Klar til at demonstrere for børnene: Her er pædagogernes fælles tale

En efterlysning på BUPL’s Facebook-side gav flere end 100 input til den tale, som pædagogerne ville holde, hvis de skulle på talerstolen ved lørdagens demonstrationer. Budskabet er soleklart: Flere pædagoger til færre børn. Ellers risikerer vi mistrivsel og mange flere diagnoser.

Hvad vil du sige, hvis det var dig, der som pædagog skulle holde tale under forældre-demoerne lørdag? Hvad ville være det vigtigste for dig at fortælle?

Det spørgsmål stillede BUPL’s Facebook, og det væltede ind med svar. I skrivende stund over 100.

Den røde tråd i pædagogernes tale er helt klar: Vi skal være flere til færre børn. Og det skal være uddannede pædagoger, selvfølgelig.

Thea Pedersen siger det kort og kontant:

»Ikke kun flere hænder, men flere uddannede hænder. Pædagoger.«

Samtidig nævnes pladsproblemer – og brandfare – flere gange: Der er for mange børn på for lidt plads. Og så er der jo slet ikke plads til flere voksne, fastslår Rikke Le Fèvre Melgaard.

»Ja, og hvor mange voksne skal der til at få 12 babyer ud af en brændende bygning,« spørger Louise Ankerstjerne.

Børn i mistrivsel

Samtidig ønsker mange at spørge åbent, om der mon er en sammenhæng mellem dårlige normeringer og det stigende antal børn med diagnoser.

Martin Lindhardt Nevers ville sige det sådan her i talen:

»Gad vide, om der er en sammenhæng imellem et stigende antal af børn med forskellige diagnoser og børneliv med færre og færre voksne omkring dem til at sikre en tryg opvækst? Kunne der mon være ikke bare bekymringer og mistrivsel, men også penge at spare ved at sikre børnene en bedre opvækst?«

Det handler i høj grad om at investere i det gode børneliv lige nu og her – have fokus på relationer og dannelse, siger pædagogerne.

Den lange investering

Men det handler også om at investere på den mellemlange og helt lange bane.
For en god start i livet lønner sig – først i skolen og siden i ’resten af livet’.

Mette Vilmer Wolff-Pedersen er visuel og bruger af metaforer fra byggepladsen i sin tale:

»Sammen bygger vi fundamentet, som skal være med til at bære børnene resten af livet. Der skal være tid til, at betonen kan hærde. Der skal være tid til, at revner og sprækker bliver repareret. Der skal være tid til eventuelle ombygninger. Ellers bliver stabiliteten for usikker og prisen alt for høj.«

Legens betydning

I den bedste af alle verdener – når der er tid og ressourcer nok – så er pædagogerne ret glade for deres arbejde, fortæller de. Så kan der udvikles relationer, arbejdes med dannelse, tidlig indsats og fokuseres på legen. ’Noget så banalt som legen’, som en pædagog formulerer det:

»Der, hvor jeg arbejder, er mange af børnene udfordret på at lege, og det er svært at lære dem det, når man skal være overbliksvoksen, samtidig med at man forsøger at være i relation med en mindre gruppe børn og er fordybelsesvoksen.«

Tak til forældrene

Og så må talen gerne rumme et afsnit om, hvordan det føles at være pædagog i dag, foreslår
Annette Koldkjær Lundholm. Hun ville sige det sådan her til forældrene:

»I skal vide, at hvis vi ikke lige har haft mulighed for at tage ordentligt imod jeres barn eller sige ordentligt farvel, når I henter, så går vi hjem fra arbejde med ondt i maven og ’hvor kan jeg bare ikke lide mig selv’.«

Og – måske til slut i talen – kunne man sige sådan her:

»Tak for opbakningen. Det er da så herligt at høre, at vi ikke er de eneste, der har opdaget, at normeringerne i institutionerne er helt håbløse,« foreslår Helle Nyholm Brandt:

Der er masser af andre gode forslag til talen. Læs selv her, og kom gerne med endnu flere.

Følg debatten på Facebook her.

https://www.facebook.com/359674067377201/posts/2386666934677894/

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.