Nu kan pædagoger igen få en forsker på besøg - sådan gør I

Nu er det igen muligt for pædagoger at søge om at få en forsker på besøg. For pædagogerne i Nexø Børnehus på Bornholm resulterede mødet med forsker Unni Lind i et helt nyt mantra.
Et barn hvisker et andet barn i øret
*PSSST!* Det er nu igen muligt for pædagoger at få en forsker på besøg på arbejdspladsen.

”Jo mere travlt, du har, jo langsommere skal du bevæge dig.”

Det var et af budskaberne fra forsker Unni Lind, da hun besøgte Nexø Børnehus på Bornholm, der havde søgt og fået bevilliget besøget gennem BUPL’s tilbud ’Få en forsker.’

”Den sætning sidder bare lige i skabet, og det går vi og siger til hinden. Det er nærmest blevet et mantra,” siger pædagog og koordinator i børnehaven Anne Wellbelove, der havde stået for ansøgningen om forskerbesøg. 

Unni Linds oplæg handler blandt andet om, hvordan pædagoger kan passe på sig selv og på børnene samtidig i en travl hverdag. Hun har forsket i, hvordan pædagogers og børns trivsel hænger uløseligt sammen.

Det rammer plet i en hverdag, hvor mange pædagoger har en tendens til at slide sig selv hårdt for børnenes skyld, for de skal ikke kunne mærke, at der er sygdom eller få pædagoger på arbejde, fortæller Anne Wellbelove.

”Hvis man er en stresset voksen, er man ikke en rar voksen at være sammen med. Den pointe fra Unni Lind hænger fast hos os, og det var noget af det vigtigste. Hendes forskning rammer noget, der er ekstremt nært. Hun har virkelig meget empirisk materiale. Det er enormt relevant, og man kan mærke, hun brænder så meget for det,” siger hun. 

Nu kan I også ansøge om at ’Få en forsker’ 

’Få en forsker’ er nu igen åben for ansøgninger, og ud over Unni Linds oplæg, kan I som institution søge om besøg af 13 andre forskere, der har forsket inden for emner, der spænder vidt fra trivsel, præstationsfrigørende pædagogik, leg, køn og normkritik, tværprofessionelt samarbejde og børnefællesskaber i vuggestuen og meget mere.  

Ifølge Anne Wellbelove er et forskerbesøg en god mulighed for i fællesskab at blive opdateret på ny viden og få et fælles fodslag i institutionen. Personalet ville ikke have opnået samme forståelse ved at læse en rapport eller artikel om forskningen, vurderer hun.

”Vi havde ikke alle sammen kunne læse en videnskabelig artikel, Unni har skrevet. Hun er virkelig forsker, og de er super seje, men det akademiske niveau er højt,” siger hun.

”Når man er i en institution, hvor vi ansatte har forskellige forudsætninger og uddannelsesniveau, ville det være urimeligt at bede alle om at sætte sig ind i en tekst, der er skrevet på baggrund af Unni Linds forskning. Det at forskerne selv kommer ud og formidler deres hjertesag, betyder rigtig meget.”

Pædagoger vender tilbage til forskerens pointer

Forskerbesøget har sat konkrete aftryk i hverdagen for både pædagoger og børn, oplever Anne Wellbelove. 

”De der saltvandsindsprøjtninger, hvor vi alle sammen hører det samme, har utrolig stor betydning for, at vi arbejder i samme retning og har samme forståelse. At vi hele tiden bliver mindet om vores børnesyn og tilgang til arbejdet med børn,” siger hun.

Når institutionen har spidsbelastningsperioder, ved pædagogerne i dag, at de ikke bare kan blive ved med at løbe stærkere og stærkere, forklarer hun. Der vender de tilbage til Unni Linds pointer om at bevare overblikket og roen.

”Vi kan alle samme ryge ned i projekter og læreplaner og alt muligt andet. Selvom man som pædagog mener lige der, at det er vigtigt at køre på og gennemføre det hele, så har børn brug for at kunne finde et par øjne, når de kigger op. De har brug for at afstemme med en voksen. Det skal vi altid huske,” siger Anne Wellbelove.

Vil søge om forskerbesøg igen: ”Jeg anbefaler det til alle”

Når pædagogerne har travlt og planerne vælter, handler det om at slå koldt vand i blodet, og stille sig selv spørgsmålet: Hvad har vi? 

”Er det i dag, vi bare går på legepladsen, og så finder vi noget vand frem, i stedet for at have en kæmpe krise over, at vi ikke kan komme på tur. Din faglighed som pædagog ligger i at tænke ud af boksen. Whatever works, vi skal have en god dag,” siger Anne Wellbelove.

Hun håber, at det ikke er sidste gang, institutionen har haft en forsker på besøg.

”Du kan tro, vi søger igen, for vi har været så glade for det. Næste gang håber jeg, at vi får mulighed for at høre noget om leg. For det har vi brug for lige nu. Det er så fedt, at man kan finde noget, der passer lige til det arbejde, man står midt i. Jeg anbefaler det til alle,” siger hun.

Ansøgning åbner 15. august 2024: Sådan søger I om forskerbesøg

Ansøgningsrunden åbner d. 15. august 2024. Når ansøgningen åbner, vil I kunne finde det digitale ansøgningsskema via BUPL's forskningsunivers.

Samme sted kan I læse om de 14 forskellige forskeroplæg. Tilmeld jer senest d. 30. september 2024.

 Når søgningen til Få en Forsker åbner, kan I finde ansøgningsskemaet via dette link

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.