 procent eller mere af deres løn.
  • Det gælder til sammenligning for 40 procent af ledere under 50 år.

Bemærk: Statistikken med i alt 5.850 indbetalere dækker primært over pædagogiske ledere. Men med i opgørelsen er også pædagoger med højere løn end gennemsnittet samt faglige sekretærer.

Kilde: PBU

 

Anne Kjærgaard

  • Hun er uddannet pædagog fra Ballerup Seminar i 2005 og har især arbejdet inden for det specialpædagogiske område.
  • Hun har været ressourcepædagog i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Ballerup Kommune.
  • Her var hun også tillidsrepræsentant for de øvrige pædagoger i forvaltningen og arbejdede som pædagogisk vejleder for det pædagogiske personale i kommunen.
  • Derudover har hun arbejdet som specialpædagog i Utterslev Børnegård og været afdelingsleder i dagtilbuddets udflytterbørnehave.
  • Hun færdiggjorde i sommer en kandidat fra DPU i generel-pædagogik med fokus på forvaltning, ledelse og samarbejdspraksis.
  • Ud over at have fokus på pension, vil hun bl.a. også kunne rådgive lederne om ekstra indbetaling til lønsikring og forsikring i forhold til bl.a. sygdom og invaliditet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.