Ny undersøgelse: Det halter gevaldigt med corona-kompensationen

17 procent af børne- og ungeinstitutionerne har ikke fået en krone i kompensation for de ekstra udgifter, de har brugt på rengøring og ekstra personale under corona-genåbningen, viser ny BUPL-undersøgelse.

Vi har ikke fået en krone fra vores kommune til de ekstra omkostninger, vi har haft i forbindelse med corona. Sådan lyder meldingen fra 17 procent af de pædagogfaglige ledere i en ny undersøgelse fra BUPL.

»Det overrasker og bekymrer mig, at så mange institutioner stadig ikke har fået tilført ekstra midler,« siger formand for Lederforeningen i BUPL Eva Munck Immertreu og henviser til at kommunerne har fået penge til at kompensere:

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har afsat en pulje på 2,6 milliarder kroner til ekstra udgifter i forbindelse med coronakrisen.

Vigtig at få styr på økonomien

De dugfriske tal stammer fra spørgsmål, BUPL i starten af august har stillet til pædagogfaglige ledere på dagtilbudsområdet og skole- fritidsområdet.

Undersøgelsen viser, at heler 56 procent af lederne siger, at de kun i nogen eller mindre grad har fået kompensation. Den kommer, netop som en anden bølge af smitte ruller ind over landet, og usikkerheden i institutionerne igen blusser op.

»Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig, så det er vigtigt, at der er styr på økonomien, for at ledere og personale kan gå trygt på arbejde,« siger Eva Munck Immertreu.

Hvis der ikke kommer en kompensation for de mange ekstra udgifter, som institutionerne har haft, kan det ifølge Eva Munck Immertreu få alvorlige konsekvenser i efteråret.

»Jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på, at nogle måske slet ikke bliver kompenseret, men jeg tror desværre, at der vil være institutioner, der ikke bliver kompenseret fuldt ud. Og de vil nok gå på kompromis med sundhedskravene, før de går på kompromis med de pædagogiske standarder,« forudser hun.

Lederformand: Det er hul i hovedet

Ifølge BUPL’s undersøgelse blandt lederne har institutionerne især brugt ekstra ressourcer på rengøring, vikartimer og pædagogtimer.

Læser man ledernes besvarelser igennem, fortæller de bland andet, at pengene er brugt på at opsætte telte og ekstra håndvaske, ligesom der er brugt penge til vikarer samt rengøring af legetøj og håndtag.

Undersøgelsen viser også, at mange ledere kun har fået ekstra ressourcer i 1. eller i 1. og 2. fase af genåbningen, men at kompensationen er frafaldet efter sommerferien. For nogle har det betydet, at pengene i 3. fase skulle hentes andre steder. En leder skriver, at institutionen i begyndelsen fik ekstra rengøring, men ’… da dette bortfaldt, fik vi tilført ekstra penge, der også er en del af minimumsnormeringspuljen’.

»Det er helt hul i hovedet. Minimumsnormeringspuljen er besluttet af politikerne på Christiansborg. Det vil give et forkert billede, hvis en kommune siger, de har fastholdt det høje rengøringsniveau, men har taget midlerne fra minimumsnormeringerne,« siger Eva Munck Immertreu.


Fakta om undersøgelsen

BUPL har foretaget undersøgelse blandt 2.529 pædagogiske ledere i begyndelsen af august. 803 har svaret. En lignende undersøgelse været foretaget i juni. Den nye undersøgelse viser at:

  • 17 % af lederne har ikke fået kompensation for ekstraudgifter til værnemidler, rengøring, personale mv. 56 % i nogen eller mindre grad har modtaget kompensation. 21 % har i høj grad modtaget kompensation.
  • 23 % af lederne siger, at kommunen ikke har lovet at dække alle coronarelaterede udgifter. 38 %. har fået lovning på i nogen grad at blive kompenseret. 21 %. har fået lovning på at få dækket alle ekstraudgifter.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.