Nye musikvenner: Her blomstrer mangfoldigheden

Holmsland Børnehus får en gang om måneden besøg af fire besøgsvenner fra et dagtilbud for borgere med udviklingshæmning. De spiller og synger med børnene, som samtidig får et skud mangfoldighed.
Mikael Kjærgaard Markussens drøm om at blive pædagog har ført til, at han er blevet musikalsk besøgsven i Holmsland Børnehus i Kloster i Ringkøbing Kommune.
Mikael Kjærgaard Markussens drøm om at blive pædagog eller musiklærer har ført til, at han nu er musikalsk besøgsven i Holmsland Børnehus i Ringkøbing Kommune.

”Nu kommer de!”

Sådan lyder det begejstret, når børnene får øje på de fire besøgsvenner fra dagtilbuddet MSM for voksne med fysisk og psykisk udviklingshæmning.

Forrest går Mikael Kjærgaard Markussen med sin guitar i den ene hånd og en mappe med sange i den anden. Dernæst følger Claus Jeppesen, Birgit Irene Rask og Birthe Marianne Hansen.

Det er Mikaels drøm om at blive pædagog eller musiklærer, der har ført til, at Holmsland Børnehus i Kloster, der ligger nord for Ringkøbing, nu får besøg fra dagtilbuddet MSM en gang om måneden.

En god idé: Leder sagde ja med det samme

Mikael har Downs Syndrom og kan ikke gennemføre en uddannelse, men en af pædagogerne i MSM fik den gode idé, at han måske kunne blive besøgsven på hendes gamle arbejdsplads Holmsland Børnehus.

Den idé blev modtaget med glæde og engagement af pædagogerne og lederen i børnehuset. 

”Vi vil gerne præsentere vores børn for mangfoldigheden i livet, og børnene ser jo ikke mennesker med handicap i dagligdagen, fordi de kommer på et botilbud et stykke herfra. Så vi tøvede ikke med at sige ja,” fortæller daginstitutionsleder Gitte Højbjerg.

Personalet gjorde ikke noget videre ud af at forberede børnene inden det første besøg.

”Vi får tit besøg udefra af for eksempel studerende eller nye forældre, så det er børnene vant til. Vi sagde bare til dem, at der kom nogen, som gerne ville synge med os, og det accepterede børnene. Nu glæder de sig altid til, at Mikael, Claus, Birgit og Birthe kommer igen,” siger Gitte Højbjerg.

En naturlig relation og et nærvær

Mikael og hans tre sangvenner fra dagtilbuddet MSM befinder sig kognitivt på nogenlunde samme alder som børnehavebørnene og kan de samme sange.

”Når vi har sunget 3-4 sange, leger de fx ’Alle mine kyllinger kom hjem’ med børnene. Børnene mærker deres entusiasme og vil virkelig gerne lege med dem. Der opstår en naturlig relation og et nærvær,” sigerer Gitte Højbjerg.

”Til sidst spiser vi madpakker sammen, og der kan jeg høre, hvordan børnene laver aftaler med Mikael og hans venner om, at de skal sidde ved siden af hinanden, når de kommer næste gang,” fortæller hun om besøgene, som også har været 

Vi ser alle forskellige ud

Besøgene har givet anledning til flere snakke om forskellighed.

”Børnene spørger, hvorfor Mikael og de andre ser anderledes ud – og så ser vi os i spejlet og opdager, at vi jo også er forskellige. Vi har forskelligt hår og øjenfarve, og vi taler om, at forskellighed er naturligt, og at det er ok at spørge ind til,” siger Gitte Højbjerg.

”Børnene har nysgerrighed i forhold til mangfoldigheden, og det falder os ret naturligt at tale om forskellene i forbindelse med besøgene fra botilbuddet,” fortæller dagtilbudslederen fra Holmsland Børnehus.

Holmsland Børnehus har fire musikalske besøgsvenner fra dagtilbuddet MSM for voksne med fysisk og psykisk udviklingshæmning.
Mikael Kjærgaard Markussens musikalske besøg i Holmsland Børnehus har blandt andet været omtalt af TV Midtvest 

Besøg BUPL's temaside om ligestilling og mangfoldighed i BUPL’s store, nye forskningsunivers.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.