Kommuner sparer igen på de store børn: Se, hvor de svinger kniven

48 kommuner sparer eller har planer om at spare på de store børn og unge. Det kommer til at gå udover pædagogernes tid og de unges trivsel, advarer BUPL. Se om din kommune også sparer på skole- og fritid.

Halvdelen af landets 98 kommuner har planer om eller har besluttet at skære i det i forvejen blødende skole- og fritidsområde. Det viser BUPL's gennemgang af de kommunale budgetter for 2020. Besparelserne kommer, selvom der blev lovet uændret velfærd i regeringens og kommunernes aftale om økonomien i 2020.

På nuværende tidspunkt har 41 kommuner indgået forlig og besluttet næste års økonomi. Ud af dem skal knapt halvdelen spare på 6-18-årsområdet.

Handler om overlevelse

En af de blodrøde kommuner, der har indgået forlig, er Kolding Kommune. Her skal der spares cirka 27 millioner kroner på hele børne- og skoleområdet. Det kan blandt andet betyde, at SFO-prisen stiger med 170 kr. om måneden, skriver JydskeVestkysten.

Besparelsen er uundgåelig, da kommunens økonomi hænger i en tynd tråd. Men det gør ondt at tage fra børn, unge og pædagoger, siger Kristina Jørgensen (DF), formand for børne- og uddannelsesudvalget i Kolding kommune.

»Pædagoger gør et helt afgørende stykke arbejde, så det er virkelig ikke med min gode vilje, at vi skal spare på det her område. Det er ikke den gode løsning, det er overlevelse,« siger hun.

Går udover trivslen

Ifølge Lars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL's forretningsudvalg, harmonerer kommunernes besparelser ikke med regeringens ambitioner om at gøre op med den stigende mistrivsel blandt børn og unge. Det er et stort skridt i den forkerte retning, mener han.

»Det er 10. år i træk, at der spares på skole- og fritidsområdet, så normeringerne er gradvist blevet værre, og det kan mærkes. Pædagogerne har ikke tid til de børn og unge, der har brug for dem. Det er virkelig bekymrende for trivslen,« siger han. På nuværende tidspunkt oplever næsten halvdelen af pædagogerne i skole og fritid, at de ikke længere har tid til at tage sig af konflikter eller sociale problemer. Det viser BUPL’s vilkårsundersøgelse fra i år.

Der er i skrivende stund kun en enkelt kommune, der vil forbedre SFO- og fritidsområdet, og det er Middelfart kommune.

Danmarkskortet for de kommunale budgetter opdateres i takt med, at der i kommunerne fremlægges forslag, forhandles og indgås forlig. Tirsdag d. 5. november 2019 skal alle budgetter være vedtaget.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.