Ny milliardaftale både tager og giver: Se, hvad aftalen betyder for dig

Regeringen er på vej med en stor reformaftale, som blandt andet skal skaffe 12.000 flere job i Danmark. Aftalen berører pædagoger i alle arbejdslivets faser: uddannelsen, dagpengesats, billigere fagforeningsmedlemskab og nye muligheder for pensionerede pædagoger.

Pædagoger har udsigt til at kunne trække både mere af deres BUPL-medlemskab og deres lønkroner fra i skat. Desuden er der lovning på højere dagpengesats til pædagoger, som mister jobbet. Og så er der – måske – et millionløft på vej til pædagoguddannelsen.

Det er i hvert fald blandt elementerne i den nye reformpakke ’Danmark Kan Mere 1,’ som regeringen har indgået folketingsaftale om med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne præsenteret reformpakken ’Danmark Kan Mere 1.’

Her kan du se de vigtigste elementer i aftalen, og hvad de kan betyde for dig:

Dagpengene: Mere til erfarne, mindre til nyuddannede

En del af aftalen er en reform af blandt andet dagpengene, som lægger op til, at pædagoger og andre, som bliver ledige, via et nyt tillæg kan få udbetalt op til 23.000 kroner i dagpenge om måneden i tre måneder. Det er dog et krav, at man har været i job og betalt til en a­kasse i flere år.

Til gengæld er der udsigt til forringelser for nyuddannedes dagpengeret. Regeringen vil efter tre måneders ledighed på laveste dagpengesats – dimittendsatsen til nyuddannede ledige – sænke satsen til 9.514 kroner om måneden for ikke-forsørgere under 30 år og ned til 12.018 kroner for ikke-forsørgere over 30 år. Desuden halveres dagpengeperioden fra to år til ét år.

Regeringen får svært ved at få dagpengeaftalen igennem Folketinget, da et tidligere politisk forlig betyder, at dagpengeændringerne ikke kan gennemføres før et valg uden accept fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance. De tre partier har meldt ud, at de ikke ønsker at hæve dagpengesatsen for erfarne ledige.

Velfærdsuddannelser: Ingen garanti til pædagogstudiet

Aftalen afsætter 60 millioner kroner i 2024 og herefter 200 millioner kroner om året til at styrke velfærdsuddannelserne.

Men aftalen nævner intet om, hvor meget der skal gå til pædagoguddannelsen. Det skuffer BUPL-formand Elisa Rimpler, som mener, pædagoguddannelsen alene har brug for et løft på omkring 300 millioner kroner om året.

”Det bringer os hverken helt eller halvt i mål. Pædagoguddannelsen har mange år været den mest underfinansierede professionsuddannelse, og det sætter selvfølgelig sit aftryk på kvaliteten,” siger BUPL-formanden.

Elisa Rimpler ser derfor frem mod næste års finanslov, som ifølge hende bør indeholde yderligere finansiering for at sikre et permanent højere taxameter, flere undervisningstimer og mere feedback samt generelt højere kvalitet på uddannelsen med en styrkelse af pædagogikken og de praktiske og kreative fag.

Pensionister: Kan arbejde på deltid uden modregning

Aftalen har godt nyt til pensionerede pædagoger, som gerne vil have nogle lønkroner oven i pensionsudbetalingen. Regeringen vil nemlig afskaffe modregningen af arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

Aftalepartierne vil også ændre reglerne, så pensionsudbetalinger ikke længere bliver sat ned på grund af en ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst

Tilsammen skal de forslag, som efter planen skal træde i kraft i januar 2023, gøre det mere attraktivt for pædagoger at fortsætte på arbejdsmarkedet på nedsat tid samtidig med, at de får pension.

Partierne bag aftalen foreslår desuden at etablere en midlertidig ordning, hvor førtidspensionister kan arbejde uden risiko for at miste førtidspensionen.

Billigere BUPL-medlemskab og mere på lønkontoen

Aftalen lægger også op til at sikre et ’stærkere organiseret arbejdsmarked,’ hvor en større del af lønmodtagerne er medlem af en overenskomstbærende fagforening.

På den baggrund kommer pædagoger fremover til at betale mindre for deres medlemskab i BUPL. Aftalen hæver nemlig det maksimale fradrag for fagforeningskontingenter fra 6.000 til 7.000 kroner om året.

Endelig vil partierne bag aftalen afsætte omkring 0,3 milliarder kroner om året i 2023-203 samt 0,5 milliarder kroner årligt fra 2025 til at forhøje det maksimale beskæftigelsesfradrag. Målet er ifølge regeringen at ’øge gevinsten ved at arbejde,’ og dermed har pædagogerne udsigt til, at få flere penge mellem hænderne fra år 2023.

Læs hele aftaleteksten hos Finansministeriet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.