Kommuner om akut coronafravær: Sådan sikrer vi hurtig nødlukning

Trods tårnhøjt sygefravær, som gør det umuligt at skabe en forsvarlig hverdag for børnene, har flere daginstitutioner fået afslag på hurtig hjælp fra deres forvaltning. Det har mødt hård kritik fra BUPL. Og hurtig hjælp er mulig, understreger kommuner.

Tre voksne til 38 børn, slagsmål på legepladsen og blebørn, som ikke blev skiftet. Det er bare en af fortællingerne fra daginstitutioner, som trods tårnhøjt coronafravær har fået afslag på hjælp fra deres kommune.

Det på trods af, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har understreget, at kommuner gerne akut må lukke daginstitutioner med stort coronafravær, hvis alle andre muligheder er udtømt.

Nye tal fra Kommunernes Landsforening viser, at mere end hver femte medarbejder i landets daginstitutioner var væk på grund af corona fra 17.-19. januar.

BUPL-formand Elisa Rimpler understreger, at kommunerne skal kunne agere med det samme, hvis en daginstitutionsleder ringer om morgenen og har halvdelen af personalet akut fraværende.

"Kommunerne er nødt til at forholde sig til, at det tårnhøje coronafravær i daginstitutionerne ikke går væk i løbet af den nærmeste fremtid, og at man på den baggrund er nødt til at tage ansvaret på sig," siger hun.

Dagligt morgenmøde skal sikre hurtig handling

Aalborg, Ballerup og Stevns er blandt de kommuner, hvor forvaltningen for nylig har truffet beslutning om at reducere åbningstiden i daginstitutioner med højt coronafravær.

Og i Hillerød Kommune har forvaltningen lavet en beredskabsplan, så man hurtigt kan give grønt lys til akut nødlukning eller begrænsning af en fraværsramt institutions åbningstid.

Beslutningen om en sådan akut dimensionering vil blive taget på et møde, som afholdes klokken 7.15 hver morgen. Her kan forvaltningen have tæt dialog med dagtilbudslederne og fordele kommunens såkaldte flyverkorps af vikarer.

”Hvis vi kommer frem til, at det ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at holde åbent efter at alle håndtag i beredskabsplanen er taget i brug og flyverne er placeret, så er vi nødt til at acceptere det,” siger borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen (S).

Behov for mere end dag-til-dag-løsninger

Den aktuelle situation kalder dog på løsninger fra regeringen, som varer længere end bare til lukketid, mener BUPL-formand Elisa Rimpler:

”I de her helt akutte situationer er der brug for at kunne skabe en forudsigelighed både for pædagoger, børn og forældre, så alle ved, at ’sådan her kommer det til at være de næste dages tid.’ Den forudsigelighed kan være med til at mindske konflikter og lette lidt af presset efter to år med konstant kriseberedskab og overarbejde,” siger hun.

Også Hillerød-borgmester Kirsten Jensen mener, at daginstitutioner og kommuner har brug for længerevarende løsninger:

”Vi har bedt myndighederne om at få lov til ikke alene at begrænse eksempelvis åbningstid fra dag til dag, men et par dage frem, hvis vi vurderer, at situationen i dagtilbuddet ikke forandres før om et par dage,” fortæller hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.