Nedlukning af Danmark forlænges til efter påske

Regeringen forlænger nedlukningen af Danmark og dermed også landets daginstitutioner, fritidstilbud og skoler til den 13. april. Statsministeren lægger op til, at de offentligt ansatte afvikler ferie og afspadsering i perioden. Men der står pædagogerne ikke i forreste række, mener BUPL.

Landets pædagoger og pædagogfaglige ledere må indstille sig på mindst et par uger endnu med nødpasning, hjemmearbejde og alternative arbejdsmetoder.

Regeringen har besluttet at forlænge nedlukningen af Danmark på grund af corona-krisen. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens pressemøde.

»Vi forlænger alt det, vi har sat i gang, til efter påske,« sagde statsministeren.

Og den første hverdag efter påske er tirsdag den 14. april.

Opfordring til offentligt ansatte

Udmeldingen betyder også, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske positioner, skal fortsætte med at arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt, fastslog statsministeren.

Mette Frederiksen lagde samtidig op til, at det kan blive nødvendigt, at de offentligt ansatte afvikler ferie og afspadsering i perioden. Hun opfordrer fagforeningerne og de offentlige arbejdsgivere i kommuner og regioner til at lade sig inspirere af de trepartsaftaler, der er indgået mellem staten og parterne på det private arbejdsmarked.

»Her har vi tydeligt sagt til virksomhederne: Hold igen med fyresedlerne. Send i stedet folk hjem. Staten dækker en stor del af medarbejdernes løn, virksomhederne resten og medarbejderne bidrager ved selv at bruge fem fridage, hvis de er hjemsendt i hele perioden,« lød det fra statsministeren.

BUPL: Svært at få øje på problemet

BUPL bifalder aftalen for det private arbejdsmarked, men forklarer, at offentligt ansatte og i særdeleshed pædagogerne har nogle lidt andre forudsætninger end de privatansatte. Man kan ikke indgå i nødberedskabet og samtidig holde ferie, siger formanden for BUPL, Elisa Rimpler.

»Når man sender pædagoger og andre offentligt ansatte på afspadsering og ferie, skal man være klar over, at de ikke samtidig kan være en del af nødberedskabet. Vi ved ikke helt, hvad statsministeren lægger op til, og hvem hun mener er omfattet. Men jeg tænker ikke, at pædagogerne står i første række til at afholde en masse ferie,« siger formanden og understreger, at nogle pædagoger allerede afvikler planlagt ferie.

»Rigtig mange pædagoger vil have planlagt restferie op mod påske, og det er jo fint. I forhold til afspadsering så har vi nogle arbejdstidsregler, hvor vi for de flestes tilfælde har månedsnorm. Så jeg forventer ikke, at der ligger store pukler af afspadsering ude hos pædagogerne,« siger hun.

BUPL er nu sammen med de øvrige fagforbund for offentligt ansatte gået i dialog med arbejdsgiverne for at blive klogere på, hvad der skal ske.

»Vi har svært ved at få øje på problemet. Men nu må vi høre, hvad det er for en aftale, de mener, der er brug for. Og så må vi tage den derfra. Bolden ligger hos arbejdsgiverne,« siger Elisa Rimpler.

KL: Nødpasning går godt

Efter en uges nødpasning i kommunerne kunne formanden for Kommunernes Landsforening (KL) fortælle, at der er god kapacitet til børn og unge i nødpasningen rundt omkring i kommunerne.

»1,2 procent af børnene er mødt frem til nødpasning i dagtilbud og 0,6 procent i SFO'erne. Og der er kapacitet til mere,« meddelte formanden for KL, Jacob Bundsgaard, til pressemødet.

Formanden fra BUPL hører også, at der er styr på nødpasning i institutioner og på skolerne. Og at der bliver taget hånd om de ressourcesvage familier.

»Der er ro på, og der er meget få børn. Men der er ingen tvivl om, at det er en rigtig svær opgave for pædagoger, ledere og kommunen at visitere, hvem der har brug for nødpasning. Det er positivt at se, at der både i daginstitutioner og klubber er fokus på, hvordan vi kan skabe et fællesskab til de børn på nye måder. Heldigvis er der mange samvittighedsfulde pædagoger og ledere derude, som tager ansvar,« siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.