Kommuner bryder loven: To toiletter til 40 børnehavebørn

Mange kommuner går med planer om at indskrive flere børn i dag- og fritidstilbud, end institutionerne er beregnet til. Det har i flere tilfælde medført lovbrud, som har fået BUPL på barrikaderne.
børn vasker hænder ved håndvask
Ved merindskrivning skal der også være toiletter og håndvaske nok til børnene.

En række pressede kommuner tyr til merindskrivning, når der skal findes plads til det stigende antal børn, der har behov for en plads i dag- eller fritidstilbud.

Således har 20 ud af 49 kommuner planer om at sætte flere børn ind i en institution, end den oprindeligt er bygget til. Det viser en opgørelse fra BUPL. 

Men desværre går det i nogle kommuner så stærkt med merindskrivningen, at kommunerne overtræder loven og ikke får byggesagsbehandlet, inden der kommer flere børn i institutionen. 

En ny byggesagsbehandling er afgørende for at sikre, at institutionen også efter merindskrivningen overholder lovkravene om blandt andet to kvadratmeter gulvareal pr. barn i en børnehave og tre kvadratmeter pr. barn i en vuggestue.

BUPL om lovbrud: Derfor er vi nødt til at holde øje

Det stigende antal børn gør det særligt vigtigt at være opmærksom på, at kommunerne følger reglerne, når de vil merindskrive, siger Johnny Gaardsdal, forretningsudvalgsmedlem i BUPL med politisk ansvar for arbejdsmiljø:

”Der bliver pres på daginstitutionerne de næste 10 år, for der kommer 60.000 flere små børn. Det handler selvfølgelig om, at der skal være pædagoger nok, men der skal også være kvadratmeter nok til børnene. Der er en grund til, at vi har de regler. Hvis børnene bliver stuvet sammen på for lidt plads, påvirker det både støjniveauet, ventilationen, hygiejne og ikke mindst brandsikkerheden,” siger han.

”Derfor holder vi i BUPL også tæt øje med, om kommunerne overholder reglerne og får godkendt institutionen til antallet af børn, hvis de tager flere børn ind end tidligere,” fastslår Johnny Gaardsdal. 

90 børn stuvet sammen i kælder med plads til 60 personer

At det kan betale sig at gøre opmærksom på, at reglerne skal følges, viser et par helt aktuelle eksempler.

I Svendborg har kommunen etableret en juniorklub i nogle ulovlige kælderlokaler på en skole. Kommunen har selv vurderet, at lokalerne kan rumme 60 børn, men der er indskrevet 90. BUPL er gået ind i sagen for at få kommunen til at overholde gældende regler, fortæller Una Lundfos, faglig konsulent i BUPL Fyn.

”Enten skal de finde andre lokaler, som er bedre egnede, eller lave lovlige lokaler på skolen. Det er bare vigtigt, at de nye lokaler ligger tæt på de gamle, for ellers kommer børnene ikke med. Klubben skal jo helst ligge i nærområdet og så tæt på, at børnene kan lugte, når der er bagt boller,” siger hun.

Nu har kommunen faktisk lyttet til BUPL’s indvendinger.

”Vi har netop fået besked om, at kommunen nu er på udkig efter andre lokaler. Vi har bare endnu ikke hørt, hvilke lokaler der er tale om. Men vi skal selvfølgelig sikre os, at de nye lokaler er godkendt som institutionslokaler og lever op til gældende lovgivning for daginstitutioner,” fastslår Una Lundfos.

To toiletter til 40 børnehavebørn

I Vallensbæk gik en integreret institution fra at have 80 børn før 2020 til at have 116 børn i 2023. Det pressede især børnehavedelen, hvor en gruppe på 40 børn måtte deles om to toiletter og to håndvaske. Samtidig manglede der også garderobeplads.

Maja Sasser, arbejdsmiljøkonsulent i BUPL Storkøbenhavn, kontaktede kommunen for at gøre opmærksom på, at de skal byggesagsbehandle ved merindskrivning, og at de havde halvt så mange toiletter og håndvaske pr. barn, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. 

”Det plejer at være sådan, at man skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger,” siger hun.

Først mente Vallensbæk Kommune dog ikke, der skulle byggesagsbehandles, men kommunen erkendte senere, at det skulle den. 

”I deres byggesagsbehandling skrev de, at det ikke var et problem med de manglende toiletter i børnehaven, da børnene jo bare kan benytte toiletterne i vuggestuen. Men det kan jo ikke lade sig gøre i praksis,” siger Maja Sasser.

Efter tre måneders intensiv dialog kom kommunen dog på bedre tanker, og kort før sommerferien gik kommunen med til at installere det fornødne antal toiletter og håndvaske.

Undervejs i forløbet har Maja Sasser været i løbende dialog med institutionens leder samt forældrebestyrelsesformanden om at få løst problemet.

”Det virker, at der kommer et pres fra flere kanter,” siger Maja Sasser.

Derfor kan kommunerne ikke bygge nye institutioner

Et stigende børnetal i langt de fleste kommuner gør det ikke kun svært at finde nok pædagogisk personale. Mange kommuner har også svært ved at få plads til børnene i daginstitutionerne, og det er svært for kommunerne at finde penge til at bygge flere institutioner. Ikke nødvendigvis fordi der ikke er penge på kistebunden, men fordi den økonomiske aftale mellem kommunerne og regeringen lægger et loft over, hvor mange penge kommunerne kan bruge på anlæg. 

Kommunerne må således kun bruge 19,3 milliarder kroner på anlæg i 2024, og de penge skal dække udgifter til anlæg af blandt andet daginstitutioner, skoler, plejehjem, veje og renoveringer af samme. Kommunerne anslår selv, at de har brug for 25 milliarder kroner i 2024 for at følge med behovet for kommunalt nybyggeri ifølge Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.