Kommuner på vej med lyntest til pædagoger

Pædagoger snart kan se frem til at blive lyntestet på eller nær deres arbejdsplads. Sådan lyder det nu fra kommunerne, efter at pædagogerne længe har efterspurgt en samlet teststrategi. Positiv afslutning på et uskønt forløb, lyder det fra BUPL.

Endelig ser det ud til, at pædagogerne kan blive lyntestet direkte på arbejdspladsen. De lovede lyntest har ellers ladet vente på sig i næsten en måned, men nu er kommunerne i færd med at udrulle en ny strategi for coronatest af frontpersonale.

Strategien består blandt andet af en række mobile testcentre, som kan udføre lyntest direkte på arbejdspladserne.

De første 14 dage vil den mobile testkapacitet primært blive brugt på landets plejecentre, men i takt med, at beboerne på landets plejehjem bliver vaccineret, vil den mobile lyntestkapacitet blive udvidet til også at omfatte sociale institutioner og daginstitutioner.

Visse steder er man dog så langt med vaccinationerne af plejehjemsbeboerne, at pædagogerne kan se frem til at blive lyntestet på deres arbejdsplads allerede inden 14 dage, fortæller formand for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

BUPL: Endelig en klar udmelding

Hos BUPL kvitterer formand Elisa Rimpler for, at kommunerne nu melder klart ud om en samlet strategi for lyntest af frontpersonale.

”Jeg er glad for, at der nu kommer en tydelig udmelding fra kommunerne, der sikrer, at vi pædagoger ikke længere behøver stå med en bekymring for at blive efterladt på perronen i en tid, hvor vi løfter en kæmpe samfundsopgave. Men samtidig er jeg nødt til at understrege, at vi virkelig har måttet presse på for at komme hertil,” siger hun.

Elisa Rimpler påpeger, at der er gået omkring fire uger siden statsminister Mette Frederiksen (S) meldte ud, at der var en styrket testindsats på vej til pædagogerne.

Skolepædagoger kan også blive testet

Fra mandag den 8. februar vil skolerne genåbne for de mindste klasser. Ifølge KL vil pædagoger, lærere og andre ansatte på skolerne også snart kunne blive lyntestet på deres arbejdspladser. Det gælder også pædagoger i SFO’er, klubber og specialskoler.

KL er i tæt dialog med regeringen om, hvordan personale på skolerne kan blive testet. Det vil blandt andet indebære, at kommunerne får uddannet medarbejdere til selv at kunne gennemføre kviktest af medarbejderne på skolerne.

Ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard forventes dette at være klar efter vinterferien.

Denne testindsats går dog ikke ud over planerne om test i daginstitutionerne.

”Det er vigtigt at understrege, at den testning, der nu kommer til at ske på skolerne, ikke betyder, at andre personalegrupper, som er blevet lovet test, skubbes bag i køen. Det arbejde, der sættes i gang på skolerne, kører i et andet spor, så at sige.”

”Et uskønt forløb”

Elisa Rimpler lægger ikke skjul på at KL’s udmelding er en positiv afslutning på et forløb, der til tider har været både rodet og uskønt.

”Man står tilbage med et indtryk af, at samarbejdet mellem kommuner, regering, regioner og de private testudbydere har været svært at få til at fungere,” siger hun.

Netop de seneste ugers skiftende politiske udmeldinger har betydet, at flere af de kommuner, der allerede havde igangsæt særlige testindsatser for pædagoger, nu har sat dem på pause for en stund.

Det ærgrer Elisa Rimpler:

”Det var super godt, at kommunerne var hurtigt ude, og det er vigtigt, at de har mod til at tage sådanne initiativer. Derfor er det ærgerligt, at forløbet har været så rodet og præget af usikkerhed,” siger hun.

Takker kommuner for særlige indsatser

Andre kommuner har dog ladet deres særlige testindsatser for pædagoger køre videre.

Det gælder blandt andet Glostrup Kommune, som i samarbejde med Region Hovedstaden har sendt en ombygget partybus rundt til blandt andet kommunens daginstitutioner. Planen er, at pædagogerne hver uge skal kunne blive pcr-testet på eller nær deres arbejdsplads.

”Stor cadeau til de kommuner, som har gjort alt, hvad de kan for at beskytte frontmedarbejderne og gøre dem trygge. Pædagogerne står hver dag og tager imod mange børn og forældre uden værnemidler. Og der gør det altså noget, at de mærker, at deres arbejdsgivere tager dem alvorligt og gør en indsats for at sikre dem. Det er jeg glad for, og jeg håber, andre kommuner lader sig inspirere af det,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.