Nu får du ret til fuldtid: Men detalje vækker skepsis
Hovedparten af landets daginstitutionspædagoger er ansat på deltid, og indsatser for at få flere pædagoger op på fuldtid bliver fra flere sider nævnt som et af de vigtigste midler i kommunernes kamp mod den voksende pædagogmangel.
BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse viser et stort potentiale for at få deltidsansatte daginstitutionspædagoger op i tid ved at forbedre arbejdsvilkårene.
Men undersøgelsen viser også, at mere end hver ottende deltidsansatte daginstitutionspædagog er åben for at gå op i tid, bare deres leder spørger dem.
I en række kommuner gælder det mere end hver tredje (se Danmarkskort nederst).
Trepart giver ret til fuldtid: Men detalje gør forsker skeptisk
Som en del af trepartsaftalen fra efteråret 2023 har kommunalt ansatte daginstitutionspædagoger på deltid netop fået ret til at kræve fuldtidsjob i deres kommune (se mere i boksen nederst).
Kommunerne kan dog imødekomme kravet ved at tilbyde en fuldtidsstilling i en anden institution i kommunen eller via supplerende timer på en anden arbejdsplads. Og det kan lægge en væsentlig dæmper på pædagogernes lyst til at anmode om fuldtid, vurderer Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitets Institut for Politik og Samfund.
”Det er ikke attraktivt for lønmodtagere at have flere forskellige arbejdspladser. Det har vi blandt andet set, når sygeplejersker er blevet bedt om at arbejde på flere forskellige afdelinger på hospitalerne. Det er der modstand mod,” siger han.
Samtidig kan det være en barriere for fuldtid, hvis pædagogerne skal flytte til en anden arbejdsplads med nye kolleger, børn og forældre.
”Netop kendskabet til rammerne og borgerne vægtes typisk højt blandt ansatte i job med meget borgerkontakt,” siger Laust Høgedahl.
Dagtilbudschef trods barrierer: Potentiale for at få flere op i tid
Merete Villsen, dagtilbudschef i Aalborg Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningens dagtilbudsnetværk, forventer heller ikke, at retten til fuldtid i sig selv får kæmpestor effekt.
”Men mange kommuner er i gang med tiltag, som kan få flere op i tid. Og jeg oplever, at nye, unge pædagoger i højere grad er interesserede i fuldtid end tidligere. Så der er absolut et potentiale,” siger hun.
BUPL bliver løbende kontaktet af deltidsansatte pædagoger, som har fået nej til fuldtid, da der ikke er penge til det i institutionen. Og Merete Villsen anerkender, at den pressede økonomi kan gøre det sværere at sikre pædagoger fuldtid på deres nuværende arbejdsplads.
”Mange pædagoger er meget trofaste. Vi ser eksempler på deltidsansatte pædagoger, som er interesserede i fuldtid, men som ikke søger fuldtidsstillinger i andre institutioner i kommunen. Og selvom økonomien kan være en barriere, så er den også et vilkår. Så vi er nødt til at se på, hvordan vi understøtter en bevægelse mod mere fuldtid med de økonomiske vilkår, der er,” siger hun.
BUPL opfordrer til kommunerne til at gøre langt mere for at skabe vilkår, der giver flere pædagoger mod på fuldtid. Det kan du læse mere om her.
Forskers råd: Sådan får kommuner flere op i tid
Der er ingen snuptagsløsninger, der kan hjælpe kommunerne over en bred kam til at lokke flere pædagoger op i tid, mener Laust Høgedahl.
”Der er mange forskellige grunde til, at mange pædagoger er på deltid. For arbejdsgiverne giver det eksempelvis fleksibilitet at have pædagoger på deltid. For pædagogerne giver deltid mere tid til at prioritere familien og hvis man har et hårdt arbejdsmiljø, kan deltid hjælpe til, at man kan holde i jobbet,” siger han.
Det betyder, at kommunerne er nødt til specifikt at undersøge vilkårene i hver enkelt daginstitution, hvis de ønsker at få flere pædagoger op i tid.
”Projektet Fremtid med Fuldtid, som en række kommuner medvirker i, er et rigtig godt eksempel på en fremgangsmetode, der ser ud til at virke. Her laver man helt lokale løsninger, hvor ledere og medarbejdere i fællesskab finder ud af, hvad der fungerer,” siger han.
Flere af de tiltag, kommunerne i Fremtid med Fuldtid arbejder med, ligger da også højt på listen over ændringer, der ifølge BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse kan få flest deltidsansatte pædagoger op i tid.
Børn&Unge har efter redaktionens deadline fået kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL) om vilkårene for pædagogeres ret til fuldtid. Læs svarene fra Michael Ziegler (KK), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg her.