Ny i Folketinget: Det største – bortset fra da jeg fødte mine børn

Charlotte Broman Mølbæk, der er uddannet pædagog, blev valgt ind for SF i Randers og vil nu kæmpe for blandt andet minimumsnormeringer i Folketinget. For to andre pædagoger, der stillede op, gik det knap så godt.

Hun skulle frem til et par minutter i syv torsdag, aftenen efter valgdagen, før det stod klart for hende, at hun var valgt til Folketinget. Og selv da havde Charlotte Broman Mølbæk svært ved at forstå, at det var lykkedes for hende at få stemmer nok til en plads på Christiansborg.

»Det havde været en forfærdelig dag. Jeg havde sagt mindst 20 gange, at jeg aldrig ville stille op igen, og da det endelig gik op for mig, blev jeg på én gang rørt, jublede og var forvirret over, hvad jeg nu skulle gøre. Det er nok det største, jeg har oplevet, bortset fra da jeg fødte mine børn,« fortæller Charlotte Broman Mølbæk.

Hun er uddannet pædagog og har arbejdet i både vuggestue, børnehave, med anbragte børn og som kommunal familieplejekonsulent. Hun er i gang med sin anden periode for SF i byrådet i Randers – og nu har hun altså lige taget hul på karrieren som folketingspolitiker.

»Jeg skal være en del af det øverste styrende organ, og det er kæmpestort for en som mig, der kæmper for ændringer i samfundet, eksempelvis at få indført minimumsnormeringer i daginstitutioner. På Christiansborg kan jeg bruge min praktiske viden som medarbejder i kommunen. Det giver en anden viden og et andet perspektiv, når der skal laves beregninger og analyser, så der er brug for flere varme hænder på Christiansborg,« mener Charlotte Broman Mølbæk.

Glæder sig til at komme i gang

Som så mange andre venter Charlotte Broman Mølbæk nu på, at regeringsforhandlingerne med Mette Frederiksen (S) i spidsen bliver afsluttet, så det politiske arbejde på Christiansborg for alvor kan komme i gang igen efter valget.

Og hun glæder sig til at kæmpe for sine mærkesager, som udover minimumsnormeringer er en styrkelse af folkeskolen og fritidsområdet, mindre ulighed og børnefattigdom samt miljøet, »så vi kan sikre en grøn klode til børnene fremover.«

»Og så står det sociale område og psykiatrien mig nært. Jeg vil kæmpe for bedre muligheder for handicappede og psykisk syge børn og voksne,« tilføjer hun.

129 stemmer fra Folketinget

Knap så godt gik det for Theresa Berg Andersen, pædagog og institutionsleder i Vesthimmerlands Kommune, der også stillede op til valget for SF. Men det var tæt på.

»Det var 129 stemmer, der adskilte mig fra Lisbeth Bech Poulsen, som fik vores ene mandat heroppe i Nordjylland, så jeg blev 1. suppleant. Men jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke var ærgerlig og skuffet dagen derpå,« siger pædagogen, der medvirkede i Børn&Unge Podcast op til valget.

Theresa Berg Andersen
Theresa Berg Andersen var tæt på en plads i Folketinget, men måtte i sidste ende se sig slået af sin partifælle i Nordjylland. Foto: Mikkel Prytz

I udsendelsen fortæller hun blandt andet, at hun ikke kan forestille sig at stille op igen, hvis det ikke bliver til en plads i Folketinget i denne omgang.

»Og det siger jeg fortsat. Jeg ved, at nogen vil forsøge at overtale mig til det, men jeg tror ikke, jeg vil udsætte mig selv og min familie for sådan en omgang igen,« siger politikeren.

Tabte to gange

Allerede på valgaftenen stod det klart for Theresa Berg Andersen, at det ikke ville gå. For der var kun stemmer nok til én SF’er i Nordjylland, og her var den siddende MF’er Lisbeth Bech Poulsen favorit. Theresa Berg Andersen gik derfor i seng, og tidligt næste morgen kørte hun ud med familien for at tage sine valgplakater ned.

Dem havde hun ikke lyst til at se på længere.

»Men som torsdagen gik, og stemmerne begyndte at tikke ind, kunne jeg se, at jeg var med i opløbet. Jeg fik et godt valg flere steder, og jeg begyndte at få et lille håb om, at det stadig var muligt. Indtil Aalborg-stemmerne kom ind, og det stod klart, at jeg manglede 129 stemmer. Jeg havde det, som om jeg tabte en gang til. Og jeg hader at tabe,« siger Theresa Berg Andersen.

Egentlig havde hun lagt en fridag om fredagen, men hun valgte alligevel at møde på arbejde kl. 7.

»Jeg havde brug for at komme ind og mærke, at det her også var det rigtige. At der også er brug for mig her, og at jeg fortsat har meget at kæmpe for, også selvom jeg ikke blev valgt ind,« fortæller hun.

Det blev heller ikke til en plads i Folketinget til pædagog Christina Thorholm (R), som du også kunne møde i Børn&Unge Podcast. Hør eller genhør udsendelsen her:

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.